Vi har 41 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Når du ser rødt!

Written by

Hvis du noen gang har sukket søtt ved synet av en vakker rød rose, eller knurret irritert over å bli stoppet av et rødt lys i en travel hverdag, kan det være morsomt å vite at fargen rød, og ordet red, har blitt brukt allerede lenge før egypterne reiste pyramidene.

 Rødt er fargen på lidenskapelig kjærlighet, fare, sinne, eventyr og julenissen.

Våre prehistoriske forfedre så rød som fargen på ild og blod, energi og de primære livskreftene, og det meste av den røde symbolikken vi bruker i dag, stammer fra de mektige assosiasjonene i fortiden.

Rødt er også en religiøs og magisk farge. Den symboliserer fargen på den kristne korsfestelsen, og heroisme i gresk mytologi. I antikken var den røde fargen var nesten like sjelden og like kostbar som lilla, og det kan også forklare hvorfor den var så magisk.

 

Betydningen av rødt

Rødt har mye av den samme betydningen verden over.

Rødt er topp to favorittfargen blant alle jordens mennesker, og det er den fargen som brukes mest i flagg. Rødt er den internasjonale fargen for stopp, og «Red Light Districts» selger sex med fargen rød som lokkemiddel i hele den vestlige kulturen.

I Asia er rødfargen symbolet på lykke og hell, og det er den mest brukte fargen i Kina.

Japanske barn lager en stor rød sirkel når de tegner solen, og i Øst-Asia brukes rødt for å markere stigning i aksjemarkedet. I Nord-Amerika gjør de det omvendt, og tar frem den røde fargen for å markere fall.

 

Rød brud

Rødt er i mange kulturer den lykkebringende fargen før ekteskap inngås. Brudene i Nepal og India har røde sarier når de gifter seg, og i Japan brukes rød kimono ved samme anledning.

Kinesiske bruder iført røde brudekjoler blir fraktet til seremonien i en rød vogn. Bruden går på en rød løper og blir møtt av brudgommen som løfter det røde sløret hennes. Naboer bringer røde egg til paret etter at et barn er født.

På 1700-tallet var røde brudekjoler mote i Tyskland, men denne tradisjonen går helt tilbake til romertiden. Romerske bruder ble prydet med flammende røde sjal som skulle garantere hell i kjærlighet og fruktbarhet.

Greske, albanske og armenske bruder har røde slør selv i dag, og i moderne vestlige brudekjole-kataloger kan vi se at det blir mer og mer på moten å gifte seg i rødt. Kanskje fordi det er vanlig å gifte seg senere i livet enn før, den hvite uskylden er diskuterbar, og man feirer lidenskapen i stedet.

 

Rød symbolikk i antikken

Rødt er den første fargen vi mennesker registrerer. Hjerneskadede personer som lider av midlertidig fargeblindhet, oppfatter rødt før de er i stand til å skjelne noen annen farge.

For tusenvis av år siden anså neolittiske jegere rødt for å være den viktigste fargen ettersom den var utstyrt med liv-givende krefter. De plasserte rød oker i gravene til sine avdøde, og det er forklaringen på at det er funnet opp til 10 kilo av det røde pulveret sammen med skjeletter fra den tiden.

De malte også dyr i den samme røde okeren for å hjelpe dem med fruktbarheten. Både dyr, krigere og våpnene deres ble innsatt med rød maling eller blod fra slaktede dyr. Dette skulle beskytte dem når de var ute i krig. Krigerne malte også spyd-spisser og katapulter for å gi dem magiske krefter.

Gjenstander og trær ble dekket i rødt på samme måte, og de australske urinnvånerne har fulgt denne skikken helt opp til nåtiden.

Romerske gladiatorer drakk blod av sine døende motstandere for å stjele styrken deres, og i andre kulturer ble det nyfødte barnet badet i blod fra spesielt sterke og pene dyr.

 

Rød tro og overtro

Rødmalte amuletter og edelstener som rubiner ble brukt som beskyttelse mot «det onde øyet», samtidig som det skulle gi uovervinnelighet. Rødt sengetøy var vanlig i Tyskland opp til middelalderen, som beskyttelse mot røde sykdommer, som var utslett, feber eller spontanaborter.

Den røde rosen er symbol på kjærlighet og troskap. I følge gresk mytologi blomstret det røde roser fra blodet til kjærlighetsguden Adonis som ble drept på villsvin-jakt, og rosen er også dedikert til Afrodite.

 

Rødt i religion og politikk

Rødt har også en sterk religiøs symbolikk. I den katolske kirken bærer kardinalene rødt for å vise sin hengivenhet til kirken, og for å symbolisere at de ville gitt sitt eget blod for Gud. Under den franske revolusjonen ble rødt et symbol på frihet hvor de radikale partiene bar røde hodeplagg og malte giljotinene røde. Etter den tid ble fargen et vanlig symbol på politiske partier og sosiale bevegelser, og rødt ble fargen som representerte styrke og dominans.

I vår kultur betyr rødt for det meste en farge som tiltrekker publikum. Røde kjoler, rød leppestift, rød løper; fargen blir brukt til å vekke oppmerksomhet, og det er derfor den også blir brukt på brannbiler og veiskilt. Uansett hvordan den brukes, er det en kraftig farge som aldri går ubemerket hen, for det er den samme fargen som livs-elven som flyer rundt i oss alle.

 

Rødt og julestang

Den hvit og rødstripete julestangen formet som en stokk oppsto i Tyskland for 250 år siden, men i begynnelsen var de bare rette hvite sukkerpinner.

En historie forteller at en kor-dirigent var bekymret for barna som måtte sitte stille under hele den lange jule-gudstjenesten.  Derfor ga han barna noe å spise for å holde dem stille!

Samtidig ville han minne dem om at det var jul, og lagde en 'J' -form av sukkerstangen.

Det skulle symbolisere en gjeter-stokk for å minne dem om hyrdene som besøkte Jesusbarnet den første julen. En gang rundt begynnelsen av vårt århundre ble de røde stripene ble lagt til, og de ble smak-satt med peppermynte.

 

Rødt og julenissen

Noen mener at nissens røde og hvite kappe kommer fra en Coca-Cola reklamekampanje. Men det spørs, for julenissen har alltid hatt sin egen stil, og har holdt seg til den lenge før Coca-Cola ble til.

Fargene menes å komme fra den opprinnelige Saint Nicholas, som var biskop i Myra i det 4. århundre.

Rødt og hvitt var nyansene til tradisjonelle biskop-kapper, selv om noen historikere hevder at Saint Nicholas kledde seg i forskjellige farger.

Han var kjent for sin kjærlighet til barn og generøsitet til de fattige. Etter at han døde vokste legenden om den snille biskopen, og han er fortsatt husket i noen land den 6. desember.

Coca-Cola-nissen ble til i 1930-årene da den svenske kunstneren Haddon Sundblom tegnet annonser for selskapet. Han skapte en stor nisse med stor mage i rødt kostyme med pels og et bredt sort belte rundt magen. Annonsene og tegningene hans ble brukt i over 30 år, så det kan hende Coca- Cola har hatt like stor innflytelse som Saint Nicholas.

Tidlig i desember ringte jeg julenissen for å høre hans mening, men ble møtt med en telefonsvarer som fortalte at han dessverre var veldig opptatt på denne tiden av året.

 

 Streik mot  Norwegian i Argentina - og om billigbilletter til Argentina - reis fra november 2017

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?            

Frisk mage, spist mye og tungt?

Dra på sykkeltur i Spania