Vi har 31 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Nyheter og trender om det spanske samfunnet

Samfunn (59)

Spania er uregjerlig uten å forsones med sine utkanter – som baskere og katalanere.  Kanskje noe skjer etter dette valget, men vi er skeptiske….

Burde svenskene kreve 1905 omgjort om Catalonia blir hanket inn igjen av Madrid? Denne spøkefulle artikkel er til glede for våre svenske lesere, som kan merke seg at Catalonia neppe gjør noe mere galt enn det Norge gjorde….så hva nå?

Hva betyr det at du kan jobbe hvor du vil i Europa? Christine Groven forteller om innflyttere til Spania som nyter friheten og følger sine drømmer.

Nordisk og spansk opplevelse av idyll kan nok være ganske forskjellig. Les om Christine Grovens opplevelser i Spania; vittig, avslørende - og rett på sak. Men samtidig kjærlig.

Stortingsrep Henrik Asheim besøkte CB Høyre i mars 2017, og etterlot et svært godt inntrykk. Det var almen enighet om at Asheim er blant dem som fortjener opprykk; kunnskapsrik, engasjerende – og både klar og hyggelig når han svarte på spørsmål fra salen.

Sett Utenfra møter Arild Olsen ved et kafebord i Ciudad Quesada i Spania; en av de «norske» byene langs Costa Blanca.  Arild kommer litt for sent til møtet.  Delvis fordi han etter snart fire år i Spania er blitt litt spansk, men også fordi han hadde så skrekkelig mye å gjøre.  Et luksusproblem, i og for seg!

Med frisørkofferten som fast følge drar norske Benedicte Marita Johnsen rundt til folk som  ikke selv kommer  seg til en salong.  I februar åpner hun  også egen salong i Altea.   Hjemmetilbudet skal fortsatt bestå.

 

Nå i starten av et nytt år kan det gjerne være av interesse for de fleste å kjenne til de nye grensene for beregning av erstatning for trafikkulykker, selv om vi forhåpentligvis slipper å anvende dem. Fra 1.1.2016 trådte den nye loven 35/2015 fra 22.9.2015 i kraft. Den dreier seg om en revisjon av erstatningen for skader og kostnader i forbindelse med trafikkulykker for personer og den er altså i bruk fra og med i år.

Claus (“Classe”) Jenssen uttalte i vårt juleutgave følgende hvorfor han markedsførte seg med dette navnet som inneholder «AB»; «Fordi «gamle tanter» aldri ville ringt et spansk foretak». Våre lesere vet nå imidlertid at hans selskap heter CJ Construcciones S.L – altså registrert i Spania. Magasinet Sett Utenfras forbrukerspalte gir forbrukeren en stemme; vi vet at det er useriøse selskaper på kysten, som er en utfordring for både forbrukere og de konkurrenter som driver ordentlig. Etter vår artikkel i vår juleutgave om «CJ Bygg & Fastighetsservice AB» (som ikke er et svenskregistrert AB), fikk vi dette hjertesukket fra svenske Jorun Johansson:

Kjøper har rett på faktura, men det er ikke alltid lett å få det. Myndighetene er på vakt, da ingen faktura jo forbindes med svart/sort økonomi. Denne artikkelen gir deg bakgrunn for å kreve faktura, samt hva du kan gjøre om du ikke får det.

Er det galt å fly? Er det et mål å redusere antall flyreiser? Norge skal fra april en ny avgift på hvert besatt flysete, og vi håper ingen andre land tar etter.

Kiwanis Club LÀlfas del Pi er en av mange Kiwanisklubber verden over. Men vi er den eneste Kiwanisklubben i Spania. Kiwanis International som organisasjon er 100 år i 2015 og den nordiske delen er 50 år i 2015.

Magasinet Sett Utenfra er svært takknemlig for tips når vi nå ser på selskaper/bolag fra forbrukers side. Menigmann er plaget av useriøse leverandører – seriøse konkurrenter er også plaget av de useriøse.

Det er helt klart at de nye teknologiske fremskritt har gjort livet lettere på mange måter de siste tiårene men samtidig har mange blitt ofre for de samme fremskritt. I dag kan vi fra et hvert sted på vår klode for eksempel åpne vår e-post, kikke på våre sosiale kontoer og gjøre alle mulige transaksjoner fra våre bankkontoer enten det er hjemmefra eller vi er på reisefot.

