Vi har 169 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Norwegian satser i Argentina; utmerket feriemål, sier CEO Bjørn Kjos

Written by Redaksjonen

Til argentinsk presse forteller Bjørn Kjos i Norwegian om satsingen i Argentina; et ideelt feriemål, som han sier; «ett av mine favorittland»: Nå kommer det billige billetter både til og i Argentina.4.9.18 starter billettsalget innenlands i landet, og 16.10 går første innenriksfly. I tillegg utvides ruten London-Buenos Aires fra 4 til 7 dager i uken. Forvent deg gode tilbud, reklamerer Kjos.

Kjos har reist Argentina rundt, og er imponert over landet. Patagonia i sør er fantastisk, forteller han. Snart kommer lokalruter frem til både vinmarker og klatreruter, forstår vi. Landet er stort, syv ganger større enn Norge – og har 43 millioner innbyggere. Et perfekt reisemål, som passer som hånd i hanske med Norwegians strategi. Kjos påpeker at Argentina har sol når Europa har vinter; og hva bedre kan et flyselskap håpe på?

Bjorn Kjos 

Norwegian satser langdistanse, også til Argentina

Langdistanse (mellom verdensdeler) står nå for 1/3 av Norwegians aktivitet, og der er de unike i verdenssammenheng. Argentina passer perfekt inn i dette; landet er langt unna, og har dårlige forbindelser til omverdenen. Dessuten er også innenlandsmarkedet underutviklet; det flys mindre i Argentina enn i nabolandene, fordi Argentinas tidligere presidenter har holdt utviklingen tilbake. Ikke nå lenger; nå får lavprisselskapene slippe til, også innenlands; og i august 2018 ble også regelverket for minstepriser på flyruter lagt bort. Kjos sier seg svært fornøyd med dette, men understreker at det kom som en overraskelse på ham. (For argentinere er slikt ikke nødvendigvis overraskende; mange har før betalt for vedtak, og man holder på med å kvitte seg med en korrupsjonskultur – nylig er tidligere ledere arrestert.)

Fra februar 2018 har Norwegian fløyet fra London, og denne ruten utvides fra 1.12.18 til å bli daglig; i den sammenheng forventes gode tilbud – følg med!

Fra oktober 2018 bygger Norwegian opp innlandstrafikken i Argentina. Dermed er det mulig å fore inn til utenlandsflyene, som snart blir flere. I slutten av 2018 skal fire fly være i drift innenlands, et år etter 15 fly, pluss to til Europa.  Men Kjos stopper ikke der. Om tre år vil han ha over 2,2 millioner på sine da 46 argentinske fly. 

rute london buenos aires
Etter å ha bygget om innlandstrafikken, kaster han øynene på nærområdet. Kjos’ mål er at europeere skal kunne ta seg en rundtur i Sør-Amerika på lavpris; inn til f eks Rio de Janeiro, så Santiago i Chile, og deretter hjem til Europa fra Buenos Aires i Argentina. Og hvorfor skulle han ikke klare det?  

I 2019 er tanken å starte ekspansjonen mot Europa. Barcelona og Roma ligger godt an, oppfatter Sett Utenfra. Fra resten av kontinentet kan man fly til Buenos Aires via Norwegians europeiske nett; totalprisen blir nesten som fra London.  Fra London vil Norwegian da fly også til Rio de Janeiro i Brasil.

Er planene i Argentina realistiske?

Kjos frakter alt 33 millioner passasjerer i året, så 2,2 millioner på argentinske fly innen tre år er ikke noe han ikke har klart før! Litt senere vil han ha 12 millioner passasjerer på 70 fly – dette er heller ingen umulighet. Kjos har nemlig over 200 nye fly i bestilling, og han må jo ta dem i bruk et sted. Stort sett satser han på Boeing, men snart kommer også Airbus inn med A321 Neo Longrange. Dette fordi denne er bedre på langdistanse. Kjos har altså både marked, erfaring og fly – men har han penger til å gjøre noe slik? I slutten av 2019 kommer Aribus-ene, og da vil Kjos basere mange i Argentina for internasjonale ruter.

tango

Nye fly til 4,3 milliarder USD

Kjos planlegger å investere 4,3 milliarder USD i Argentina de neste 5-8 år, og ha ca 4000 ansatte der. I dag har han 30 ansatte og ett fly i landet!  Totalt har Norwegian i dag 9500 ansatte; så Argentina blir en viktig satsing. Han kommer først dit; i nabolandene har lokale (og globale) lavprisselskap alt kommet i gang.

Hvordan finansierer man noe slikt? En tredjedel går på leasing, sier Kjos – dermed er det ikke han som ordner lån. Resten er direkteeiet; og det er jo slik at er man bare stor nok, så blir kundene avhengig av en – og Kjos er blant de aller største kundene. Hittil har det gått bra; blant annet med amerikansk eksportfinansiering…(«exim»).
Dog syntes vi å høre noen ulyder fra banker og særlig eiere i løpet av sommeren 2018. Kjos bremset ned litt på veksten; og man kunne lese i magasinet ombord at de er kommet opp på marsjhøyden…. Kjos understreket i media at Argentina måtte vise seg lønnsom. Vel,vel – ser man på Argentinasatsingen nå, så er det den gamle jagerpiloten som er på tokt igjen. Vi håper at det går bra; Kjos har klart seg før og man må vel la seg imponere?

foss Argentina

Norwegian i Argentina er gode nyheter for deg som turist

Argentina håper å øke fra 6 til 9 millioner turister fra 2017 til 2019, sier turistministeren der. Nye flyruter er en nødvendighet for å nå dette målet.

Innenriks har vært «dyrt og dårlig» i Argentina; og Norwegian måtte informere argentinske medier om at nye fly er best og billigst å drive – og dermed kan prisene bli lavere. Argentinske flyselskaper har ikke hatt råd til å tenke slik.  Norwegian innfører også gratis trådløst nett om bord; akkurat som i Europa. 

I Europa har trafikken hos de «gamle flyselskapene» økt 18% etter at lavprisselskapene kom. Noe slikt skjer mot Argentina også. I starten av august sjekket Sett Utenfra strekningen Oslo-Buenos Aires, og da hadde mange andre også sett seg nødt til å kjøre kampanjer. Vanligvis ligger de andre 33% over Norwegian, men på søkemotorene var f eks Turkish Airlines faktisk litt foran. Så du tjener på Norwegian, selv om du ikke flyr med dem.

Den argentinske valutaen har falt stort i 2018; i mai var den 20 for en dollar, nå er den 30. For Argentina er jo dette et jordskjelv – men for turister er det strålende. Så all grunn til å nyte livet!

Argentinsk overraskelse; kun en kantine på Norwegians hovedkontor

Etter å ha møtt argentinske media, gikk Kjos og spiste i kantinen. Til stor overraskelse for argentinerne, som bemerker at skandinavene er så likestilte at toppsjefen spiser sammen med de andre ansatte. At det går an!

Hva med å lese:

Dra på sykkeltur i Spania

Steik mot Norwegian i Argentina
Hvordan skal en kvinne se ut? Kvinnelige «sex-symboler» gjennom 100 år
Hvor mye skog er det i Europa, og hva betyr det?
Hvordan se på kunst?
San Pedro del Pinatar er min by

Les også:

Tilbake til naturen – naturvin og økologisk vin
Helse: Det gode liv i Spania
På leting etter inspirasjonen
Pensjonen fra fripoliser blir halvert på 30 år!

Nærkontakt med aper i Gibraltar

Reis med bil gjennom Europa; Norden-Spania

Frisk mage, spist mye og tungt?

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?