Vi har 44 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Semana Santa – Religiøs folkefest på ulike vis

Written by

Påskefeiringen i Spania er helt annerledes enn vi er vant til fra Skandinavia. Er du i Spania på denne tiden, er det vel verdt å legge turen til sentrum i de ulike byene disse dagene.

Ta inn stemningen av den sakrale atmosfæren som preger Spania i disse dagene. Følg med når de religøse kunstverkene bæres ut til allmen beskuelse. Ta inn synet av sørgende sorte enker med slør og lysprosesjonen. Lytt til toner som fyller gatene. Føl på gleden etter sorgen når Jesus oppstandelse feires. Påsekefeiringen i Spania er en religiøs folkefest hvor Kristi lidelse, død og oppstandelse utspiller seg som på en teaterscene.

De utskårede treskulpturene er rikt dekorert og kan være flere hundrede år gamle. Noen av dem er laget av kjente kunstnere. Dette er tunge figurer, og noen av dem krever 40 sterke menn som bærere.

For mange er det nok uvant å se prosesjonen me d de boteferd ige utkledd i lange tunikaer og med hodeplagg som mest av alt ligner Ku-Klux-Klan sine og hvor det bare er hull til øyne. Hensikten er at ingen skal kjennes igjen og dermed kunne skryte av sin botferdighet.

Bak arrangementene i hele landet står de kristne broskapene og deres lokale hjelpere. Brorskapet er bygget opp av et hierarki med ledere for hver avdeling med hjelpere. Hjelperne er lokale innbyggere. Kristi lidelse, død og oppstandelse står sentralt overalt. Men skikkene varierer sterkt fra sted til sted!

PALMEBLADER I ELCHE

I Elche markerer man palmesøndag med en prosejon hvor det viftes med tusenvis av palmeblader. Kreasjoner laget av palmeblader er kjent også utenfor landets grenser. En annen kjent prosesjon foregår i Malaga hvor 200 menn bærer en flåte gjennom gatene. Denne skikken stammer fra 1700-tallet hvor en koleraepedemi herjet i byen. Fengselsfanger ble satt til å bære fengselets egen figur, Jesus el pobre, rundt i gatene.

UNIKT I ANDALUCIA

I Andalucia kan man overvære Spanias eldste og rikeste påskefeiring. Det er en unik opplevelse å lytte til hymner og se dansen til ære for Jomfru Maria. Hymner besvares med andre hymner i følesesladet flamencostil, akkopanert til musikken i toget. Det er også i Andalucia vi finner de flotteste figurene, laget av tidenes beste kunstnere. Figurene har sin egen historie og har stor kunstnerverdi. Prosesjonen langfredag består av melankolsk sørgemusikk gjennom gatene.

Den mest berømte påskefeiringen foregår i Sevilla. Her får man oppleve hvordan de boteferdige lever seg helt inn i Kristi lidelse. Det er et stygt og blodig syn å se disse piske sine rygger og deres assistenter som stikker nåler i sårene. Men det er også i Sevilla at man ser noen av landets flotteste bibelkunstverk og som i tidligere tider fungerte som et ledd i undervisningen for analfabeter, en gruppe som utgjorde hele 70 prosent av befolkningen sent på 1800-tallet! I timevis bæres disse tunge figurene og kors i gatene av en flokk sterke karer.

Granada har tar man utgangspunkt i to religioner. Alhamra – muslimenes høyborg- er her bakgrunn for markeringen. Feiringen går helt tilbake til utdrivelsen av muslimene og innføringen av de kristne verdier og tradisjoner ettefulgt av den muslimske og langvarige invasjonen som satte sitt langvarige preg. En av kuriositeten er veisperringene som er lagt inn i ruten for å gjøre denne vanskeligere.

SIGØYNERE I PROSESJON

Den vanskelige ruten hvor sigøynerne spiller hovedrollen går opp de bratte bakkene til sigøynerområdet Albacin og derfra oppover til Sacramonte. Hele 12 timer i strekk bæres de tunge figurene! Underveis stoppes det for båltenning. Prosesjonen stopper også for å synge hymner og danse til ære for Jomfru Maria. Ofte besvares hymnene fra tilskuere. Prosesjonen avsluttes i Sacramonte.

Skjærtorsdag kveld slukkes alle gatelys og man går i stillhet. Selv ikke ellers så pratsomme spanjoler på tilhørersiden sier et ord da. Alle lar seg påvirke av av alvoret og stemningen.

SISTE MÅLTID I CHINCON

I Chinchon, som ligger sydøst for Madrid, markeres påskeaften med det siste måltidet fra rådhusets balkong. Dette varer frem til påskemorgen hvor seremonien avsluttes ved kirken. Tradisjonen startet i 1963 og er inspirert fra 1600-1700 tallet. I landsbyen Robledo de Chavela øst for Madrid lages det en halmdukke som skal forestille Judas. Denne brennes til sist på bålet. Andre steder steines lignende figuerer av folket. Et stort bilde av Judas er andre steder brukt som skyteskive. Når dette er skutt omtrent i filler, bæres det ut til skrekk og advarsel av lokale barn.

Befinner man seg i Logrono, får man være vitne til en annen og sær skikk til minne om Barbaras. Det kristen fellesskapet møter opp hos regjeringen hvor det kreves løslatelse av en fange i fengslet i Rioja. Den løslatte fangen vises så frem under prosesjonen frem til Palacio de Justicia hvor han blir kledd i den boteferdige drakten med lang kappe og Ku-Klux-Klan-lignende hatt slik at ingen kan kjenne ham igjen.

I Logrono har man en annen merkelig skikk: Helt fra 1930- tallet minnes man en velkjent hore-kunde og drukkenbolt. Han ble overkjørt i 1929. Dette skal være et symbol på fortvilelsen etter korsfestelse. I dag er det blitt en fest hvor det drikkes brennevin akkopagnert av sang, viser og dikt langt ut i de små timer.

MERKELIG I CUENCA

I Cuenca slenger man fornærmelser og ukvemsord til hverandre når de samles i gamlebyen langfredag! Dette er et rituale for å gjenskape stemingen i Jerusalem under Jesus sin rettergang.

I Jerez de Caballeros inviteres innbyggerne på et stort måltid bestående av 100 kilo bønner, 60 kilo blod- eller chorizopølse, 5 kilo beinmark fra okse og 25 skinnsekker fylt med rødvin. I La Nuca utspiller det seg et skuespill på kirkeplassen langfredag hvor scenen mellom Jesus og Pontius Pilatus utspilles. Etter dette marsjeres det til korset man ser på en haug til venstre for byen og hvor korsfestelsen skal finne sted. Det er flere korsbærere og folk følger etter. En ung mann iført lendeklede surres fast til korset. Siden det kan være kaldt på denne årstiden, har det hendt at den stakkars mannen har vært så forfrossen at opptining på sykehuset har vært påkrevd.

Spania er stort, og like store er variasjonene i påskemarkeringen. Det er en opplevelse som bare bør oppleves og enten man befinner seg her eller der i Spania.

KILDE: SOLFRIED GJELSTEN

 

Bør også ateister lytte til det Jesus hadde å si?