Vi har 207 gjester og ingen medlemmer på besøk.

På leting etter inspirasjonen

Written by

Det vi gjerne kaller inspirasjon er en sinnstilstand der du føler en sterk lyst til å gjøre noe. Du føler deg uovervinnelig, sansene er konsentrert og forsterket rundt det du brenner for.

 

Full av energi og entusiasme føler deg uovervinnelig.

Inspirasjon forveksles ofte med motivasjon, men inspirasjonen kommer fra et hemmelig sted dypt inne i oss, mens motivasjon er noe vi skaper med viljekraf t. De beste romanene, musikken vi aldri blir lei, kunst, design og filmer, kort sagt alt det kreative som er skapt av oss mennesker, kommer fra inspirasjonen.

Denne kreative tilstanden kan vare noen sekunder, eller slå til som en lykkerus over mange dager. Den går som regel over før vi har fullført ideen vår, og det er da det gjelder å finne motivasjonen til å fortsette, å fullføre. I disse minuttene, timene eller dager med inspirasjon, er det ingenting annet som betyr noe. Man mister oversikt over tid og sted, hører nesten ikke hvis noen snakker til oss, og har bare lyst til å skape.

Inspirasjonen kommer når du minst venter det!

Men det er ikke sånn at man trenger å være håndverker eller kunstner for å føle seg inspirert, det trenger heller å ikke være noe synlig som blir resultatet, det kan like gjerne være en ide eller en tanke.

Det kan også være planer du legger, ting du føler deg inspirert til å oppnå en gang i fremtiden. Hvis du er av den kreative sorten, med en lidenskapelig hobby eller interesse og har funnet en lidenskap du brenner for, vil du ofte føle deg inspirert. Da vet du også at inspirasjonen har en tendens til å komme i bølger, og når den kommer, dukker den opp plutselig og som fra intet. Gjerne sent på kvelden ved leggetid, eller fem om morgenen når du egentlig burde legge deg til å sove igjen.

La kreativiteten blomstre

Så hva gjør man når inspirasjonen treffer, men har tusen andre ting å gjøre? Hvorfor ikke la alt annet vente, la inspirasjonen ta kontrollen, for denne kraften berører følelsene og bevisstheten forskere ikke vet så mye om. Den når et dypere nivå som bare må oppleves, og de fleste store kunstverk er resultatet av en slik impulsiv følelse av inspirasjon. Ofte tapper den oss for all energi og vi sitter tomme tilbake når impulsen er over, men på en god måte. Noen ganger kan vi ikke overgi oss til denne overrumplende følelsen, fordi plikter kaller og noen trenger oss. Da må det et kompromiss til, men slik er som regel lidenskapens pris.

Magiske steder.

Så er det de gangene vi lengter etter denne følelsen men ikke finner den. Forfatteren kaller det gjerne tørke og skrivesperre, og bildekunstneren klager over malesperre. Da finnes det heldigvis magiske steder vi kan gå til, som vi vet vekker kreativitet og inspirasjon. Det kan være en øde strand, en naken fjelltopp, et museum eller et vakkert bibliotek. Eller kanskje et magisk tre fra barndommen. Men det magiske stedet må ha en annen atmosfære som hjelper deg å glemme resten av verden for å slippe følelsene løs.

Vi mennesker har alltid vært knyttet til naturen, men mange bor i store byer og langt fra hav og fjell som gjør det vanskelig å opprettholde den forbindelsen. Heldigvis har de fleste byer parker og haver, og en lang tur blant trærne kan ofte hjelpe til med å løse et problem og se verden på en annen måte, men mest av alt, gi inspirasjon.

Når vi snakker med barn er det lett å bli inspirert! De har gjerne en klok uskyld, og de tror at alt er mulig og ser det vakre i det meste, derfor er de gjerne mere kreative med åpne og ærlige meninger som ikke ser begrensinger på samme måte vi voksne gjerne gjør.

Vakre biler

Inspirasjon finnes overalt, det er bare å se seg rundt, lytte, lese, gå ut, og utforske.

Noen ganger er det en god ide å finne på noe du ikke pleier å gjøre, oppsøke ting som du ikke visste du likte, som for eksempel i mitt tilfelle, å gå på bil-museum.

