Vi har 39 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Hvordan skaffe seg utkomme i Spania som nordisk?

Written by Red

Sett Utenfra møter Arild Olsen ved et kafebord i Ciudad Quesada i Spania; en av de «norske» byene langs Costa Blanca.  Arild kommer litt for sent til møtet.  Delvis fordi han etter snart fire år i Spania er blitt litt spansk, men også fordi han hadde så skrekkelig mye å gjøre.  Et luksusproblem, i og for seg!

Men så setter han seg ned, over en «cortado» (spansk versjon av kaffe), kortermet en dag i januar.

Og hva gjør så en nordmann som vil skaffe seg et levebrød i Spania?

I mitt tilfelle var det selvsagt; jeg var gartner og altmuligmann, kall det vaktmester, på en stor bedrift i Norge. Så jeg gjør det samme her.

Men det er vel ikke bare å møte opp og håpe på det beste?

Det kan du selvsagt, men da skal du ha mye egenkapital så du kan vente lenge før det går bra. Jeg fikk hjelp av Ernst Amundsen, som var godt kjent her – med å ordne formaliteter og de første kundene. Så hadde faktisk Sett Utenfra lagt til rette for at jeg kunne komme som en del av et prosjekt som Sett Utenfra hadde. Så det var godt forberedt da jeg kom ned – men andre kan bare hjelpe, skal du få det til er det til slutt du selv som må gjøre det.

Så med kunder, bank og registrering var det bare å sette i gang?

Nettopp. Så har det økt, men ikke helt jevnt, faktisk går det fortere og fortere, bare man blir kjent nok.

Så nå har du nok kunder?

Jeg har nok å gjøre ja, og må av og til ta helgen til hjelp. Men det faller jo fra noen underveis, f eks når hus selges. Så jeg har plass til å ta inn alle nye som kommer.

Hva konkret steller du med?

Her nede er nok bassenger og rensing av disse 80% av virksomheten. Her har jeg mest norske og svenske kunder.  I de 80% regner jeg også med vaktmesterarbeid, men der kundene oftest engelske.  De resterende 20% er gartnerarbeid.  Jeg steller bl a palmer, men er de altfor høye, leier jeg inn underleverandører (…vi skulle kanskje her heller sagt «overleverandører….»).

Hvordan fungerer det med underleverandører?

Utfordrende! Det er ofte mere plunder og heft enn nytte, i og med at jeg må garantere kvaliteten. En gang hadde jeg en flislegger som nok gjorde jobben, men jeg måtte selv følge opp og ordne slik at resultatet ble perfekt. Det går ikke. Jeg merker også forskjellen på arbeidskulturen ut fra hvor de kommer fra; Latin-Amerika klarer ikke jeg å håndtere.  Men til slutt blir arbeidet bra og kundene blir fornøyd.  Underleverandører er egentlig et unntak, jeg driver ikke større enn at jeg ordner det meste selv.

Men hva om jobbene inne i husene blir for store?

Innomhus gjør jeg bare små vaktmesteroppdrag.  Men jeg kommer jo over ting, altså at mine kunder har større ting på gang.  Da kontakter jeg min gode venn Pedro, som stepper inn med et tilbud. Selv får jeg nesten intet, mest for oversettelse, men det gjør ingenting – for Pedro skaffer så jobber til meg. Så det fungerer supert, og kundene er fornøyde.

Hvordan vet du at kundene er fornøyde?

Aktiv markedsbearbeidelse har jeg ikke måttet gjøre. Kundene refererer kjente til meg når de skal ha noe gjort. Ofte skjer dette på Facebook-grupper, hvor man diskuterer det meste, også hvilke håndverkere som trengs. Gjør du en god jobb, går resten av seg selv – selv om det tar tid.

Hva med de klassiske utfordringene med næringsvirksomhet i Spania, som utestående fordringer?

Her i byen er de fleste kundene fra Nord-Europa, og oppgjør fungerer greit – har ikke hatt noen tap, faktisk. Jeg benytter en kontrakt jeg har lastet ned fra nettet – og så betaler kundene månedlig. Intet problem dette – for meg.

Hva med grensen mellom hva en vaktmester og spesialist kan gjøre?

Den kjenner jeg meget godt.  Jeg vet når en elektriker må tilkalles, og da gjør jeg det.

Næringsdrift går jo alltid litt opp og ned – hvordan forbereder du deg på det?

Jeg er forsiktig med bilkjøp og andre investeringer – jeg har det jeg må ha. På boligfronten har jeg også vært overforsiktig, og leier fortsatt. Men nå nærmer tiden seg når jeg kan kjøpe selveier, uten at låneforpliktelsene da går ut over nattesøvnen.

Sant nok. Men en vellykket og sprek forretningsmann kan jo ikke bare gå rundt i Quesadas gater uten å bli bemerket av damene….?

Hmm. Dette er nok litt sensurert. Jeg har jo dessuten mye å gjøre. Men…

Har du noen råd til leserne hva man bør se opp for i Spania?

Vel, ja. nord-afrikanske damer, som det er mange av her, kan være «farlig, farlig».  Jeg var sammen med en, og da får du hele slekten etter deg om det går galt.  Kommer neppe til å gjenta noen afrikanske opplevelser….men ellers…

For å komme tilbake til jobb – har du flere prosjekter på gang?

Selvsagt. Nå tilbyr jeg renhold også. Det er en naturlig forlengelse av det jeg ellers gjør. Jeg benytter dyktige renholdere, og inspiserer resultatet; så huseierne kan forholde seg til meg som ansvarlig. Da blir plikter i både hage, basseng og hus unnagjort, og huseieren får frigjort tid. 

Så om noen innen en radius trenger noe utført – hvor finner de deg?

Jeg er på Facebook. Og på telefon, (+34) 640 704 365  Som sagt, jeg skal gjøre mitt beste for at også nye kunder blir fornøyd.

 

 

Sier Arild. Så er kaffen drukket opp, solen ikke fult så varm, og to timer brent av en dag på uterestaurant i januar. Og Arild er på vei til neste jobb.