Vi har 61 gjester og ingen medlemmer på besøk.

De nye innvandrerne

Written by
Hva betyr det at du kan jobbe hvor du vil i Europa? Christine Groven forteller om innflyttere til Spania som nyter friheten og følger sine drømmer.

Langs hele kysten og rundt om i hele Spania kommer det daglig nye innflyttere fra hele Europa. Ikke for å nyte late feriedager, ikke fordi de er tvunget eller på flukt fra noe, men som forlater hjemlandet av egen fri vilje og med eventyrlyst.

Drømmer

Noen forfølger en vel gjennomtenkt drøm, andre er mer impulsive, de nærmest reiser seg fra stolen hjemme, pakker PC og drar. Andre tar det mer med ro, besøker ønsket destinasjon i feriemodus mange ganger og føler seg frem.

Som Nina, en 49 år gammel norsk kvinne som har bodd i Norge hele sitt liv og har jobbet innen bank og finans hele sitt voksne arbeidsliv. Hun har oppdratt barn som har forlatt barndomshjemmet, hun er skilt, og ønsket et nytt kapittel i livet som ikke tegnet så forutsigbare linjer.

drømmer 

Fleksibel jobb

Hun reiste for første gang til Spania på en ferietur for 10 år siden, og litt overrasket og uventet følte hun seg hjemme og gledet seg aldri til hjemreisen når ferien var over.

Siden reiste hun tilbake til Spania så ofte hun kunne, og oppholdene ble stadig lengre. Hun hadde en drøm om å flytte til Spania for godt, derfor gjorde hun hobby til ny karriere som illustratør av barnebøker.

Sånn sett kunne hun jobbe fra hvor hun måtte ønske, og Nina forandret planene om en pensjonist-tilværelse på sol-kysten i løpet av en uke etter at hun bestemte seg for å slutte og sette livet på vent.

to på terrassen4

Inpats

Talentfulle profesjonelle mennesker som bytter hjemland, er en voksende gruppe innen EU. Tidligere tenkte vi gjerne på de som utvandret fra hjemlandet som expats, et ord de fleste kjenner.

Mange assosier betegnelsen med en gruppe mennesker som kommer til Spania for å nyte sol og bruke tiden med andre likesinnede fra samme opprinnelse på felles bar. I dag tenker vi anderledes, ting har forandret seg i like stor fart som Internet og expats har blitt til inpats.

Dette er gjerne mennesker med vellykkede karrierer, og som kan bo helst takket være rask og rimelig teknologi. Mennesker med drivkraft og ambisjoner som gjerne skaper sine egne muligheter.

 

Økende tendens

De flytter ikke fra hjemlandet fordi de må, men fordi de ønsker seg en annen livsstil og kanskje mer spenning i hverdagen fra alt som fra før kanskje har blitt litt forutsigbart. I denne voksende gruppen er det ca.1.5 millioner briter som har slått seg ned andre steder innen EU.

Det det samme gjelder for den tyske befolkningen og et økende antall forflytter seg også fra de skandinaviske land.

 hengekøye

Det ukjente lokker

Nina passer godt til beskrivelsen inpats hvor valget var styrt av eventyrlyst, ambisjoner om å skape noe, og en kjærlighet til landet hun valgte å bosette seg i.

En innlysende grunn til å velge Spania, er jo været sier Nina, men det er så mye mer som lokker.

- Det er hele livsstilen, maten og kulturen.

Det er noe eget og sjarmerende med den spanske humoren og den spennende og lange historien med landemerker overalt, alltid med noe nytt å oppdage og lære.

I det hele tatt er selve livsstilen som er mer tilbakelent enn jeg er vant til, veldig inviterende. Selv om jeg nå jobber flere timer enn hjemme i Norge, føler jeg aldri stress og tidspress på den samme måten.

Dagen føles lengre ettersom jeg tar meg tid til å nyte små øyeblikk så mye bedre.

- Den dagen jeg kjøpte flybillett til Spania uten returbillett gjorde jeg det uten å kjenne noen uro. Som om jeg endelig skulle ut på et eventyr hvor hver dag ville bli anderledes enn det jeg var vant til.

