Vi har 41 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Politikk og dagigliv i dagens Asia

Asia (11)

Tacloban på Filippinene er kjent som katastrofebyen fra 2013, da tyfonen Yolanda herjet. Den sterke vinden medførte at en «vegg» av havvann kom innover, og ødela det meste på sin vei.

Hvor mye fornybart kan bygges på Filippinene? Svaret avhenger bl a av at noske Nexans’ prosjekt på Filippinene går bra.

Kjell Valdal i norske SN Power jobber i tandem 50-50 med filippinske Abolitiz Power og sammen har de investert mange milliarder i vannkraft. Dette er en lønnsom og fornuftig anvendelse av norske statsmidler.

Den norske staten eier både Statkraft og SN Power, og disse har delt verden mellom seg, og satser begge i utlandet. Filippinene er et av de land som SN Power tar seg av. Vi møter Kjell Valdal på hans kontor i en høyblokk i Manilas forretningsstrøk Bonifacio Global City.

Filippinenes over 100 millioner er endelig på vei til velstand. Det er mange filippinere i Norge; så hvorfor ikke lese litt om dette øyriket?

Streetlight hjelper slumbarn på Filippinene frem, og tar vare på barna på en måte som vi nok har noe å lære av også i Norden. Vi intervjuer grunnleggeren av hjelpeorganisasjonen.

Her i Magasinet Sett Utenfra gir vi leserne et utsyn også til deler av verden som oppfattes som svært mystiske. Vanligvis tror vi at vi er i stand til å informere våre lesere slik at dere får en bedre forståelse; denne gangen er målsetningen kun å informere og da vil man kanskje fortsatt ikke forstå! For situasjonen rundt Taiwan, en øy utenfor den kinesiske kysten, er ganske uforståelig om man prøver å anvende fornuft. Dette er skrevet etter valget på Taiwan i januar 2016.

Allerede i 1521 ble øygruppen funnet av oppdageren Magelan – han med Magelan-stredet, sør for det amerikanske kontinent. Han krevet øyene for Spania, men det ble ikke gjort stort med det på kort sikt. Først i 1565 startet den spanske koloniseringen – og kolonistene kom fra «Ny-Spania», som er dagens Mexico.

Smilets land, sier reklamen - og det er sant at thaiene er gjesfrie og smilende mennesker, med en flott kultur.

Thailand er derfor et deilig ferieland – i tillegg til menneskene og kulturen kommer en flott natur! Intern strid i toppen kan imidlertid ødelegge idyllen, også for turistene. Også dette er på gang til å bedre seg nå.

Kina har i det siste benyttet noe av sine enorme reserver til å sikre seg varig tilgang til råvarer som olje og metaller. Kina benytter seg av finanskrisen og kjøper billig mens Kina selv har god råd. Nå sist har Kina lånt brasilianske Petrobas 10 milliarder dollar mot å få langsiktig tilgang til olje. Tilsvarende avtaler er gjort med Russland og Venezuela.

Norske medier har utrolige mengder stoff om Midt-Østen – likevel er det mye viktig materiale som ikke kommer frem. Sett Utenfra har prøvd å samle noe av dette. Vi har bidragsytere bade blant jøder og arabere.