Vi har 44 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Streik mot Norwegian i Argentina?

Written by

Jagerflyver og advokat Bjørn Kjos rir igjen! Denne gangen er det i Argentina det skjer, etter at utfordringene i USA er bragt under kontroll.    Ifølge spanske El Pais brygger det opp til streik mot Norwegian i protest mot selskapets inntreden i landet.

Jagerflyveren er ikke redd for kamp, og advokaten vet hvordan han skal gjøre det. Det er ikke uten grunn at Argentina er målet denne gang. I følge argentinske La Nacion hevder Norwegian at Argentina er et av de dyreste og minst oppvartede markeder i hele verden. Selskapet tror at trafikken vil doble eller tredoble seg på fem år; og da trengs det 100-200 nye fly.  Norwegian er et av selskapene med størst flybestilling; og Argentina er et av stedene å gjøre av dem. Da får Kjos heller ta en kamp på veien.

Hvorfor møter Kjos motstand i Argentina?

Peronistene styrte Argentina inntil 2015; og det er en venstrebevegelse med tette bånd til fagforeningene.  Landet var svært så byråkratisk og overregulert, og flyreiser var dyrt og vanskelig. Folk flest tar bussen, selv på langreiser. Det nasjonale flyselskapet (tilsvarende vårt SAS) gikk selvsagt med et dundrende underskudd, tross høye priser.

Så når Norwegian dukker opp, varsler både ansatte i fly- og bussektoren streik.

Nå er det kommet inn nye selskaper siden President Macri ble valgt i 2015. Men ikke lavprisselskaper. Fremgangen vises ved at man nå kan fly fra andre byer enn hovedstaden ut av landet. Men det er langt igjen.

Status i dag i Argentina

I 2015 var bare 22 av 100 argentinere ute og fløy, dvs en flytur hvert femte år.  Nabolandene er kommet mye lenger i å åpne sitt marked; i Chile var det 56 av 100 som fløy, i Brasil 56, og selv i fattige Peru var det 32.  Det rike Argentina henger igjen på samme nivå som hele Latin-Amerika var på i år 2000.  I Spania var til sammenligning tallet 173 av 100 (så nesten to turer pr år)…og i Norge (hvor avstandene ofte er for lange og veiene for dårlige for buss/bil) var tallet …730.

Eller for å si det på en annen måte; mens flymarkedet i Argentina har vokst med 21% de siste 15 årene, er veksten 230% i Peru, 190% i Brasil, 177% i Chile – og 147% i Colombia. Kjos behøver altså ikke å være i tvil om at Argentina vil gå rett opp nå når de politiske omstendigheter endrer seg. Han må bare regne med en streik eller to på veien, men det er han jo i og for seg vant til.

Hva vil Norwegian gjøre i Argentina?

28. januar ble det startet et lite flyselskap for Norwegian i Argentina.  Formålet med selskapet er voldsomt, særlig i forhold til egenkapitalen. De to eierne er advokater; så dette er bare en forpostfektning.  Norwegian planlegger å registrere seks nye fly i landet i første omgang, og ansette 200-300 argentinere. Raskt skal tallet opp i ti fly. En forsiktig begynnelse for Kjos, som ellers kjører hardt på. Så det blir nok mere. Han skal ha to, senere tre baser i landet, og vil også fly innenriks, om han får lov. Derfor er busselskapene svært så bekymret, siden det er virkelig langt mellom storbyene i dette enorme landet, kan de reisende velge, er jo buss ikke aktuelt.

Men Kjos skal fly til utlandet også. Spania er jo lett å forestille seg - det er et tett samarbeide økonomisk og kulturelt med Argentina. Men også Skandinavia står på listen, Stockholm har vi funnet konkret ut av – men forhåpentligvis vil også andre skandinaviske byer få direkteforbindele. I første runde lover Kjos billetter til under 1000 kroner; fra november 2017. Selskapet sier det er viktig å ha mange pasasjerbestillinger før oppstart – men det var fortsatt ikke mulig å bestille ved utgangen av februar 2017. Men det kommer - følg med.

 (artikkel fortsetter under bilde)

Latin-Amerika er et vekstmarked – men det er fortsatt utfordringer

Selv om latinamerikanerne endelig har fått opp veksten, er det fortsatt problemer med å åpne markedene. Man sier gjerne at Chile og Panama er de eneste som forstår luftfart; derfor er to av de største selskapene basert der.  Ellers er det fortsatt mange lovpålagte begrensinger; og høye avgifter overfor flyselskapene.

