Vi har 97 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Sommerfuglene kommer, det er vår!

Written by

De fleste av oss vet at sommerfugler er vakre og finnes i alle regnbuens farger; at vingene er skjøre og at de er larver før de springer ut i glade mønstre. Jeg vet også at her nede i Spania flakser det forbi noen arter jeg ikke har sett hjemme i Norge, jeg vet at de ikke biter og lever av nektar, men ikke stort mer.

 I det de kaller hjertet av Costa del Sol, Benalmadena, ligger Europasstørste sommerfugl-park, eller Mariposario som det heter på spansk. Selve parken er naturlig nok er innendørs, ettersom sommerfuglene lever i det fri. Vel, fri i den forstand at de ikke sitter i bur. Fasaden er et overraskende syn, en vakker bygning i asiatisk stil som er bygget som et vakkert tempel. En stolt guide midt i kaffepausen, forteller at de fleste materialene,s inkludert de vakre blå flisene, er

importert direkte fra Thailand

Han fortalte også at det var bra jeg kom i dag, hvor solen skinner, for på en regntung dag er ikke sommerfuglene særlig aktive. Tropisk klima Vel innenfor døren blir man slått av et tropisk fuktig og varmt kima, med 80% fuktighet og nøye kontrollert temperatur. Det er sommerfuglenes naturlige miljø, så selv om man besøker om vinteren, bør man legge igjen strikkegenseren hjemme. Selv følte jeg meg spesielt farveglad denne dagen, i gul kjole og orange veske, og det tok ikke lang tid før det satt femten sommerfugler rundt omkring på hele meg. Guiden smilte og sa at sommerfuglene liker sterke farger, - de bare sjekker ut om du er en blomst. Denne lille parken er et magisk sted, og heldig er jeg som bor her nede, for jeg tror det fort vil føles trangt når turist-sesongen setter i gang for fullt. Sommerfugler flaksende alle steder, store, små, fantastisk fargerike skapninger som sørger for en magisk stemning. Det er som å ha gått seg bort i et lite tropisk paradis. Og i et tropisk paradis hører det selvsagt med planter og eksotiske blomster. Kikker du nøye etter, kan du få lye på en iguana, skilpadder og fugler mellom grenene. 

Men det jeg minst ventet å se, var en sovende kenguru midt i jungelen ved et lite fossefall, og du vet ikke lenger om du er i Australia eller Asia.

Eksotiske arter

Sommerfuglene parrer seg og legger egg i parken, så du kan se alle stadier av reproduksjon fra pupper og larver, til nye sommerfugler som klekkes ut. Parken huser over 1500 eksotiske sommerfugler og 150 forskjellige arter hvor 70% er egenprodusert og de resterende 30% er importert fra landet de kommer fra. Parken har en liten, la oss kalle det klinikk, eller en sommerfuglbarnehage, hvor besøkende kan se de ulike biologiske sykluser og transformasjoner sommerfuglene går i gjennom. Nesten hver dag er en ny art født og de besøkende kan se på sommerfuglene bryte ut av sine kokonger og spre sine fargerike vinger for første gang.De fleste arter av sommerfugler har en gjennomsnittlig levetid på to uker og det betyr at parkens «befolkning» fornyes hver 14. dag. Sommerfugler er fredelige, de er romantiske, vakre og fargerike. Kanskje føler man denne freden rundt dem fordi det ikke er noen konkurranse eller konflikt mellom dem. En veldig sjelden egenskap som hverken mange dyr, mennesker eller insekter har!

