Vi har 32 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Sosialt og nyttig språktilbud: Gratis språkutveksling i Altea og Benidorm

Written by

Mandager og fredager kan alle som vil møte opp ved sosialsentret i Altea. Et tilsvarende tilbud finnes i Benidorm hver onsdag. Tilbudet har blitt populært såvel som for spanjoler som for utlendinger.

Michael Proctoar, opprinnelig fra British Columbia, kom til Altea i 2008. For fire år siden startet han tilbudet hvor spanjoler og utlendinger kan utveksle språk.

-Vi snakker 20 minutter engelsk og 20 minutter spansk. Vi starter klokken 17 og holder på i fire timer. Men man kan komme og gå når man vil.

Nyttig og sosialt

Denne fredag ettermiddag har Josè Javier og Mariano Baranda møtt tidlig til gruppen i Altea. Det er første gang Mariano er her, men han finner fort tonen blant nordmenn og engelskmenn.

-Jeg kommer hit for å lære engelsk. Jeg strever litt med uttalen og må øve meg, sier han. Josè legger til at det er viktig å lære engelsk.

Lokalet fylles opp litt for litt. Etterhvert er alle bord i lokalet fylt opp. Noen kjenner hverandre fra tidligere , andre er nye. Blant disse mor med en sønn i tenårene. De kom flyttende fra England for relativt kort tid siden.

-Jeg heter Gyles,men du får ikke ta bilder, altså. Jeg er litt sky, skjønner du, forklarer tenåringsgutten. Han forteller at han går på spansk offentlig skole og trives, selv om både kultur og språk er fremmed.

Språkbytte

Michael selv bytter på å sitte hos ulike grupper, men holder et årvåkent øye med de andre bordene. Etter tjue minutter peker han på klokken. Det er tid for språkbytte.

Tematikken er helt fri og atmosfæren uhøytidelig. Man får mer fornemmelsen av å sitte ved et kafèbord i samtale med noen enn å være i en klassesitausjon. Ved vårt bord dreier samtalen seg om bøker og film, for i denne gruppen viser det seg at alle har felles interesse for dette. Tips utveksles og skrives ned. Ved et annet bord hører man en diskusjon om politikken i Spania. Noen ganger sitter latteren løst, som hos advokaten Mariano Baranda og hans bordfeller. Her har de tydeligvis funnet tonen selv om ingen kjente hverandre fra før.

-Det er første gangen jeg er her, og jeg kommer helt sikkert tilbake, sier han. Mariano er opprinnelig fra Madrid. I dag bor han i Altea og har planer om å bli i byen.

Micael bryter inn og omrokkerer gruppen. Noen skal flytte seg til en annen gruppe. Av og til lar han to og to snakke sammen.

-Det ideelle er fem i en gruppe. Av og til ser jeg at to personer har bedre utbytte av å samtale sammen enn å være i en større gruppe, forklarer han. Michael går videre til neste gruppe. Han følger med og passer på at alle mer med i samtalen. Samtidig holder han et årvåkent et øye med de andre gruppene. Etter 20 minutter på sekundet peker han på klokken. Tiden er inne for språkbytte. Senere treffer journalisten på flere av deltakerne i byen. Det er ingen tvil om at man på denne måten også blir kjent med andre. Gratistilbudet kan dermed også være inngangsporten til nye kontakter.