Vi har 41 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Marokkos kvinner — et møte bak sløret i «hammam-badet» Featured

Written by

Marokkanske kvinner er ofte forbundet med mystikk, hemmeligheter, gammel kunnskap og eksotisk skjønnhet. Å løfte på et muslimsk slør i undring over hva som skjuler seg under, er en fascinerende tanke.

Havnebyen Tanger

Bor man sør i Spania og det ikke er lenger enn en times fergetur over til Afrika, er det fristende å ta turen over. Spesielt på denne tiden av året er en luftig fergetur forfriskende.

Tanger er en farverik, pulserende havneby strategisk plassert mot inngangen til Middelhavet, samtidig er byen inngangsporten til Afrika. Når du går av fergen kan du spasere rett inn i sentrum og blir møtt av en kultur som er så forskjellig fra alt du forlot på den andre siden av Gibraltar-stredet for bare noe strakser siden.

Etter andre verdenskrig ble Tanger erklært å være en internasjonal sone som tiltrakk mange forskjellige type mennesker fra alle verdenshjørner.

Byen forfalt og fikk et dårlig rykte, men nå har den hvite byen bladd over til en ny side, og ser på fremtiden i et nytt lys.

De bygger en ny havn av enorme proporsjoner, bygninger blir renovert, strendene renset opp, og det finnes også noen fantastiske restauranter og hoteller.

Selv om de fleste marokkanere i dag er muslimer bærer fremdeles byen preg av å være flerkulturell.

Det finnes en skole for hver religion og bakgrunn, og alle kan velge hvilke skole de vil gå på.

Kongedømmet Marokko

For å skjønne folket i et land du besøker er det en god hjelp å vite litt om landets historie.

Marokkos landskap er et av de mest varierte i Afrika, med kystlinje både langs Atlanterhavet og Middelhavet.

Fra høye fjell, ørken og røff kyst til trange smug i gamle historiske byer som Medina.

Fra Saharas sanddyner til toppene av Atlas-fjellene, er Marokko skreddersydd for nye opplevelser.

I de berømte høye fjellene glinser natten i den tynne kalde luften, en stor kontrast til hete og luftspeil i ørkenen, dog med den samme utsikten til den samme fantastisk klare stjernehimmelen.

Marokko er det mest "vesterlige" landet av de nord-afrikanske landene, kjent som "Maghreb-det arabiske vest".

Det er et kongedømme, og marokkanerne er kjent for å elske sin kongen. De har en historie preget av uavhengighet, noe som er enestående i forhold til nabolandene.

Den rike kulturen er en blanding av arabisk, berbisk, europeisk og afrikansk innflytelse. Marokko var fransk protektorat 1912-1956, til Sultan Mohammed ble konge. Han ble etterfulgt i 1961 av sin sønn, Hassan II, som regjerte i 38 år og spilte en fremtredende rolle i jakten på fred i Midtøsten.

Hassans sønn og etterfølger, Mohammed VI, overtok tronen i 1999. Han er en forsiktig moderniserer som har innført både økonomisk
og sosial liberalisering.

Gjestfrihet

Marokkanere er svært gjestfrie og veldig tolerante men jeg er nysgjerrig på kvinnens rolle i islamsk Marokko.

For å møte innfødte trenger man ikke gå lenger enn til nærmeste kafé og nyte en mynte-te, men de aller fleste gjester er menn blandet med turister. Dog er jeg kvinne, og selv om vestlige kvinner kan ferdes alene like trygt/utrygt som i Europa, er det å foretrekke selskap ev en venn eller i mitt tilfelle en guide, som kan fortelle alt man er nysgjerrig på, og mere til.

En kvinne kan fortsatt ikke gå fritt inn i en kafé alene uten å få ubehagelige tilnærmelser fra menn.

Kafeen er mannens domene i Marokko, selv om det er i ferd med å forandre seg noe blant den yngre generasjonen.

En kvinne på tur i Marokko får som regel en helt annen opplevelse enn hva en mann kan forvente seg.

