Vi har 105 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Valget 2019: Spania driver videre

Written by Redaksjonen

Spania er uregjerlig uten å forsones med sine utkanter – som baskere og katalanere.  Kanskje noe skjer etter dette valget, men vi er skeptiske….

Først måtte høyresidens Rajoy gå av fordi han ikke klarte å styre, og fikk f eks ikke igjennom et statsbudsjett. Så ble det valg, og da kom sosialisten Sanchez inn, og heller ikke han fikk igjennom et statsbudsjett. Derfor ble det nytt valg, og Sanchez ble gjenvalgt. Vil han få igjennom et budsjett denne gangen? Neppe uten støtte fra utkantene.

regioner spania

«Høyre» mot «Venstre» i Madrid

Som i de fleste land, er spansk politikk delt i to blokker – høyre og venstre. I Spania kommer dimensjonen «Madrid» mot «utkant» i tillegg. «Madrid» betyr i denne sammenheng kastiljansk-talende områder («spansktalende») mot resten.  Dette er en forenkling, siden mange baskere har spansk som morsmål, tilsvarende engelsk i Irland. Utkantene kan kort beskrives som Katalonia, Baskerland, Galicia samt Kanariøyene. Valencia-regionen er også tospråklig, men de har en annen historie, og følgelig andre holdninger enn lenger nord.

Mange spansk-nasjonalister tar til orde for at «Madrid-partiene» må regjere sammen, altså «høyre+venstre» i samme regjering. De har hittil ikke fått gehør, og vil neppe få det denne gang heller.

Borgerkrigen i Spania i 1930-årene, og det påfølgende Franco-diktaturet, bygget på motsetning mellom høyresiden, inkludert kirken – og venstresiden med støtte fra utkantene. Siden det ikke er tatt et ordentlig oppgjør med Franco, er disse sårene ikke helt leget. Dermed kan ikke «høyre og venstre» sitte sammen i en regjering, slik de gjør det i flere andre europeiske land.

baskerdans

Utkantene mot sentrum, Venstre trenger utkantenes støtte

Derimot kunne Sanchez’ sosialister samarbeidet med nasjonalistene i utkantene, særlig siden noen av disse står på venstresiden. Det er tilfelle med katalanske ERC – Det Republikanske Katalanske Venstre. Det vil nok Sanchez, men også han har spansk-nasjonalistiske krefter i partiet, særlig i Andalucia i sør. I forrige omgang ville han ikke en gang snakke med ERC, det var det alliansepartneren lenger til venstre (Unidas Podemos) som gjorde, til sosialistenes store ergrelse.  

Spansk presse konsentrerer seg om hvem som gikk frem og tilbake ved valget. Sosialistene gikk klart frem, og dermed styrker partilederen Sanchez seg kanskje så sterkt at han kan snakke med utkanten?

Sanchez mangler nemlig flertall til å styre, med sine partnere lenger til venstre (Unidas Podemos) har han 165 men trenger 176 mandater. ERC har alene nok til å hjelpe ham, men ikke uten en nasjonal dialog. Uten støtte fra utkanten får han neppe et statsbudsjett igjennom – og dermed er vi tilbake til start.

ERC krever blant annet forhandlinger hvor det bl a «snakkes» om en avstemning om uavhengighet for Katalonia. Så krever de at deres fengslede ledere slippes fri. Ironien i øyeblikket er at valg i Spania nå avgjøres på fengselsceller – av og til tar prosessene lenger tid fordi fangene har begrenset antall timer pr uke de får lov til å kommunisere med omverdenen. Slik er det med statsbudsjettet også, hvor den reelle beslutning tas i et fengsel, og ikke i nasjonalforsamlingen.

ERC og «fengselsfuglene» har for øvrig ført en mer forsonlig politikk i forhold til Madrid enn uavhengighetsforkjempere til høyre, i «Junts».  Deres toppleder sitter i Brussel, til stor ergrelse for Madrid, som ikke får ham utlevert.

VI er altså skeptisk til at Sanchez og sosialistene klarer å stable en regjering på bena, og skulle de klare det, er vi enda mer skeptisk til at de klarer å lande et statsbudsjett. Vår skepsis begrunner seg blant annet i at den spansk-talende offentlighet ikke setter søkelys på problemet med utkantene, men kun på at sosialistene gikk frem, og det gjorde også de høyre-radikale i VOX, samt liberalerne i Ciudanos (som er franske Macrons søsterparti).

spansk nasjonalist langt

Spansk politikk blir mer ekstrem

Mens Spania driver videre fra valg til valg, uten å løse sitt utkantproblem, blir både «Madrid» og utkant mer ekstrem. «Høyre» i PP var hard nok i retorikken mot uavhengighet for Katalonia, men ikke hard nok i handling, og dette bygger opp VOX, som er enda tøffere nasjonalistisk. I Katalonia var høyresiden før stort sett for mer selvstyre, men mot uavhengighet. PPs tilstramning var sterk nok til å føre «Junts» over til uavhengighetslinjen. Hvordan går dette fremover, om man ikke finner en løsning som begge sider kan akseptere?

Hva betyr dette for Europavalget i mai 2019?

Det spanske valget blir også sett som en meningsmåling foran det viktige Europavalget i mai. Hva har vi lært? Ytre høyre vil nok gå frem, slik som VOX i Spania. Ytre venstre går neppe frem. Sentrum (høyre+venstre) beholder kontrollen, men redusert. Tyske Weber overtar etter Juncker i Kommisjonen, siden han er lederkandidaten for «Det Europeiske Folkepartiet» - «høyre» - som ligger an til å vinne valget. Sosialistene vil kanskje gjøre det litt bedre enn før antatt, moralen er i alle fall bedre nå, ikke bare i Spania. Ytre høyre kan komme noe svekket ut enn det man trodde før; og deres styrke blir ikke styrende for Europa.

sagrada familia barcelona

Hva med å lese:

Dra på sykkeltur i Spania
Hvordan skal en kvinne se ut? Kvinnelige «sex-symboler» gjennom 100 år
Hvor mye skog er det i Europa, og hva betyr det?
Hvordan se på kunst?
San Pedro del Pinatar er min by

Les også:

Tilbake til naturen – naturvin og økologisk vin
Helse: Det gode liv i Spania
På leting etter inspirasjonen
Pensjonen fra fripoliser blir halvert på 30 år!

Nærkontakt med aper i Gibraltar

Reis med bil gjennom Europa; Norden-Spania

Frisk mage, spist mye og tungt?

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?