Vi har 27 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Hvordan moderne produksjon foregår i dag!

Written by

Overtar China alt innen moderne produksjon? Blir alt flyttet langt vekk? Blir alt bare større og større? Blir det arbeidsplasser igjen når alt er automatisert? Dette er spørsmål man sitter igjen etter å ha lest dagens aviser/tidninger. Men det finnes heldigvis motkrefter også, og dem tar vi en nærmere kikk på når vi hilser på vår annonsør PSG og leder George Popa.

George kommer opprinnelig fra Romania, men har god kontakt med skandinavene i og rundt Torrevieja. Han driver fra før et byggefirma, og her betjenes «sluttbrukermarkedet». Nå har George satt i gang noe nytt; for noen måneder siden satte PSG i gang vindus- og dørproduksjon for det lokale markedet i Torrevieja-området. Foreløbig er det tre ansatte. En nystartet produksjon som man ikke skulle tro var mulig, om alt skulle lages i China.

«Vent fem minutter,» smiler George når vi ankommer hans 300 kvm nye fabrikk, «jeg har besøk av en kunde». Inne i et hjørne av lokalet har George innrettet seg med et lite kontor. Vi benytter ventetiden til å studere profiler av plast og aluminium, og se hvordan de ansatte produserer. Samt ta noen bilder utenfra. Fem minutter i Spania er som kjent aldri fem minutter på klokken…

«Nå er jeg ferdig med møtet», sier George, og så stiger vi inn i hans lille kontorboks.

«Dette er helt nytt?» spør vi.

Vi startet opp i mai/juni 2015 og har øket gradvis. Ikke raskere enn at vi har full kontroll. Jeg er her det meste av tiden nå, for å sikre meg at alt går bra. Og det gjør det.

Hva produserer dere?

Vinduer og dører i pvc og aluminium. Ingen standardstørrelser. Vi spesialtilpasser hver bestilling. PVC er standard; aluminium kun på forespørsel.

Men hvordan kan dere få til noe slikt?

Slik er bransjen. Profilene kommer fra Østerrike. Det er høyteknologi og garantisertifikat; ingen bleking av farvene på 10 år. Vinduene har for øvrig en levetid på 40 år.

Men hvordan klarer du å holde samme kvalitet på ditt arbeide som det er på råmaterialene?

Vi legger inn kundens bestilling i programmet jeg har på PC’en. Så kommer det ut en deleliste; hvor mange millimetre som skal kuttes av hver enkel profil; altså hva som skal settes sammen til et vindu eller en dør. Så leverer jeg den listen til de i produksjonen.

Og glasset da?

Det kommer fra spesialiserte fabrikker. De lager kun glasset, intet mere.

Hvor kommer programmet fra?

Det kommer fra leverandøren i Østerrike. PC’en også. På den måten kan vi produsere høykvalitet her i en liten fabrikk i Torrevieja.

Men kunne ikke østerrikerne gjort denne kuttejobben selv?

Det er ikke slik bransjen fungerer. Men om de skulle gjort det; tenk på fraktkostnadene; og hvor lang tid det ville ta for leveranser…og tenk på alle lagrene man måtte hatt med masse dører og vinduer.

Og hva er din leveransetid?

Vi sier gjerne 7-9 dager i utgangspunktet, slik at vi kan planlegge vår hverdag. Men om noen har hatt besøk av tyver og fått knust vinduer, klarer vi det av og til på dagen.

PVC og aluminium sier du. Hva med trevinduer?

Det blir alt for mye vedlikehold, så det er det intet marked for. Men se her, her har jeg ulike profiler, og noen av dem ser ut som tre, og når du kjenner på dem, så føles de faktisk som tre.

Hvilke farver vil markedet ha?

70% er hvitt. Resten er ulike farver. Vi lager jo det kundene etterspør.

Hva trenger man av glass her i området?

To lag holder fint i klimaet langs kysten. Trelags er bare dyrere og gir intet ekstra. Men også profilen er isolert.

Hvordan?

Det kunden ikke ser, er at det inne i profilene er seks hulrom, som isolerer. Se her:

Mange er jo litt skeptiske til plast, her PVC?

I dag omgis du av kvalitetsplast i hele din tilværelse. Din mobil, din PC, også skjermene…og mye du ser rundt deg i hjemmet. Dette er fordi det forskes så utrolig mye på plastmateriale; mye mer enn på andre materialer. Slik er det, og derfor blir PVC-vinduer så bra.

Likevel er vel ikke bare plast?

Sant nok, inni profilen er det forsterket galvanisert metall. Så det er fortsatt nødvendig.

Hvordan selger du produksjonen?

Jeg selger direkte til bygningsbransjen, og også via vårt vanlige kontor til forbrukere.

Hva med din øvrige virksomhet?

Byggevirksomheten fortsetter; vi driver mest med renoveringer men også med svømmebassenger. Småfolket (utleie av barneutstyr) fortsetter også som før.

Men tilbake til dører og vinduer. Det er altså slik det foregår. Dette er ikke bare historien om PSG, men også om hvordan moderne produksjon gjenvinner nærheten til markedet; bl a for å imøtekomme spesialønsker. Hjelpemiddelet er datastyring. Det blir mer og mer av slikt; og innen stadig nye bransjer. 3D-printere hjelper til i denne utviklingen; man kan skrive ut stadig flere ting. Det er en spennende utvikling; og George har gitt oss et lite blikk inn i fremtiden.

På vei ut skal vi selvsagt åpne døren ut av hans kontor, og prøver å vri den både til høyre og venstre, uten at det hjelper. «Bare skyv på døren,» smiler George. Naturligvis, en dørprodusent må jo ha en spesialgimmic så gjester ikke glemmer besøket på hans kontor!

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.