En av grunnene til dette er at de separate kjønnsrollene er mye mer definert enn de er i Vesten, og seksualnormene mye strengere. Både på landsbygden og i de større byene bærer fortsatt mange kvinner slør på gaten, og de fleste marokkanske menn regner fortsatt med å gifte seg med en jomfru.

De fleste kvinner ville aldri røke en sigarett eller drikke i en bar, den generelle antagelse er at dette er en syssel for prostituerte.

Men disse ideene er gradvis i ferd med å forsvinne der urban ungdom ferdes. Idag vil du finne marokkanske kvinner som drikker alkohol i de mer sofistikerte barene, og enda oftere i kafeene.

I større byer som i Marrakech, vil du se mange kvinner uten slør eller hodetørkle.

Du vil også se unge mennesker av begge kjønn henge ute sammen, men du kan være sikker på at mulighetene for sex før ekteskapet holdes på et minimum.

En kort historie om Marokkos kvinner

Før islam gjaldt de rettighetene romerretten gav kvinner.

Innføringen av Islam i 622 e.Kr. førte til en drastisk endring i marokkanske kvinners liv.

De fikk tre grunnleggende rettigheter diktert av islam:

 1. Rett til å leve
 2. Retten til å bli hedret og respektert som mor, og
 3. Retten til å eie en bedrift og arbeide.

Disse rettighetene påvirket kvinners liv enormt og førte til bedre behandling både av menn og i samfunnet generelt. Kvinner ble gradvis i stand til å stige i status men de var, og er ennå ikke likestilt menn.

Da Marokko ble uavhengig fra Frankrike i 1956 representerte det også en betydelig endring for kvinner og kvinners rettigheter. En av de største forandringene var muligheten til å gå på skole og få en utdannelse. Før 1956 hadde kvinner bare lov til å delta på koran-skoler som for det meste lærte de om religion og ikke fag som matematikk, kunst, historie eller politikk. Fortsatt i dag er det mye som kan gjøres i forhold til kvinners utdannelse ettersom bare 64% av kvinnene kan lese og skrive, og på landet er nesten 90% analfabeter, med det største problemet er at de fleste jenter stopper sin utdannelse ved tolv års alder.

Endringer er i ferd med å skje i Marokko

Spesielt etter at den nåværende kongen, Mohammed VI tok over styringen, skjer det endringer. Han lovet sitt folk å rette opp de ugjerningen hans far sto ansvarlig for, og innstiftet Mudawana, en juridisk lov som beskytter og garanterer kvinners viktige rettigheter, som skilsmisse, eiendom og arverett, samt barnebidrag.

Før denne loven kom, var det ingen begrenset gifte-alder, noe som betydde at kvinner kunne regne med å måtte gifte seg før puberteten. De hadde heller ikke noe valg hvis det kom til skilsmisse.

Bare en mann kunne ta initiativ til skilsmisse, men siden denne loven kom, har endringene dramatisk forbedret kvinnenes liv.

Selv om disse endringene har ført tll bedre levekår for kvinner, blir fremdeles en kvinne sendt til byen hvis hun får barn utenfor ekteskap. Der blir barnet forlatt og overlatt til et barnehjem fordi sex før ekteskapet er ansett som synd i islam. Kvinner kan ikke ha badedrakt på stranden. I stedet må de enten ha en djellaba (dekkende kaftan) når de bader eller som de mer moderne, skjorte og bukse. Men nye endringer skjer raskt, mye på grunn av teknologien; marokkanske kvinner har blitt de mest ivrige internett-brukere i den arabiske verden.

Like fullt har Marokko en sterk tradisjon hvor dagliglivet sentreres rundt kultur og religion og ikke alle liker den raske utviklingen og tilnærmingen av vestlig kultur, inkludert mange kvinner.

Ettersom menn tradisjonelt hersker i gatene, blir kvinnene hjemme, og møter sine venner der i stedet for å dele en kopp te på hjørnekafeen. Dette kan gjøre det vanskelig å bli kjent med, eller snakke med marokkanske kvinner, forteller min flinke guide.

Men en ting å anbefale, er å tilbringe noen timer på hammam; hvor det er adskilte timer for menn og kvinner.

