Vi har 100 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Cuba - paradiset ved en skillevei

Written by

Cuba er svært aktuell i nyhetene. Det spansktalende landet med vel 11 millioner ligger 150 kilometer utenfor Florida i USA – og dets kommunistiske styre har vært kilde til stor irritasjon på fastlandet.

Cuba er et vakkert og grøderikt land. Ikke rart at turismen er viktig, selv om USA har boikottet og landet derfor må klare seg med turister fra Canada og EU. På Cuba har turistene alt man kan drømme om når man skal bort fra hverdagen. Dessuten opplever man noe som knapt finnes i resten av verden; en gammeldags planøkonomi. «Skynd deg om du vil se et gammelt kommunistland», reklameres det på Cuba.

10% av befolkningen har flyktet fra Castro, som styrer landet. I tidligere tider gikk strømmen motsatt vei, over en million kom fra Spania, for å ta et eksempel.

Økonomien er så som så; en av effektene er at bilparken fra 1950-årene er blitt værende; det er en merkverdig opplevelse å se gamle «amerikanere» i full vigør.

Landet har ganske lav levestandard – med ett unntak; helsevesenet. Cuba sies å ha verdensrekord i antall leger pr innbygger – og 50 000 helsearbeidere er utsendt til alle kontinenter for å skjøte på helsestellet der – særlig til Venezuela.

Castro tok over makten i 1959, og først samarbeidet han med Sovjetunionen. Etter dennes oppløsning, har han fått støtte av trekløveret Venezuela, Ecuador og Bolivia – altså de mest venstreorienterte latinamerikanske statene. Særlig har oljesubsidier vært viktig. Men nå vakler Venezuela, så da passet det perfekt for Castro at Obama lettet på boikotten i desember 2014. Ytterligere lettelser kan komme.

Etter hvert har Castro tillatt en tjenesteytende privat sektor, noe som gjør livet lettere å leve i mange praktiske sammenhenger. Dette betyr selvsagt mye for turismen også.

Cuba har ikke bare et omfattende helsevesen; fengselsvesenet sies også å være noe helt for seg selv… der sitter det fortsatt mange som ikke har gjort annet enn å si sin mening. Men litt etter litt letter det endelig; en kjent blogger blir nå bare plaget, mens hun for noen år siden ville blitt fengslet.

Før Castro kom til makten, stod amerikansk mafia sterkt på Cuba. Al Capone hadde smuglersentral her. Smugling og bandittvirksomhet var ikke noe nytt, i og for seg, en av byene – Trinidad - ble faktisk grunnlagt av sjørøvere; et godt poeng for dagens turistreklame!