Vi har 41 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Bli med til Museo Picasso

Written by

I Malaga kan du se noen av Picassos mindre kjente kunstverk i et fantastisk palass med blomstrende have, og arkeologiske hemmeligheter fra en svunnen tid i kjelleren.

Picasso’s fødeby

De fleste av oss vet at Pablo Ruiz Picasso (1881-1973) er spansk, men ikke alle vet at han er født i Malaga.

Hans familie bodde der til han var 10 år gammel, før de flyttet til Barcelona.

Faren var også maler, og jobbet som lærer på en kunstskole hvor Pablo var elev fra han var 15 år gammel.

Da faren så hvilket ekstraordinært talent sønnen var i besittelse av, gav han like godt alt maleutstyret til sin sønn.

Picassos senere besøk til hjembyen Malaga var sporadiske, men tilknytningen var der hele hans liv.

Det sies at han hentet mange av motivene sine herfra, blant annet fra tyrefekterarenaen.

Picassos ønske

I 1953 uttrykte Picasso et ønske om at kunsten hans skulle stilles ut i hjembyen. Han døde 20 år senere, før museet ble realisert, men i 2003 ble ønsket hans endelig oppfylt, mye takket være donasjoner fra arvinger.

Dette vakre museet ligger midt i gamlebyen ikke langt fra den store katedralen, i et palass fra 1500-tallet med det klingende navnet Palacio de Buenavista.

Ikke forvent å se noe annet enn en massiv dør fra gateplan, men når du finner den, ligger et nydelig restaurert museum skjult på innsiden.

Selve hjertet av bygningen har en luftig patio hvor alle de lyse utstillingsrommene er bygget rundt over de to etasjene.

Samlingen dekker åtte tiår med Picassos varierte kunstneriske karriere.

I tillegg til å være maler var han tegner, grafiker, skulptør og keramiker og i de nesten 300 verkene i samlingen, er de fleste uttrykkene representert, som landskapskisser fra 1800-tallet, kubistisk impresjonistiske bilder, skulpturer, keramikk, og moderne portretter fra 1900-tallet.

Ukjente skatter

Rommene er ordnet i kronologisk rekkefølge fra de ulike fasene av kunstnerens liv.

Det er ingen av de store kjente verkene her, men det er muligens mye av sjarmen ved museet.

Selv en som kjenner kunsten hans godt, vil kanskje se malerier eller skulpturer de ikke har sett før.

Audio-guiden, som følger med inngangsbilletten, gjør hele utstillingen til en lærerik erfaring.

En behagelig stemme forklarer påvirkninger bak sentrale malerier og utviklingen av Picassos unike stil.

Utstillingen kan sees på en halvtime for de med dårlig tid, jeg brukte tre timer, og det var den tiden det tok å lytte til all info fra min dyktige audio-guide.

Louise Bourgeois (1911-2010)

Vel og merke fordi jeg valgte å få med meg en midlertidig utstilling med tegninger, malerier, installasjoner og skulpturer av Louise Bourgeois.

Utstillingen som heter " I have been to hell and back" var tankevekkende og hadde gjort utmerket bruk av galleriets store og godt opplyste områder.

Det er ikke alltid slik at de mest spennende samtidskunstnere må være unge.

Louise Bourgeois ble født for nesten hundre år siden, i 1911 i Paris, men i de siste årene av sitt liv produserte hun noen av sine beste verker.

Hun regnes som en av dagens mest kraftfulle, aktuelle og internasjonalt anerkjente kunstnere.

Kritikere fremhever hennes evne til å uttrykke seg estetisk kombinert med mot til å gå nye veier som i hennes mest kjente verk,

Edderkopp-kvinnen

I patioen ved inngangen til museet blir du møtt av en av Louises store edderkopper i metall.

De er plassert verden over og en av dem står permanent utenfor Guggenheim i Bilbao i Spania.

Enkelte har tolket edderkoppene som en hyllest til den beskyttende moren.

Men å knytte moderlighet til edderkopphunnen, som har et rykte på seg å spise sine egne barn, gjør metaforen kompleks.

Som så mye i Louises Bourgeois kunst.

I en alder av 71 år var hun den første kvinnelige kunstneren som holdt en retrospektiv utstilling på New York`s Museum Of Modern Art (MoMA), en utstilling som befestet hennes stilling som en av de mest sentrale kunstnere i verden fra det 20. århundre.

I 2002 satte Museet for samtidskunst i Oslo publikumsrekorder med en stor mønstring av hennes arbeider. I Norge har hun også vært aktuell med en brennende stol og et minnesmerke over heksebrenningen i Vardø.

Dette er en sterk historie om sterk kunst og en sterk kvinne.

"I have been to hell and back. And let me tell you, it was wonderful"

Louise Bourgeois karriere falt sammen med Picassos på en rekke områder. De produserte mesteparten av sitt kunstneriske arbeid i et annet land enn sitt eget, nyskaping og eksperimentering var konstante trekk hos de begge og de har fungert som referansegruppe for etterfølgende generasjoner av kunstnere.

Temaer som angst, isolasjon, savn, det å bli forlatt er sentralt i kunsten hennes. Samt lengselen etter kjærlighet, morsrollen, det kvinnelige,fødselen og de seksuelle aspektene i ulike relasjoner er også gjennomgående i Bourgeois produksjon.

"I have been to hell and back. And let me tell you, it was wonderful" broderte Louise på et håndkle i 1996, som også var en del av utstillingen.

Hvis du er som meg, og blir revet med av sterke uttrykk og dype inntrykk, passer det bra å avslutte museumsrunden nede i underetasjen ettersom undergrunnen av palasset er et arkeologisk område.

Og helt til slutt, en tur ut i den nydelige hagen hvor kafeen ligger, godt skjermet under trær i grønne og blomstrende omgivelser, men da må du legge til litt mer tid enn tre timer.