Sjeldne planter

Her flagrer det bevingede skjønnheter fra Afrika, Australia, Asia og Amerika, alle fra tropisk eller subtropiske skoger. Møll, eller natt-sommerfugler er arter som tilhører Saturniidae -familien og de kalles alle for silke -sommerfugler. De er det mange av dem i parken, og noen av dem er virkelig vakre og store. Sommerfuglene kunne ikke levd her hvis ikke parken hadde gjenskapt et tropisk miljø, og det har de gjort på en flott måte hvor både planter, fugler og dyr deler rampelyset med sommerfuglene. Plantene er selve grunnlaget i parken, mange av dem er sjeldne, ettersom hver art av de forskjellige sommerfuglene trenger sin helt spesielle plante å legge eggene sine i. Denne planten spiser de opp når de blir larver, og derfor kalles den for en verts-blomst. Hvis ikke sommerfuglen finner sin helt spesielle blomst, med riktige smak og lukt, legger den ikke egg.

At parken har fått til dette, er for meg like imponerende som alle de forskjellige arter av sommerfugler som lever her. Dette spesielle båndet mellom plante og sommerfugl er noe som har utviklet seg gjennom millioner av år, og sommerfugl-hunnen er i stand til å finne den helt særegne planten hun trenger i en ugjennomtrengelig jungel av tusenvis av planter.

Sommerfugl-oppdrett

De sommerfuglene som ikke er født i parken, kommer hit som larver eller pupper, ettersom det er lettere å transportere dem før de sprer vingene. De kommer langveis fra, fra steder som Kenya, Costa Rica og Malaysia, hvor de har vært på en oppdrettsfarm, så de er ikke fanget ute i det fri. Etter at de har vært til inspeksjon, blir de pleiet i sommerfugl-barnehagen bak glassvegger, flasket opp med kunstig nektar, og vi som besøker parken, kan se sommerfugler blir til, rett foran øynene på oss.

Sommerfugl-parken får de fleste sommerfuglene fra Tenerife, hvor det er en stor sommerfugl-farm. Her produseres 35.000 pupper i året, og de forsyner ikke bare Spania, men også resten av Europa med sommerfugler og nattsvermere. De som kommer fra andre kontinenter, som de som trives så godt på kjolen min, er alet opp av lokale bønder, som vanligvis har liten inntekt fra jordbruket.

Plantene som må ales opp samtidig med sommerfuglene er også lokale, og går hånd i hånd med hele prosessen. Denne avlen hjelper bøndene betraktelig i en stram økonomisk situasjon, og de får en bedre livskvalitet. Samtidig lærer de omgivelsene sine om det skjøre øko-systemet, om hvordan blomst/ sommerfugl er uløselig knyttet til hverandre.

Sårbart øko-system

Planeten vår er i stadig forandring, klimaet endres i rasende fart, og våren kommer stadig tidligere i vår del av verden. Jeg hørte på norsk radio i morges, at gjøken står i fare for å bli utryddet, ettersom den trekker tilbake til Norge til vanlig tid, uten å vite at der er våren allerede blitt sommer, og det finnes ikke lenger ledige reder å legge eggene i.

For sommerfuglens del skjer klekkingen også tidligere på året, men det vet ikke plantene de er så avhengige av, de springer ut senere, og da kommer det hele i ubalanse.

Trekk-sommerfugl

Sommerfuglen er en skjør og vakker skapning, et aldri så lite mysterium. Hver høst gjør monark-sommerfuglen, som holder til på østkysten av USA, noe helt utrolig og enestående. I horder trekker de over fjellene til Mexico, og på veien hviler de i trær som blir fullstendig dekket i tusentalls av de brune vingene. De har aldri vært i Mexico før, og flyr på instinkt, opp til 100 km om dagen. Det tar de mer enn to måneder å nå frem, og de flyr av samme grunn som de nordiske trekkfuglene, de kan ikke overleve kulden i nord.

Når våren kommer, flyr de tilbake til østkysten, og legger eggene sine, i planter som bare finnesder de kom fra.

De lærde strides fremdeles om hvordan monark-sommerfuglene klarer å navigere, men mener å vite at det skyldes en kombinasjon av jordens magnetisme og solens bane, ikke så ulik de gamle sjøfarerne uten kart og kompass.