Vi har 26 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Politiske nyheter og kommentarer om EU

EU (14)

Boris Johnson i London bløffer ikke – han tror faktisk at han har kontroll. Det tror ikke vi. Vil han ta signaler og dempe seg? Neppe. Dette blir spennende.

Våre lesere ble ikke overrasket, Nord-Irland/»backstop» ble viktig for Brexit. Etter «nei til May», hvor går UK nå? Får vi rett nok en gang? Her er slik vi ser bildet nå:

Det er rett før avgjørelse; og protestantene i Nord-Irland viser tegn til å gi litt etter. Ellers ser det mørkt ut for en avtale EU-UK. Går det galt, vil det merkes av hele Europa, men særlig i Storbritannia. Ta en kikk under overflaten for å finne ut hva som skjer!

Vi gjentar enda en gang at Brexit vil bli mislykket; nå er de første eksemplene på plass.  Forhandlingene går videre til Fase 2, og britiske politikere lukker øynene for det de har signert. Som i Norge i 1994!

Forhandlingene mellom EU og UK vil mislykkes fordi partene tenker grunnleggende forskjellig; dertil fordi maktkamp mellom stormakter blir forskjellig når britene er utenfor EU. Frankrike vil ikke like et sterkt Storbritannia. Les vår analyse av situasjonen.

Dette er faktisk fortsatt et spørsmål i 2017. Ungdommen ville bli, de eldre ville ut. Utmeldingen tar lang tid, og innen den tid er flertallet bokstavelig talt dødt.  Vi tilfører som vanlig enkelte relevante ironiske elementer, samt diverse filosofiske – i tillegg til det som kan leses i vanlig presse.

Vi starter med det som ser ut til å ha blitt resultatet, og deretter setter vi det inn i en sammenheng.

Har du lyst til å besøke berber-apene på toppen av fjelleti Gibraltar? Da kan du regne med et kyss på kinnet eller et bitt i tommelen, alt ettersom hvilket humør apene er i. Legg igjen designerbrillene hjemme,og spis opp isen inne i kafeen, ikke ute. Utenfor står guidene og teller sekundene før en ape rapper den fra deg!

Krisen i Hellas har mange virkninger; noen av dem er ironiske, slik som at Tyskland betaler penger til skandinaviske statskasser. Mere om dette lenger nede i artikkelen.

8000 lover fra EU er vedtatt i Norge uten diskusjon, uten endringer – ofte 50 om gangen, hører vi. Samtidig fungerer ikke Norges øverste domstol - EØS-domstolen, slik en domstol skal i et demokrati. Dette betyr at en norsk og en svensk sak kan få ulikt utfall.

Offshore eller havbasert vindkraft vokser så det knaker – veksten er nesten mer enn leverandører, banker og myndigheter klarer. Det er masser av muligheter, og Statkraft og Statoil gjør litt – men i England!

Vil du skjønne hva som skjer i verden? Hvordan tenker terrorister? Hva sier de som begår æresdrap? Geit å vite, siden terroristene jo vil ha det slik over hele verden, gjennom et oppgjør mellom sivilisasjoner hvor demokrati og særlig kvinners rettigheter utslettes.

Boken er en spenningsroman og en kjempesuksess, kjøp den du også!

Skog er viktig for CO2-balansen – og du trodde kanskje at det ikke var mye igjen av den rundt i Europa, og at det blir stadig mindre skog....

Men der tar du heldigvis feil!

EØS-overvåkningsorganet ESA konstaterer at det kommer en strøm av henvendelser fra nordmenn om forhold i Norge man ikke er fornøyd med. Innen EU er det EU-parlamentet som har denne funksjonen – men siden ikke nordmenn har noe folkevalgt organ å gå til – går man til byråkratene i Brussel istedenfor. De setter stor pris på kontakten.

I Norge var man overrasket over at klimatoppmøtet i København var mislykket. resutat. Sveriges visestatsminister Maud Olofsson sa alt på forhånd hvordan det ville gå - så svenskene hadde bedre innsikt?