Vi har 77 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Argentina: Streik mot Norwegian – som likevel får innpass

Written by Redaksjonen

Fagforeningene hadde “møter” på flyplassen i Buenos Aires 6.9.17, mens Norwegian presenterte sine planer på en åpen høring.  117 flyavganger ble stanset, og det er faktisk FØR første lavprisfly.

En fagforening var ikke med på streiken – «flynavigatørene» - men de kom til gjengjeld med følgende kraftsalve mot Norwegian etterpå: «Selskapet er for tiden stormens øye på globalt nivå for sin praksis med dumping, illojal konkurranse og utrygge arbeidsplasser.» Slå den! Så vil foreningen heller satse på sitt lokale «SAS» - som heter Aerolinas Argentinas, både innenlands og utenlands.  (Dette flyselskapet selv ønsker forøvrig ingen beskyttelse.)

Den liberale regjeringen er uenig, og Norwegian lover lave priser og mange turister; og slik går det nok!

Saken er naturligvis stor i argentinske avsier. Norwegians spanske pressekontakt Alfons Claver påpeker der at Norwegian vil ansette mange; og da de nettopp søkte 300 nye medarbeidere, fikk de 3000 søknader. Og dette er bare begynnelsen.

Vi har stilt Alfons Claver hos Norwegian noen spørsmål om veien videre:

Første forbindelse til Argentina blir fra London, og ikke fra Spania og Skandinavia, som vi har hørt om før. Hvorfor?

Jada, vi planlegger å fly fra både Spania og Skandinavia, men rekkefølgen i oppstarten var aldri fastlagt. Det ble London, fordi UK og Argentina undertegnet en ny luftfartsavtale, som vi kunne benytte oss av. (RED ANM: 20.3.17 informerte den argentinske regjeringen om den nye avtalen. I referatet fremgikk at britene spesifikt hadde foreslått at Norwegian UK fikk fly til Argentina, i tillegg til British Airways. Dette godtok argentinerne.  «Kvoten» er også utvidet til 28 ukentlige flyvninger, så det burde holde en stund!)

Vi er ikke blitt forsinket av utsatte flyleveranser. Vi hadde en forsinkelse på MAX-fly, men det var bare noen uker, og disse kan ikke benyttes til Argentina uansett; på de rutene vil vi kun benytte Dreamliner.

Hvilke byer i Europa vil dere så fly til fra Argentina?

Vi har ikke sagt NÅR vi starter hver enkelt rute, men vi har en søknad inne på hvilke byer vi vil fly til.  (RED ANM: Oslo, København og Stockholm er på listen, likeså Barcelona, Madrid og Malaga. Dessuten mange andre europeiske; mange amerikanske og også mange i andre verdensdeler.)

Ryanair er svært bekymret for effekten av Brexit. Hva er deres holdning?

Vi har registrerte flyselskaper i Norge, EU (Irland) samt i UK. Så vi har en god struktur på plass.

Dere var jo på offentlig høring i Argentina 6.9.17. Hva skjer videre, og når tror dere at dere kan begynne å fly?

Vi vil få vår lisens noen uker etter høringen, og vil begynne å virke i Argentina fra slutten av 2017 eller tidlig i 2018.  Oppstarten avhenger av når vi faktisk får våre tillatelser.                                                                       

Fagforeningene markerer motstand, til og med streik mot dere. Har dere en aktiv dialog med dem?

Vi møtte alle alt for noen uker siden, og har en løpende dialog. Dette er noe vi har regnet med siden vi startet å jobbe med Argentina.

Bjørn Kjos i Norwegian har presentert svært optimistiske utsikter om Argentina som turistdestinasjon. Hvilke trafikktall ser dere for dere?

Innen fem til syv år ser vi for oss 17 millioner passasjerer på årlig basis. (RED ANM: Tallet må sees i forhold til at Norwegian i 2016 fraktet 30 millioner; så Argentina er en svært viktig satsing.)  Hvor mange av disse vi tror kommer fra Europa, kan vi ennå ikke kommentere.

Så noen spørsmål utenfor Argentina:

Hva er deres holdning til trafikken Skandinavia-Spania? Ser dere for dere fortsatt vekst? Lokalt på Middelhavskysten lurer mange på om dere har planer om flere flyvninger til Murcia/San Javier. Er dette planlagt?

Skandinaviske ruter er jo hovedtyngden av vår tilstedeværelse i Spania, og vi forventer å fortsette å være sterke på dette. Vi har en viss tilstedeværelse i Murcia-San Jose, men siden det er så kort til Alicante flyplass, er det vanskelig å kommentere ytterligere planer.

I Karibien er den Dominikanske Republikk et stort reisemål; men de er fortsatt ikke på deres kart. Vil det skje noe der?

Når man tenker på våre store flyordrer utelukker vi ingen destinasjoner. Vi er jo slett ikke fremmed for Karibien, vi har operative baser på Guadaluope og Martinique.

 

Så langt Alfons Claver hos Norwegian.

 

Bjørn Kjos kan altså fly verden rundt; men han møter noen av de samme argumentene uansett. Så global er verden blitt.  Eller for å si det slik; man kan reise så langt man vil, men man kan aldri reise fra seg selv!

Vi ønsker Norwegian lykke til med sin Argentina-satsing.  Det er en grunn til at lavkost ikke kom til Argentina før. Motstanden mot frie markeder er sterk.  På flypriser var det innenlands et «bånd» på priser, som flyselskapene måtte holde seg innenfor. Den liberale regjeringen droppet øvre grense – det var jo OK for fagforeningene.…da ble det bare mer å dele på for dem.  Den nedre grense rørte ikke regjeringen, men i et land hvor inflasjonen nå er kommet ned på 21% - så betyr jo en uendret grense en reelt sett lavere grense; så Norwegian kan leve godt med dette, hevder Kjos.

Det er både interessant og underholdende å se hvor sterke reaksjoner Norwegian skaper i Argentina; men aller helst vil jo vi i Europa at flyvninger med akseptabel pris kommer i gang; slik at vi kan ta ferie der. Argentina har vinter når vi har sommer og motsatt, så som feriemål er det optimalt. For handelen også; da kan man få ferske blåbær når det er snø i Norge.