Vi har 30 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Pilegrim i Spania: Camino Realde Invierno (Vinterveien)

Written by
Pilegrim i Spania: Camino Realde Invierno (Vinterveien) © Jose Ignacio Soto - Fotolia.com

Camino Real de Invierno er et godt alternativ til den sterkt beferdete Camino Francés, som tar av ved Ponferrada, ved grensen mellom Castilla y Leon og Galicia, og går vestover for å slutte seg til Via de la Plata ved Laxe, et par dagsmarsjer syd for Santiago. Dette fordi det på vinterstid kunne være ganske vanskelig, ofte umulig, å krysse fjellkjeden Sierra de Courdel ved O Cebreiro, lenger nord på grensen mellom Castilla y León og Galicia.

Til og med i dag hender det at passet er stengt for kortere eller lengre tid på grunn av stort snøfall. Camino Real de Invierno passer ikke for nybegynnere. Noen steder er det langt mellom herbergene og få snakker annet enn spansk langs denne ruten. Ikke alle innfødte er klar over det går en pilegrimsvei gjennom deres kommune. Og pilegrimer blir enda sett på som noe eksotisk.

På den annen side fremstår etappen som en reise tilbake i tiden, slik Camino Francé var for to hundre år siden. Camino Real de Invierno, som det tar ca. ni til tolv dager å tilbakelegge, er ca 257 km lang. Den følger elven Sil vestover som snor seg gjennom dalførene som en gigantisk anakonda til den slutter seg til elven Mino.

Camino Real de Invierno går ut fra Portomarin. Deler av ruten er i begynnelsen ikke spesiell interessant, men etterhvert når man inn i det merkelige landskapet Las Medulas der romerne tok ut gull i store dagbrudd. Dette området er på Unescos liste over verneverdige kulturminner. Dagens pilegrimsrute følger i det store og hele den romerske veien som ble brukt for å frakte de kostbare edelmetallene.

Videre følger man en åsrygg til den synker mot landsbyen Puente Dominigo Flòrez. Denne etappen er luftig og oversiktelig, men fra Puente Dominigo følger den de bratte åssidene på nordsiden av elven gjennom mange småbyer og landsbyer inntil terrenget flater ut ved Montefore de Lemos. I denne byen finner man bl.a. biskop-palasset Colegio del Cardinal med bilder av bl.a. El Greco. På en høyde over byen kneiser det flotte fire stjerners Parador del Monasterio de Santo Estevo fra 1700-tallet. Monforte er også senter for den kjente Ribeira Sacra vinen. Nær den romerske broen i gamlebyen er det mulig å hygge seg med smaksprøver.

Fra Montefore de Lemos er det et behaglig vandreterreng videre fremover, selv om man får en kraftig nedstigning og oppoverbakke ved kryssing av Mino like før Chantada, som ligger mellom Lugo og Ourense. Underveis er det verdt å besøke Alto de Faro som regnes for Galicias  geografiske midtpunkt. Toppen av fjellet huser en liten helligdom som skal tilbakelegges barføttes hvis man følger den lokale skikken.

Langs pilegrimsveien støter man også på små veialtre i veikryss med bilder av skikkelser som plages i skjærsilden - såkalte ”pelos de las animas”.

Chantada er smykket med vakre byhus fra det 15-17 århundre, her er arkader, vakre innganger, gode restauranter og et fruktmarked. Bar Lucas nær turistkontoret fortjener et besøk. Fra Chantada går vandringen gjennom et mangfoldig beiteland og små eikeskoger inntil den faller sammen med Via de La Plata i Laxe like utenfor byen Lalin der mye dreier seg om kulinariske retter laget av gris, kjent som “cocido gallego.”

Jevnt over er Camino Invierno godt merket, selv om man ved enkelte veikryss skulle ønske tydeligere anvisning. Usikkerheten kan derfor vare en stund før man ser et oppfølgningsmerke. Her som noen ganger ellers kan en få inntrykk at merkepersonalet ikke alltid har hatt så stor egenerfaring i å følge en ukjent rute og derfor ikke forstår vandrerens behov for informasjon. Men jevnt over gjøres det på alle rutene stor innsats i å gi pilegrimen en grei og trygg vandring og skaffe til veie akseptabel overnatting. Både lokale frivillige pilegrimsforeninger og kommuner deltar i dette viktige arbeidet. Man vet at herberger ”kommer og går”, og at veier legges om. Det er flust med private herberger langs ruten, men noen av etappene er lange og ensomme. Herberger og vandrehjem er å finne i Puente Domingo Florez, Biobra, Rubi O Castro, Villamartin, A Rua, Quiroga, Chantada og Rodeiro.

Camino Real de Invierno er perfekt for den pilegrimen som søker utfordringer og de stille stier. Store deler av ruten ligger i et kupert landskap som minner om Norge. Selv om ruten i perioder kan være bratt og slitsom byr den på storslåtte utsyn, kjølige elver, eldgamle kirker, intime landsbyer i det som mange regner for den vakreste delen av Spania.

Det er ikke vanskelig å nå Camino Real de Invierno med offentlig transport. Det går busser daglig til Ponferrada og Monforte de Lemos fra Madrid, Hendaya, Sarria og Barcelona. Camino Francés vandrere som har fått nok av rushtrafikken sommerstid kan velge mellom flere startpunkter på denne “road less travelled.”