Når Kjos og Norwegian nå gjør sin entre blant latinerne, vil han han bli møtt av blant annet …. Ryanair!  Så Kjos kan fly halve verden rundt; konkurrenten ble han aldri kvitt.  Rent teknisk er det Ryanairs morselskap som eier selskapet Viva Air i Peru og Colombia (men har solgt seg ut av Viva Air i Mexico). Dette forklarer også hvorfor Ryanair vil samarbeide med Norwegian på langdistanse (som Ryanair ikke har)….de kan da ta seg av sine kunder på begge sider av Atlanterhavet; man må først fly dit i Europa hvor Norwegian flyr videre til Amerika; og deretter plukker Viva Air dem opp og flyr dem frem dit de skal i Latin-Amerika. Sikkert en god ide for både Norwegian og Ryanair.  Lavprisselskapene har tatt seg av 53% av veksten i luftfarten i Latin-Amerika siden 2011, noe som gjør at et av de to største på kontinentet (Copa) nå har lansert sitt eget lavprisselskap – Wingo.

 

Argentina snart tilgjengelig rent økonomisk med fly med lavere priser

Høye flypriser har ikke bare redusert innenlands, men også utenlands trafikk. Det har vært for dyrt å komme til Argentina, noe som har gått utover både turisme og handel. Uten billige flybilletter blir jo Argentina liggende i en bakevje! Det er derfor store vyer som nå åpner seg for landet.  Norwegian er den eneste som flyr over Atlanterhavet med et lavpriskonsept, derfor oppmerksomheten! Når man søker Norwegian i den argentinske avisen La Nacion, kommer det opp 166 artikler – de aller fleste om flyselskapet. Og det på den andre siden av jordkloden!

(artikkel fortsetter under bilde)

 

Norwegian blokkerer konkurrenter på flybestillinger

Kjos strategi er å legge inn ufattelige store ordre, først hos Boeing, så hos Airbus. Han flyr nå 30 millioner passasjerer i året med 121 fly. Da blir hans bestillinger på 251 fly mer enn det dobbelte av hva han har i dag – og så har han ovenikjøpet opsjon på 152 til. Det er snakk om milliarder av kroner, så Kjos flyr høyt.  Dette er ferske tall fra februar 2017 – i Kjos verden flyr man fort, og gudene vet hva tallene er når leseren gjennomgår denne artikkelen.

Når de andre flyselskapene så kommer for å bestille fly, må de stille seg bak i køen. Store ordrer betyr dertil press politisk på det landet som produserer – selv Trump synes det er greit med Norwegian!   Når ikke banker lenger vil låne ut, stiller det amerikanske Eksportkreditt opp! 

Men har Norwegian bruk for alle flyene? Ikke alltid – da leaser de dem ut, men i betryggende avstand til sitt hjemmemarked; gjerne for intern transport i Asia, hvor de ikke kan få selv indirekte virkning for Norwegian. Konkurrentene får ikke tak i dem, og må fly rundt med gamle fartøy som forbrenner alt for mye dyrt drivstoff…

Når Ryanair til slutt får lyst til å konkurrere med Norwegian over havene, så er kapasitet bare ikke tilgjengelig. Den gamle jagerflyveren har slått til igjen – full klaff; og som god jagerflyver er han ikke redd for en kalkulert risiko.

Hvorfor satse i Argentina hvor det blir mest bråk?

Hvorfor satser han ikke heller i de sør-amerikanske land som alt har endret lover og streik ikke truer? Fordi disse markedene alt har noen lavprisoperatører, så det er bedre å satse stort der man bryter ny mark.  Han vil dog betjene disse landene også, særlig på langreiser; det sies at Chile alt er kontaktet – så kanskje kan man fly dit også fra Europa.

Vi i Sett Utenfra har før tatt opp muligheten for å fly til Costa Rica – som er et perfekt ferieland. Det landet ble imidlertid droppet av Ryanair-gruppen, etter at deres Viva i 2012 erklærte at de ville fly dit.  Senere viste det seg at flyplassavgiftene/skattene ble for høye for lavprisoperatøren. Så det er altså ikke bare Norge som har fått reaksjon på flyseteavgift fra Ryanair – også Costa Rica!

 

Vi ønsker Kjos og Norwegian lykke til videre. Veksten er så sterk at risikoen for at det går galt også er der – men vi får håpe at selskapet nå er blitt så stort at det ikke lar seg stoppe. For det gamle ordtaket er jo at om det går galt og du har lånt lite, da har du et problem, har du lånt mye, så har banken et problem – og da ordner banken en positiv løsning.

Så da er det bare å feste setebeltene i november 2017 og fly til Argentina.

 

 

Bilder fra Norwegian.