Vi har 20 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Har Sverige rett til å invadere Norge?

Written by Redaksjonen

Burde svenskene kreve 1905 omgjort om Catalonia blir hanket inn igjen av Madrid? Denne spøkefulle artikkel er til glede for våre svenske lesere, som kan merke seg at Catalonia neppe gjør noe mere galt enn det Norge gjorde….så hva nå?

Med lov skal land bygges – eller raseres

 Kjernen i Spanias argument er jo lovligheten – at Catalonia ikke har lov til å bryte ut etter den spanske grunnloven, og at de heller ikke har lov til å holde folkeavstemning om selvstendighet. Det siste er jo fordi den spanske regjeringen ikke vil det. 

Skilsmisse må selvsagt begge parter ønske!

Den spanske regjeringen har et helt annet prinsipp; om det skal være avstemning om skilsmisse, skal begge parter kunne stemme. Altså både i Catalonia, og i resten av Spania. Dette er i grunnen et godt prinsipp; det ville sikkert blitt langt færre skilsmisser i andre forhold også, om begge parter måtte ønske skilsmisse – og ikke bare en av partene kan bryte opp og gå.

Folkeavstemninger i Norge og Catalonia begge ikke etter reglene

Norges juridiske begrunnelse for løsrivelse i 1905 var svært tynn – og folkeavstemningen («referendum») i sakens anledning var også svært tvilsom – den fulgte ikke de mest grunnleggende regler; det gjorde den ikke i Catalonia heller. I Catalonias tilfelle var dette fordi den spanske regjeringen og dens politi gjorde alt for å ødelegge folkeavstemningen – i Norges tilfelle var det nok det som i våre dager ville blitt kalt manipulasjon – i våre dager ville nok Europarådets observatører underkjent den norske avstemningen. Så på avstemning var nok den katalonske bedre.

Må man gi etter for ulovlige krav?

Den norske regjeringen som kom til makten i 1903 var slett ikke valgt for å bryte med Sverige. Så ville den endre spillereglene i forhold til Stockholm; noe Stockholm slett ikke ville finne seg i. Til slutt brøt nordmennene – slik katalonerne gjør nå.

Tilsvarende med Catalonia; de stemte først for den spanske grunnloven – denne var et kompromiss med Franco-tilhengerne for å slippe en borgerkrig til. En lov hvor f eks hæren på egen hånd har et ansvar for å holde landet sammen.  Senere stemte katalonerne ja til et forslag til lokal grunnlov som gav dem vide fullmakter. Etter dette tok kreftene bak dagens regjering den lokale grunnloven til den spanske Grunnlovsdomstolen – og der ble den underkjent. Så mye selvstyre skulle ikke Catalonia ha. Etter dette har forholdet mellom Madrid og Barcelona vært i vranglås; Madrid vil ikke gi mer – akkurat som Sverige i 1905. Men det gir jo ikke katalonerne rett til å bryte ut!

Så hvis Spania har rett til å sette sitt igjennom i Catalonia – har ikke Sverige den samme retten i Norge?

Norges smarte trekk

Et lite stikkord her, forresten – prinsesse!  Nettopp, Norge gjorde et smart trekk som Catalonia ikke kan kopiere. De utnevnte en engelsk prinsesse (med en dansk prins som haleheng) som dronning. Da gikk det ikke å røre Norge lenger! Dessverre finnes det ingen søte prinsesser på markedet for Catalonia nå om dagen. Så de må nok finne en annen løsning.

Skjold pusses til nye sammenstøt

Det spanske politiet er blant annet forlagt i to cruiseskip i Catalonia. Cruiseskip høres jo luksuriøst ut, men det er det ikke når man stapper alt for mange inn – og havnearbeiderne blokkerer matforsyningene. Så de ønsker seg hjem, hjem langt mot sør – snarest mulig! Men før det blir det nok nye sammenstøt – og når man først er i bruddsituasjon, vet man jo ikke hvem som vinner – det viser den overraskende seieren for Norge i 1905. Så på båtene går dagene med til å pusse skjold, øve seg på slåsskamper – og å vente på at det smeller. De vet jo ikke en gang om det smeller; alt er usikkert, og de smarte i Catalonia tar sine penger ut av bankene. Det ville vi gjort også nå.

 

Hva med å lese:

Dra på sykkeltur i Spania
Hvordan skal en kvinne se ut? Kvinnelige «sex-symboler» gjennom 100 år
Hvor mye skog er det i Europa, og hva betyr det?
Hvordan se på kunst?
San Pedro del Pinatar er min by

Les også:

Tilbake til naturen – naturvin og økologisk vin
Helse: Det gode liv i Spania
På leting etter inspirasjonen
Pensjonen fra fripoliser blir halvert på 30 år!

Nærkontakt med aper i Gibraltar

Reis med bil gjennom Europa; Norden-Spania

Frisk mage, spist mye og tungt?

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?           

More in this category: « De nye innvandrerne