Folk som meg er ikke definert av hvor de kommer fra, men hvor de skal, mener Nina. I motsetning til det stereotypiske utrykket expats, vil den nye typen innflyttere integreres i sitt nye hjemland, de vil ikke klynge seg sammen i små egne samfunn hvor ingen ikke egentlig trenger å lære et nytt språk engang.

Vi er innvandrere, ikke utvandrere sier hun og får meg til å tenke på Liv Ullmann og Max von Sydow i den kjente tv-serien «Nybyggerne».

 

Teknologien som arbeidsredskap

Men i dag er det nok betraktelig enklere å komme til et annet land for å starte et annet liv enn det var for de som tok amerikabåten over dammen for 100 år siden. Det finnes mange muligheter og i et nytt land kan det være lettere å se en mangel og et hull i et marked, hvor man kan ta med seg ekspertise hjemmefra.

Mange av oss har mulighet til å jobbe fra hjemmekontor, noen er også ansatt i et firma i hjemlandet, og deltar i mandags-møter via skjerm og Skype.

 

En plass i solen

Andre innflyttere til Spania trenger ikke være avhengig av Internet eller teknologi i samme grad, og en av de som har funnet sin plass i solen er britiske Michael. Han er å finne midt på beste bryggekant i restauranten sin, Limonero, i den idylliske lille byen Estepona. Han har byens lekreste restaurantstoler, og resten av lokalene står i stil.

Her finnes ingen lettvint fish`n chips med blinkende engelske skilter som forsøker å trekke til seg turister i en kort sommersesong. Tvert imot forteller han at han har mest å gjøre i vintersesongen, og det er jo gjerne sånn at kvalitet tiltrekker gjester som stadig kommer tilbake.

Mange av de er fastboende, som de to blide og fornøyde damene som sitter på bordet ved siden av meg. Maten står også i stil med interiøret, for min del en lekker ostekake med sitron til lunch som jeg gladelig ville gitt fem stjerner i en hvilken som helst mat-guide.

kake og kaffe4

Men så er heller ikke Michael en nybegynner innen faget som tenker rask profitt på bekostning av kvalitet. Allerede hjemme i England var han dreven innen hotellfaget, og da han flyttet utenlands var det for å drive hotell på Mallorca, noe han gjorde fra tidlig år 2000, før han forflyttet seg til fastlandet i Sør-Spania.

Han forteller at ingenting har vært lett og en dans på roser,det er mye byråkrati og nye regler som stadig forandrer seg. Å forholde seg til dette er en stor del av hverdagen til en grunder og ildsjel som vil drive butikk i Spania.

 

Gode råd

Når jeg spør han hvilke råd han har til de som måtte tenke på det samme, til de som vil forlate ruskevær i nord og putte føttene i solskinn året rundt, sier han svært så bestemt og med

 overbevisning;

-Aldri dra på lykke og fromme og tro at den praktiske puslebiten ordner seg av seg selv. Det er viktig å ha flinke folk, som advokater, rådgivere og gjerne et par advokater i tillegg som passer på at de andre advokatene er hva de utgjør seg for å være.

Selv etter 15 år på spansk jord, jobber han fremdeles like mange timer i døgnet som den gang han startet opp, og et godt råd må vel være;

å drive butikk og skape arbeidsplasser i Spania, er ingenting å satse på for den som er arbeidssky. Det er også verdt å huske på at de fleste kontrakter er på spansk.

 

Allikevel kommer Spania ut som nummer to i verden, når det er spørsmål om hvor folk synes det er lettest å etablere seg. Det understreker vel påstanden om at den nye type innvandrer ikke kommer for å nyte late dager, snarere tvert i mot, det er mennesker med ambisjoner og skaperglede som det nye moderlandet tar imot med glede.

I økende grad blir lokale myndigheter klar over denne kilden til nyskapning og forsøker å lokke til seg nye talenter, vel vitende om at denne trenden bare vil komme til å øke i stigende grad.

Konkurransen for nyskapende arbeidskraft og lett tilgang til teknologi gjør at avstandene mellom oss i de forskjellige deler av verden blir stadig mindre. På godt og vondt.

blomster