Vi har 15 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Det finnes intet svensk foretak som heter dette! Falsk flagg

Written by

Magasinet Sett Utenfra er svært takknemlig for tips når vi nå ser på selskaper/bolag fra forbrukers side. Menigmann er plaget av useriøse leverandører – seriøse konkurrenter er også plaget av de useriøse.

 

Tipset denne gang var at CJ Bygg og Fastighetsservice AB ikke eksisterer, hverken i svenske eller spanske registre.Vi har snakket med spanske advokater om saken, og selvsagt også med Claus («Classe») Jensen, som sannsynligvis er «CJ» i navnet over.

Vi spør Claus Jensen; «Eksisterer selskapet?»

Ikke under dette navnet, eller i Sverige. Men i Spania har jeg registrert CJ Construcciones 2011 SL

Hvorfor ikke bruke dette navnet i markedsføringen?

Fordi «gamle tanter» aldri ville ringt et spansk foretak. Andre gjør det samme som oss, jeg nevner (navn tilbakeholdt av oss).

Så dere følger reglene som spansk selskap?

Vi er lovlig registrert, og betaler sosialavgifter for de ansatte etc.

Så langt «Classe».

Vi har kontaktet en spansk advokat for å høre om reglene rundt dette.

Svaret er at det er imot loven å fremstille seg som noe annet enn det man er, for da seiler man under falsk flagg. Man kan oppnå å overta markedsandeler fra dem som ikke feilinformerer, så er det illojal konkurranse – overfor konkurrenter – og dessuten galt overfor forbrukere. Så om «gamle tanter» ringer et spesielt selskap fordi det fremstår som et svensk AB, så har det faktisk oppnådd en ulovlig fordel, påpeker advokaten.

Dessuten skal både «gamle tanter» og andre være forsiktig med foretak som ikke er registrert i Spania. Det er teknisk mulig å drive f eks et registrert svensk AB i Spania, men det er veldig upraktisk. Derfor er de aller, aller fleste selskaper i Spania spanske. Utlendinger kan jo eie andeler i disse. Så om man treffer på et selskap som kaller seg AB...så skal man tenke; er de virkelig det? Eller blir jeg lurt? Kanskje de ikke er registrert i Sverige heller?

Hva er så dine erfaringer med utlendinger som driver forretning på kysten?

Mange driver lovlig og greit, men bryter noen først en lov, «AB» er et eksempel, så er det nok slik at de ofte har en generelt useriøs forretningsførsel, i forhold til alle de har noe med å gjøre. Da vil kunder merke dette ved kostnadsoverskridelser; ikke svar på henvendelser ved reklamasjoner etc – og leverandører og myndigheter blir ofte lurt. De registrerer gjerne en del av sin omsetning, og en del av arbeidstimene, hos myndighetene, slik at de dermed oppnår påkrevde offentlige attester. De som driver slik, er dessverre til ulempe både for forbrukere og konkurrenter – og for samfunnet generelt. Slike selskaper må man derfor være på vakt overfor.

Informerer advokaten.

I det spanske navnet CJ Construcciones 2011 SL inngår også «2011». Dette er sannsynligvis fordi selskapet er stiftet det året. 2011 er også det siste og eneste året foretaket har sendt inn regnskapet/redovisningen til Regnskapsregisteret. Advokaten informerer om at dette er noe alle selskaper er pålagt å gjøre hvert år, over hele Europa.

Som sagt over, har vi tilbakeholdt navnet på et annet selskap som CJ mente gjorde det samme som dem. Dette er fordi vi har sjekket dette selskapets markedsføring, og vi kan ikke se at disse fremstiller seg som noe annet enn de er; de gjør ikke inntrykk av at de er et svensk AB.

Har du noen tips om næringsdrivende som ikke opptrer som de burde; i markedsføringen, reklamasjoner, «svart» eller annet? Vi vet at forbrukere langs kysten er plaget, og det er også konkurrenter som driver ordentlig. Magasinet Sett Utenfra ivaretar pressens oppgave ved å påpeke næringslivets skyggesider, men hovedvekten ligger jo fortsatt på positive reportasjer om næringslivets lyse sider. Et seriøst magasin skal jo dekke begge disse aspekter.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.