I Malaga by har de mange interessante og morsomme museer å velge i, og et av de er Automobile museum som åpnet i 2010.

Dette museet huser den private samlingen til den portugisiske bil-fanatikeren Joao Magalhaes.

Samlingen er verdt rundt 25 millioner euro, og er en av verdens viktigste samlinger av vintage biler.

Den gamle og vakre tobakkbygningen, en arkitektonisk perle fra 1927, er forvandlet til et fantastisk museum.

Nå huser bygningen mer enn 80 klassiske og moderne biler, en imponerende samling fra 20- årene og frem til i dag.

Museo Automovil Malaga

Lokalene er flotte, med store vinduer som treffer de glattpolerte bilene som brisker seg sol-lys. Den aller eldste bilen er så gammel at det ser ut som om hesten er byttet ut med en liten motor, men de aller mest sofistikerte og imponerende eksemplene er bilene fra perioden Belle Epoque. Denne perioden varer fra slutten av 1800-tallet, til begynnelsen av første verdenskrig i 1914.

I sine unge dager var bilen et fremskritt fra hest og vogn, men konkurransen fra hesten var hard, ettersom veldig få hadde tiltro til bilen som transportmiddel. Men pionerene på veien skulle vise seg å bli mange, på slutten av denne perioden var det ca. 30.000 kjøretøyer i Paris alene. Det ble lagt vekt på det kunstneriske og komfort i detaljene for å møte etterspørselen til de første kundene, som var aristokratiet og overklassen i samfunnet. Snart ble det vanlig å se disse bilene og deres sjåfører vente ved inngangen til prestisjefylte arenaer, som cabaret-stedet Moulin Rouge.

Utstillingen leder oss gjennom 10 områder dedikert til ulike epoker og temaer, fra Belle Epoque til Art Deco fra 30-årene, Dolce Vita og engelsk 50-talls tradisjon. Museet huser også mere moderne alternativ energi, inkludert en solcelledrevet modell. Samtidig kan man beundre flammemalte vidundere med super-kraftige lydanlegg fra USA, sorte Rolls Royce i ekte jetset-stil med masse bling og krystaller. Og ikke minst, fantastisk flotte eksemplarer av merker som Bugatti, Bentley og Auburn, for ikke å glemme de strøkne bilene som Mercedes, Jaguar og Ferrari. Her har du virkelig muligheten til å beundre de flotteste samleobjektene gjennom mange epoker fra en svunnen tid.

Biler som kunstverk.

Utstillingen i sin helhet fokuserer mye på bilen som et kunstverk, inkludert modeller som er brukt som lerret av kjente kunstnere som Sonia Delaunay, den første kvinnelige kunstneren som fikk arbeidet sitt utstilt i Louvre i løpet av sin egen levetid.

Sonia dekorerte biler i dristig, farverik design inspirert av kubismen, og noen av verkene kan beundres på bil-modeller som Bugatti, BMW og Renault.

Vakre hatter

Men dette museet er mer enn bare biler og motorer, det passer også bra for de som er mindre fascinert av firhjulinger. Mange kvinnelige besøkende vil kanskje bli lettet over å høre at de kan sikle over en lekker samling av 300 vintage hatter

Fra Balenciaga til Schiaparelli, her finnes hodeplagg fra 1920-tallet til 1950-tallet, hattens storhetstid, og eksemplarer fra alle de store motehusene som Chanel, Dior, Lanvin og Balmain kan beundres.

Til og med Salvador Dali`s berømte sko-hatt finnes i avdelingen for gamle reise-effekter hvor det ellers er å finne antikke badebukser og gammeldagse kofferter som oldeforeldrene våre kanskje brukte.

Kjør med stil!

Om du ikke blir inspirert og kreativ av å besøke dette flotte museet i den gamle vakre fabrikken i Malaga, får du garantert lyst til å ta en kjøretur! Og det kan du faktisk, noen av bilene kan leies, komplett med sjåfør. Du kan la skjerfet flagre i en rosa Cadillac eller en Bentley i gull med leopard- trekk, og hvorfor ikke ta en tur i limousinen som kjørte Grace Kelly til Monaco`s kongelige palass på selveste bryllupsdagen hennes . Da vil du garantert snu hoder, selv i Marbella!