Vi har 17 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Ferieområdene som er fattigst i Spania

Written by
Ferieområdene som er fattigst i Spania © Edler von Rabenstein - Fotolia.com

Synes du det er billig sør i Alicante-provinsen? Lave huspriser? Sant nok, men dette er knyttet opp til et større bilde – vi gir deg en rask innføring i hva som foregår.

© tiero - Fotolia.comTa utgangspunkt i Alicanteprovinsen sør for selve Alicante by – trekk fra Pilar de la Horadada helt i sør – og legg til Lorca i naboregionen Murcia. Innenfor dette feltet ligger fem av Spanias fattigste 10 byer. Dette ifølge FEDEA, som forsker på den spanske økonomien. Inntekten ligger mellom 25% til 32% under det nasjonale snittet. Det er store tall. Skattemyndighetene mener at området, ut fra sine karakteristika, burde ha høyere lønnsinntekter, og også høyere inntekter hos næringsdrivende.

© tiero - Fotolia.comOmrådet ligger høyere på noen rankinger også – hvor det ikke er så festlig å ligge høyest. 27,6% av den økonomiske aktiviteten i Alicante-provinsen er svart/sort – ifølge myndighetene – og det er 3% over det nasjonale snittet. Lorca i Murcia er ikke langt unna.

Ifølge fagforeningen CC OO er restaurantbransjen en av årsakene. Mange som melder inn en halvdagsjobb som kelner i Torrevieja, jobber gjerne 12 timer. CC OO mener at mange henger igjen i en anti-sosial produksjonsmodell, hvor det er vanskelig å bryte ut.

Det er kanskje vanskelig å bryte ut og gjøre sine ting på en lovlig måte. Det er imidlertid en praktisk grunn til å bryte ut – området er klart prioritert hos Arbeidstilsynet i Valencia-regionen – og spanske inspektører er ikke hyggelig å ha på besøk – selv når man ikke har gjort noe galt.

For det er noe som henger igjen. Noen tror kanskje at krisen har fjernet mange av de useriøse og ulovlige – men det motsatte er tilfelle. I de gode årene var det 21% av den lokale økonomien som var «under bordet» - nå er det altså 27,6%. 21% viser jo i seg selv at dette er noe kronisk – derfor  myndighetenes iver etter å rydde opp.

Josep Antoni Ybarra – universitetlærer ved Alicante universitet – sier til avisen El Pais at noe skyldes mangel på utdannelse og opplæring, slik at mange faktisk ikke vet at det går an å gjøre ting på annet enn en ulovlig måte. Mange andre er også enig i dette.

Nord i området er det mange fabrikker, hvor ting foregår lovlig og korrekt. Fabrikkene har imidlertid underleverandører – og der er bildet slik Maria forteller til El Pais – «grupper av venner leier et lokale og jobber som et kooperativ for fabrikkene» - helt utenfor loven.

Lenger sør er det bygningsindustrien og restaurantbransjen hvor man føler seg trygg nok til å glemme lovens lange arm. Og bransjen som leier ut ferieboliger. Så er det Orihuelas olivenlunder, forstår vi. Men vi må understreke at det i alle bransjer også er aktører som opererer helt reglementert.

Ranstad er et lovlig utleiefirma for arbeidskraft. De har gjort en undersøkelse som viser sammenhengen mellom sort/svart økonomi og korrupsjon. I denne sammenheng topper Orihuela (med kystbyen Orihuela Costa) med flest korrupsjonssaker de siste årene. I tillegg er Orihuela byen med hele tre ordførere som har blitt tiltalt for korrupsjon.

© weerapat1003- Fotolia.comHva betyr dette for skandinavene på kysten?

I en slik situasjon, som er spesiell også i Spania – blir det selvsagt både tapere og vinnere. Når mye fungerer uten skatt, blir kostnadsnivået i første omgang lavere – prisene også. Også på eiendom. Så det er jo godt nytt, på en måte.

Men noen betaler for det som skjer, ikke bare dem som ikke har sykedekning. Offentlige inntekter blir jo anvendt – og skaper som sådan en etterspørsel som området ikke får. Noen på toppen av denne pyramiden får store inntekter, som skjules i utlandet og derved ikke tilflyter den lokale økonomi.

Myndighetene får stadig flere våpen i kampen mot uvesenet. Har du tenkt på hvorfor det er så lang kø foran deg i banken når du skal ta ut kontanter? Snart kan kontantbetaling bli enda mere begrenset, for kontanter kan brukes til ureglementerte oppgjør.

Elektroniske spor betyr at myndighetene kan rulle opp ulovligheter lenge etter at de har inntruffet. Så tenk deg om, betal heller iva (moms) når du skal pusse opp! Og betal med bankoverføring, om du kan. Da har du jo garantien også på plass.

Grunnen til at så mange politikere nå blir tiltalt for korrupsjon, er jo først og fremst at myndighetene nå har tatt seg sammen og vil renske opp. Det samme gjelder skattemyndigheter og Arbeidstilsyn. I tillegg er Spania (endelig!) på vei til å forenkle regelverkene, slik at det blir enklere å følge lovene.

Alt dette gjør at det blir mer og mer risikabelt å gjøre ulovlige transaksjoner.

Hva hvis myndighetene lykkes? Akkurat som undergrunnsøkonomi og korrupsjon holder husprisene nede, vil vi tro at de vil stige opp mot et normalt nivå når grunnen til lave priser er borte. Så – som en spekulasjon – kan man si at det kanskje kan virke inn på boligprisene – man vil få med seg en prisstigning mens området går opp mot spansk gjennomsnittsnivå inntektsmessig, sort/svart økonomi og korrupsjon.