Overtar China alt innen moderne produksjon? Blir alt flyttet langt vekk? Blir alt bare større og større? Blir det arbeidsplasser igjen når alt er automatisert? Dette er spørsmål man sitter igjen etter å ha lest dagens aviser/tidninger. Men det finnes heldigvis motkrefter også, og dem tar vi en nærmere kikk på når vi hilser på vår annonsør PSG og leder George Popa.

Olga Kodajova var en anerkjent skuespiller ved The black light Theatre i Praha da hun fant kjærligheten i Spania og ville gifte seg. Året var 1980 og i kommunistiske Tjekkoslovakia ble Olga fratatt nasjonalitet og innreiserett til eget land.

Joda, det viktigste ved briller er jo at synet skal bli bra; så du f eks kan kjøre godt og slippe hodepine.

Da han møtte henne

Linnea er en halvt norsk, halvt svensk dame. Hun er høy og flott med et skandinavisk utseende, har et blendende smil og varme øyne.

Fra oktober 2015 kan etterkommere etter jødene som ble utvist fra Spania i 1492 søke om spansk pass. Portugal har vedtatt tilsvarende.

Du har kanskje hørt at det er forskjell på skatten hvis du arver eller hvis du får en arveforskudd, alt ettersom du er resident i Spania eller ikke.

Svenske Christina Granberg dro i 1970 til Spania for å ta sommerjobb som guide. Meningen var å dra tilbake til Sverige og utdanne seg som programmerer. Men i Spania møtte hun kjærligheten. Og siden har hun vært her. I dag driver Christina Alfaz Konsult og hjelper kunder med nødvendig papirarbeid i Spania.

Da danseinstruktør Brigitte Aasebøstøl fra Hornindal i 2014 var i Albir med en gruppe norske seniordansere, fikk Solgruppen øynene opp for henne. Samarbeidet med Solgruppen skulle føre til at Brigitte dro tilbake i mars for å instruere seniordansere. Hun skal også tilbake i oktober. Seniordans annonseres som en del av tilbudet til Solgruppen.

Et testamente er en persons siste vilje og i dette reflekteres dine ønsker om hvem som skal overta ditt jordiske gods etter din bortgang. Innholdet i testamentet trenger ikke nødvendigvis bare dreie seg om eiendommer og eiendeler. Det kan også inneholde personlige ytringer angående familien, religiøse ønsker, verge for mindreårige etc. så lenge som ønskene holder seg innen det lovens grenser.

Europa mangler ettervekst, Europa mangler babyer. Det er ingen stor nyhet, dessverre. Men nå har Danmark snudd trenden, med 1000 nyfødte flere i 2014 enn i 2013.

Vigdis L'Orsa fra Oslo syntes det var på tide å berette om norske vikingers herjinger i Spania. Nettopp det at ingen tidligere hadde gjort dette, satte henne på ideen om å skrive en historisk skjebnesroman. Tre år etter og i desember 2014 var “I skyggen av Al-Andalus» ute på markedet. L'Orsa holder også foredrag om vikingenes tilstedeværelse i Spania.

Søndag den 7. Desember ble det høytidelig avduket et monument over Los Solerosos, Torreviejas musikkorps som fyller 15 år i 2015.

De to norske sykepleierne med spesialkompetanse på rus, Åse-Jill Åse-Jill Moe Myklebust og Trude Kristin Haugen , arrangerer i april foredrag for elever og pårørende i Albir. Frode Tafjord bak Camilla Tafjordstiftelsen kommer i den forbindelse til Costa Blanca.

Det sies gjerne at det egentlig bare er en ting som er sikkert i dette livet, og det er at det er over en gang. Også her har små barn rett, når de kommer med sin barneregle: «Vet du hva vi gjør? Vi lever til vi dør.» Sant nok, slik er det – skjønt det ikke er hele sannheten.

<Ja, både för dig och den som mottager hjälpen! Att göra så gott man kan för att bidraga till att situationen för hjälpbehövande människor förändras till det bättre ger en tillfredsställelse.

Det stunder til valg igjen, denne gang i Comunidad Valenciana i mai, hvor velgerne skal utpeke nye lokale folkevalgte. Europeiske statsborgere har stemmerett – vel og merke de som har registrert seg – og da blir politikerne selvsagt interessert i å få oss i tale.

En af mine store lidenskaber er dyr, de er fantastiske, de vil stort set gøre alt for dig, uanset hvordan du behandler dem, de har KUN dig.

Synes du det er billig sør i Alicante-provinsen? Lave huspriser? Sant nok, men dette er knyttet opp til et større bilde – vi gir deg en rask innføring i hva som foregår.