En dag i hammam

Det er ikke så lenge siden det var uvanlig for folk å ha sin egen dusj eller badekar .Den eldre generasjonen kan fortelle om å ta et bad en gang i uken ettersom varmt vann var dyrebart før varmtvannsberederens tid. I Marokko løste de dette problemet med hammam, eller kommunale badehus.

I dag vil du finne et bredt spekter av hammam`s i alle marokkanske byer og den mest tradisjonelle varianten finnes i alle nabolag. De kan være vanskelig å finne og spør du deg frem, er sjansen stor for at du blir henvist til et av de mer luksuriøse spaene som er knyttet til de større hotellene. Ønsker du derimot å oppleve litt av det genuine Marokko, er de gode gamle badehusene å foretrekke.

Det lønner seg å gjøre noen forberedelser, for i forhold til luksuriøse spa, hvor du blir møtt med en lun badekåpe og alt lagt til rette, er en hammam en ganske annerledes opplevelse.

Huskeliste når du skal i hammam

Hit må du ta med alt du trenger selv, her er en liste for de interesserte:

 • savon beldi (en grå-sort sepe laget av olivenolje)
 • kess (hanske til å skrubbe og rense huden med)
 • din egen sepe og sjampo
 • vannbøtte og en liten kopp til å øse vann med
 • en liten sammenleggbar matte for gulvet
 • barberhøvel, ansikts-rens, børste og eventuelle andre toalettsaker du bruker når du bader
 • et håndkle og / eller badekåpe
 • flip flops eller badesko

Rens og skrubb

En av de største forskjellene fra et vanlig spa, er at du har ingen mulighet til å være privat. Alle bades og skrubbes i de samme rommene. En kvinne vil møte deg, din ledsager, og hun som de andre badegjestene vil praktisk talt være naken.

Hun tar deg inn i et rom med lange benker, og det er der du må kle av deg. Ledsageren din vil gi klærne dine til en annen kvinne som overvåker eiendeler.

Deretter vil du bli eskortert til et varmt rom og bedt om å sitte og slappe av, og etter en stund blir du hentet for å sepes inn med olivensepen. Så kommer det skumle, eller spennende alt etter hvordan du ser det. Ledsageren din skrubber deg fra topp til tå, i mitt tilfelle både ører, mellom tærne og til og med nesen.

Hun skrubber og renser til hun er fornøyd, men det er ingenting i veien for å si fra hvis hun skrubber for hardt.

Hun vasker håret ditt, eller du kan gjøre det selv, men det er en helt spesiell opplevelse når hun skyller håret med kyndige hender i vann fra et trau.

Deretter er du på egen hånd, ønsker du å fortsette badet med ansiktsmasker eller barbering, kan du gjøre det, og hun vil gi deg vann etter behov.

Kvinners sterke fellesskap

Å tilbringe noen timer på hammam er en avslappende og fornøyelig opplevelse. For menn er badene åpent i fire timer, for kvinner seks, og marokkanske kvinner bruker gjerne de timene de har til rådighet.

Det er like mye en sosial møteplass hvor alt mellom himmel og jord blir diskutert, og om du vil ta del, er det en fordel å snakke litt fransk, eller helst arabisk, men fransk er obligatorisk i skolen, og mange har det som sitt annet morsmål. Mye kan også bli fortalt med smil og ansiktsutrykk.

For meg var det spennende å ta del i fellesskapet, som om jeg ble innviet i noe forbudt, ettersom kvinnene virker så utilnærmelige ute på gaten. I badet tøyset de og lo, delte siste sladder, men mest av alt fikk det meg til å føle meg komfortabel, for fellesskapet disse kvinnene har er misunnelsesverdig.

Kvinner i alle aldre, i alle former og størrelser vasker, renser og pleier seg, alt i et fellesskap som vi lenger nord stort sett har glemt verdien av.

Jeg er glad jeg turde å legge beskjedenheten ved døren, for jeg har aldri følt meg så ren, og en kvinne som skjuler kropp og ansikt ute på gaten, vil aldri føles fremmed for meg igjen.

 

 Les også:

Ønsker å reise enda lengre, sjekk hvordan og hvorfor været er som det er i tropene!