Vi har 35 gjester og ingen medlemmer på besøk.

HVOR MYE SKOG ER DET I EUROPA OG HVA BETYR DET?

Written by

Skog er viktig for CO2-balansen – og du trodde kanskje at det ikke var mye igjen av den rundt i Europa, og at det blir stadig mindre skog....

Men der tar du heldigvis feil!

Man kan godt skjønne at mange tror at skogen nesten er forsvunnet. Nordmenn som flyr fra flyplass til flyplass, og oppholder seg i byer eller på stranden i syden – ser jo ikke mye til skog.

 

HVEM HAR MEST SKOG?

Hvor er det mest skog i Europa – i prosent av landarealet?? Det blir ingen premie på de som gjettet Finland – for skog og Finland er jo noe som hører sammen. Og hele 77% av landarealet i Finland er skog – rundt alle de 1000 innsjøer som de jo også har!

skog_finlandMen når Finland har 77% - ja da blir du kanskje overrasket over at Sverige har 75%? Nesten like mye i prosent, og et mye større område enn i Finland – Sverige er jo større enn Finland. Derimot skulle det vært premie til den som gjetter hvilket land som har nest størst område mål i km2, og også høy prosent. Det er faktisk Spania. 57% av Spania er skog – det er nesten ikke å tro for alle turistene som kun ser strender og byer.Det er altså mange muligheter til spennende fjellturer.

Også Hellas (51%) og Kypros (42%) rangerer høyt – begge land som nordmenn ikke akkurat forbinder med skog og skogbruk! Da er man kanskje mindre overrasket over at fjellandet Østerike har 48%, mens nabo-fjellandet Slovenia har hele 65%.

 

HVEM HAR MINST SKOG?

Det finnes dessverre land i andre enden av skalaen også. På lille Malta er det ikke plass til mye skog, nei – bare 1% av arealet er skog. Men hvem skulle trodd at vakre, grønne Irland bare har 10% skog og derved nesten jumbo? Nederland har 11% - der er det jo trangt! – mens Storbritannia har 12% - et resultat av tidlig industrialisering kan man tro.

 

skog_tysklandNORGE I MIDTGRUPPEN

Så er det mange land på 30-tallet – Italia, Tyskland – Belgia (godt gjort!!) Polen, Litauen og Bulgaria. Norge er også i denne gruppen – med 38%. Det er altså klart mindre skog i Norge enn i Spania! Alt i alt – det er jevnt over masse skog – tilstanden er mye bedre enn man skulle tro!

Alt i alt dekker skogen 42% av arealet i EUs medlemsland, ifølge Eurostat. Data for Norge har vi hentet fra Statistisk Sentralbyrå.

 

FREMTIDEN – OG KLIMAENDRINGEN

trolsk_skogHva er så tendensen? Negativ, tror sikkert mange lesere. Men nei, skogsarealet har faktisk steget de siste 15 år innen EU med et areal som tilsvarer størrelsen på Hellas. Imponerende, ikke alt går galt her i verden!!

Denne nye skogen er så stor at den faktisk betyr noe i kampen mot klimaendringer. Det sies at denne nye skogen har reddet atmosfæren for dobbelt så mye CO2 som alternativ energi har i Europa i dag. Veksten i skogsareal vil sikkert fortsette – for bare to tredjedeler av årsveksten tas ut.

 

MATOPPLEVELSER

Store skogarealer betyr også tomleplass for mye vilt. Som kan høstes av, og som gir matopplevelser på restaurantene rundt om i hele Europa.