Mandager og fredager kan alle som vil møte opp ved sosialsentret i Altea. Et tilsvarende tilbud finnes i Benidorm hver onsdag. Tilbudet har blitt populært såvel som for spanjoler som for utlendinger.

Starten på Rio Madrid

I perioden 2004 – 2011 ble deler av M-30 ringveien i Madrid sakte men sikkert flyttet til tunneler under jorden. Dette var starten på ganske så vidløftige planer om å skape en oase rundt elven Manzares. Ringveien var i utgangspunktet en trafikal katastrofe, støy, forurensning og det var ingen som ønsket å bo i området hvis de ikke måtte.

Reach Out er laget for å vise den ubetingede kjærligheten til Jesus ved å strekke uten hand til de some er I desperate nød- spesielt hjemløse og destitute I vår egen by og områdene rundt. Vi ha laget et drop in senter hvor folk som søker hjel kan komme og ta en prat med oss. Forskjellen er at uansett hvem som kommer til oss er de ikke bare et nummer i rekken, men er vår venn. Vi prøver å sette oss ned og prate litt sammen med en kopp kaffe og noe å bite i.

Vi lovet i oktober å følge opp det som skjedde i Katalonia – og skrev ingenting i november. Noen har spurt oss hvorfor – og grunnen er enkel; det skjedde ikke noe nytt i november, inklusive avstemningen, som ikke alt var tatt opp i oktober. Men nå skjer det litt mere; så det er tid for flere kommentarer.

Fornybar energi er på fremmarsj i Europa, og gasskraftverk nedlegges. Eksempelvis har norske Statskraft nedlagt gasskraftverk i Tyskland. Skal man få slutt på CO2-utslipp, må jo de fossile kraftverkene nedlegges, ikke sant? Men trenden gjelder ikke bare Tyskland, men også Spania.

Også på Costa Blanca finnes Waldorfskoler, mer kjent under navnet Steinerskoler. En av disse er Altea International School som har elever fra fjerne og nære landsbyer på Costa Blanca Nord. Skolen bygger på Waldorf-pedagogikken. Elevmassen her er internasjonal. Skolens kontrollorgan er det britiske undervisningsdepartementet.

“Follow my steps” står det med stor hvit skrift på den svarte t-skjorta til Marianne Martinsen. Et råd som slett ikke kan være dumt med tanke på hva 35-åringen fra Stjørdal har fått til i livet! Den lille kvinnen med de store visjonene tar i mot foran avdelingskontoret i Albir. Nylig åpnet hun også sitt tredje kontor i den lille bygda Åfjord i Fosen!

En offentlig skole som utdanner hele mennesket. En annerledes måte å undervise på, drevet av mennesker som er dedikert til det de holder på med lik den gang læreryrket nærmest var et kall. Skolen har vært drevet på denne måten i 25 år og har mottatt en rekke priser for sine meget gode resultater. Joaquin Marza, direktør og ildsjel bruker store deler av fritiden sin på skolen

I la Olla de Altea finner man et godt utvalg overnattingssteder. Her finnes alt fra rimelige og koselige hostaler til luksushoteller. Eller hva med å overnatte i en sansehage omgitt av eksotiske vekster? Og om du vil ligge utendørs, kan du det også. I hengekøyen!

Det verserer mange rare historier om farlige dyr som biller og slanger i de spanske skoger. Men sannheten er at det ikke er mange flere farlige dyr i Spania enn det er i Norge. Så av frykt for dette er ingen grunn til å skygge unna skog og mark. Våren er en fantastisk tid å ferdes i skog og mark i Spania. Temperaturen er behagelig og det er frodig vegetasjon.

Hei alle turvenner!

Jeg kan igjen berette fra en vellykket tur i vårt flotte nærmiljø. Fredag 21.02.2014 møtte 22 spreke fjellgjeiter på parkeringsplassen ved Grimangabygget med strålende øyne og ingen tegn på smøreproblemer.

Alle elever på videregående i andre og tredje klasse på Den Norske Skolen i Rojales har i år skapt hele fem bedrifter. To av dem reiser til Norge for å konkurrere mot de andre ungdomsbedriftene i Norge om hvem som er best i år.

Av: Maria D. Harsvik

Elisabeth Skarveland forteller at hun for et år siden besøkte barnehjemmet el Verdader i Altea. Hun hadde vært der flere ganger med gaver; denne gangen leverte hun bleier, mat, klær og en barnevogn. Denne gangen fikk hun en omvisning av presidenten i Emaus (en paraplyorganisasjon for barnehjemmet), Monserrat Fiter.

Side 1 av 2