Vi har 33 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Samfunn og innflytelse i USA

USA

Donald Trump går løs på det meste, og China er et av hans mål. Om Trump blir president, skal han innføre en toll på 45% på kinesiske varer til USA for å beskytte seg, sier han. Mexicanere er han jo ikke spesielt begeistret for; de har tatt USAs penger og industriarbeidsplasser. Går verden inn i proteksjonisme igjen? Og har Trump faktisk litt rett? Vi går tilbake i tiden før vi ser videre på det dagsaktuelle.

I disse tider, når Norge feirer sitt 200-årsjubileum for Grunnloven, fester vi blikket på Puerto Rico og dets spesielle forhold til USA – og i en annen artikkel sammenligner vi med Norge og EU.

USA invaderte Puerto Rico den 28.juli 1898. Da hadde Puerto Rico vært spansk område i over 400 år, og flere ganger sendt representanter til Madrid på linje med Kanariøyene. Puerto Rico hadde også sitt eget lokalstyre; ny regjering hadde fått makten 17.juli 1898.

Puerto Rico betyr «rik havn» - og dette er en karibisk øy med topp klima, midt i skipsleden. Klimaet er tropisk og temperaturen kommer nesten aldri under tyvetallet; fjellene gjør at det er stor variasjon i nedbør; så det er fritt valg om man vil ha det tørt eller vått!

Spania er som kjent ikke verdens største spanskspråklige nasjon; det er Mexico med over 100 millioner. Så har vi Argentina og Spania – hvilken av disse som er størst, avhenger av definisjoner. Men så har vi altså USA! Joda, man anslår at hele 42 millioner USA-amerikanere har spansk som sitt morsmål, og der er de på linje med Argentina!