Vi har 43 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Vigdis L'Orsa: Setter vikingene på kartet i Spania

Written by

Vigdis L'Orsa fra Oslo syntes det var på tide å berette om norske vikingers herjinger i Spania. Nettopp det at ingen tidligere hadde gjort dette, satte henne på ideen om å skrive en historisk skjebnesroman. Tre år etter og i desember 2014 var “I skyggen av Al-Andalus» ute på markedet. L'Orsa holder også foredrag om vikingenes tilstedeværelse i Spania.

Vikingene herjet i 300 år

De fleste har fått med seg at maurerne satte sine spor på den iberiske halvøy og preget kulturen gjennom 800 år. Mindre kjent er nok 300 års herjinger fra vikingenes side! Også i Skyggen av AL-Andalus tar utgangspunkt i vikingenes ferd til Spania.

Dramatikk

Historien utspiller seg på den iberiske halvøy på 900- tallet. Her møter vi den unge vikingen Erik som har dratt avsted til den iberiske halvøy for å krige mot både muslimer og kristne. I Spania treffer han den kristne Emble fra Galica.

Kjærlighetshistorien mellom de to skaper dynamikken i romanen, mens dramatikken ligger i kampene som utspilles. Selv om de to hovedpersonene er fiktive , består persongalleriet også av historiske personer som levde og markerte seg på i en tid da befolkningen besto av kristne og muslimer, jøder og hedninger. Og vikinger!

Dette er en historisk roman. Hvorfor denne interessen for historie?

–Da vi kom til Spania for 17 år siden, bestemte vi oss for å lære språket og sette oss inn i spansk kultur og historie. Jeg var tidligere redaktør for flere tidsskrifter, blant annet for Kunst &antikviteter. Artiklene ble skrevet av museumsfolk og andre med solide fagkunnskaper. I tillegg skrev jeg mine egne artikler. Det ikke nødvendig å være så overrasket over at jeg har kastet meg over et tema som norske historikere har forsømt, sier hun og henviser til sitt yrke.

Historiske foredrag

L'Orsa holder også foredrag i historiegruppen. Hun var formann i nesten ti år, men har nå sagt fra seg vervet. Interesserte kan annenhver tirsdag møte opp i Auditoriet i La Nucia hvor historiegruppen arrangerer foredrag hver vår og høst. Disse er annonsert i den norske klubben sitt magasin "Que Pasa" og i andre norske aviser.

-Alle foredragsholderne snakker om spansk historie, det være seg kultur, kunst, musikk eller poesi. Mine foredrag har omhandlet ulike temaer. Jeg har tatt for meg alt fra sterke kvinner i spansk historie til ulike varianter av maurisk innflytelse. Jeg har også lagt utflukter til ukjente og interessante steder. Hun sier at hun ikke har tall på hvor mange historiske foredrag hun har holdt i årenes løp. I ti år var hun formann i historiegruppen- et verv hun nå har sagt fra seg. Interesserte kan annenhver tirsdag møte opp i Auditoriet i La Nucia hvor historiegruppen arrangerer foredrag. Disse er annonsert i den norske klubben sitt magasin “Que Pasa” og i andre norske aviser. Sesongen begynner i oktober.

Hun har også sin egen FB-gruppe under navnet Spansk vikinghistorie. Her kan interesserte melde seg inn og bli oppdatert. For det er ingen tvil om at vikingenes tokt i Spania er verdt å høre om.

Vikingene i Spania

På sin FB- side Spansk Vikinghistorie viser L’Orsa til at España Sagrada uttaler følgende om vikingene: ”Et helt skrekkelig folk som ikke respekterer det hellige, de var mer brutale enn maurerne”. Hun påpeker at det ikke er lett å gi svar på hvorfor vikingene kunne finne på å dra på røvertokt til det mauriske Spania på 800-tallet. Imidlertid viser hun til at ingen kunne overgå vikingene når det gjaldt sjøfart og angrepsteknikker til havs. Antagelig hadde de hørt om det rike al-Andalus med sine enorme mauriske borger, moskèer, slott og rikt utsmykkede katedraler.

L’Orsas har også delt sine kunnskaper med studenter ved universitetene i Alicante og Altea. Blant annet har hun holdt foredrag om vår egen Edvart Munch. Og selvsagt hører et foredrag med under selve vikingfestivalen i Catoira! Dette foregår på spansk. I tillegg til dette arrangerer hun både byvandringer og turer.

Vigids L’Orsa har tidligere utgitt en historiebok.

I dag nyter hun pensjonsittilværelsen. -Nå gjør jeg bare det jeg har lyst til . Jeg går tur og leser mye. I tillegg har jeg et rikt sosialt liv. Familien kommer også på besøk. Men jeg har alltid et skriveprosjekt på gang, avslutter forfatteren og foredragsholderen.