Vi har 37 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Brexit – hvilke muligheter finnes nå? Featured

Written by Redaksjonen

Våre lesere ble ikke overrasket, Nord-Irland/»backstop» ble viktig for Brexit. Etter «nei til May», hvor går UK nå? Får vi rett nok en gang? Her er slik vi ser bildet nå:

 

1.       Statsminister Mays forslag er forkastet av Parlamentet. Irland hadde akseptert avtalen. En ny avtale må også aksepteres av Irland, og kan derfor ikke lage en «hard grense» mellom Nord-Irland og Irland.

2.       Opposisjonspartiet Labour vil beholde tollunionen med EU, men stå utenfor, slik Tyrkia gjør. Labour vil imidlertid ha så mange endringer innen UK, at UK vanskelig vil kunne fungere som ett marked sammen med EU. Derfor tror vi ikke EU vil akseptere å være i tollunion med et slikt UK. Uansett er det ikke sikkert at Labour har flertall i UK for så sosialistiske endringer.

3.       Da står britene overfor to realistiske alternativer:

a.       Bli i et endret EU. Siden velgerne sa nei til EU som det var, må det endringer til. På innvandring er ikke dette vanskelig å få til; UK har EUs mest liberale innvandringspolitikk nå. I tillegg kan de få en maxgrense på EU-innvandring ut fra at engelsk språk gjør det veldig mye lettere for EU-borgere å reise til UK. UK kan også gå ut av fiskeripolitikken. Da er to av de viktigste Brexit-grunnene borte, og UK kan bli uten ny folkeavstemning. I tillegg kan britene nå endre landbrukspolitikken, siden EU selv nå åpner for dette internt. Denne pakken tror vi vil kunne gå igjennom både i EU og i UK.

b.       Ulike Brexit-er for ulike deler av UK. Protestantene i Nord-Irland sa nei til Mays løsning fordi Nord-Irland da i praksis ville bli delt fra resten av UK. De ville ikke risikere å bli igjen alene innen EUs indre marked.  Men hva om også Skottland blir igjen i EUs marked, inklusive tollunionen? Det ville skape en tollgrense mellom Skottland og England, noe som ikke er gunstig, men ikke i strid med internasjonal lov, slik en irsk tollgrense kan være. Også Wales vil kanskje dette. EUs fiskeripolitikk bør fortsatt forlates, for å følge folkemeningen. England kunne på denne måten gjøre det de vil; de kan f eks bruke Mays forslag, men da uten irsk backstop. Eller å ha en mye løsere tilknytning til EU. Denne løsningen kan være grei for EU, men internt i UK vil man være redd for at Skottland ville se dette som et stopp på veien til full uavhengighet.

Skottland fri

En tollunion uten innflytelse og uten Labours sosialistiske endringer har vi liten tro på. Her ville UK for alltid måtte følge EUs regler uten stemmerett; dette betyr at man får mindre å si enn Norge, og det vil ikke UK se som noe alternativ. EU vil også være skeptisk til dette, ut fra at det ikke finnes konsensus i UK om man skal ha en sosialistisk planøkonomi eller ikke.

Gjør man ingenting nå, risikerer man ingen avtale i slutten av mars 2019, og det finnes det liten støtte for i Parlamentet. Blir det ny regjering i UK, vil også denne står overfor de samme mulighetene som den forrige – man vil bare ha mistet tid i mellomtiden.

Går man for muligheten av å endre innholdet i EU-medlemskapet, kan man enkelt kansellere utmeldingen, og ta seg den tid man trenger for å få en ny avtale på plass. Men først må selvsagt prinsippene være avtalt mellom EU og UK.

Går man for ulik Brexit for ulike deler av UK, har man mye arbeid å gjøre før slutten av mars 2019.

I forrige runde av Brexit var det mye tåkeprat, men vi skar igjennom og presenterte det som viste seg å være kjernen. Så får vi se om vi treffer en gang til. Man kan ikke drømme om alternativer som ikke er alternativer!

Hva med å lese:

Filipinene - spansk i 333 år

Dra på sykkeltur i Spania

Steik mot Norwegian i Argentina
Hvordan skal en kvinne se ut? Kvinnelige «sex-symboler» gjennom 100 år
Hvor mye skog er det i Europa, og hva betyr det?
Hvordan se på kunst?
San Pedro del Pinatar er min by

Les også:

Tilbake til naturen – naturvin og økologisk vin
Helse: Det gode liv i Spania
På leting etter inspirasjonen
Pensjonen fra fripoliser blir halvert på 30 år!

Nærkontakt med aper i Gibraltar

Reis med bil gjennom Europa; Norden-Spania

Frisk mage, spist mye og tungt?

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?