Vi har 292 gjester og ingen medlemmer på besøk.

St Hans i Alicante by – en opplevelse for livet

Written by Redaksjonen
St Hans i Alicante by – en opplevelse for livet © philipus - Fotolia.com

Går det an å feire St Hans (San Juan) grundigere enn i Alicante by? Neppe. Festen varer fra 14. helt til 29. juni, med et naturlig høydepunkt på selve St Hansnatten – 23-24 juni.  I løpet av hele juni er det "oppvarming" til den store festen.

Festen begynner 18 juni kl 14.00 med et skrekkelig lurveleven – lyd-fyrverkeri og musikk. Bråket fortsetter i fire-fem dager – mens gigafigurer vandrer rundt i gatene.  Rundt om i byen er det gatefester. Beboerne betaler et innskudd i festen – og så er det fri bespisning på langbord i gatene…og ikke minst fri bedrikning.  På menyen står bl a tradisjonelle tunfisk-kaker og søte fiken-kaker.  Festen pågår til langt ut på natten – men til slutt går selv ungdommen og legger seg – og det gjør de med en klar hensikt:   Opp igjen grytidlig neste morgen – for mellom 7 og 7.30 gjelder det å lage mest mulig bråk igjen.

Nede langs strandpromenaden kan også turister delta i denne festen….men prisnivået her er ikke som lenger opp i byen!

Under festene forberedes også selve St Hans. Store figurer av pappmasjé produseres – med litt treverk til hjelp.  Samfunnets topper er særlig utsatt for de mest grelle karikaturer – det er de reneste kunstverk som produseres.  På selve St Hans har hver bydel sitt opptog – en opplevelse dette også – med alle disse figurene. Så samles de på torg rundt i byen.

Kl 24.00 på St Hans lyser et voldsomt fyrverkeri opp sommernatten. En spektakulær opplevelse!  Rett etter tenner brannmennene på pappfigurene på hovedtorget.  Da blir samfunnets topper «brent på bålet».  Deretter reiser brannfolk rundt i bydelene og brenner deres figurer. Dette skjer selvsagt med masse liv og leven….bl a  spyler brannfolkene publikum…som sikkert er fornuftig så opphetet som stemningen alltid er på dette tidspunkt.

Lesere flest skulle vel kanskje tenkt seg å slappe litt av etter en så hard fest – eller hva? Men ikke i Alicante. Etter selve St Hans går nemlig festen over i neste fase – fra 24 til 29 juni er det lysshow på nattehimmelen. Da anbefaler vi særlig stranden rett sør for sentrum….  Folk trekker ut til strendene og griller. Det er leker på gang også. Vi i Sett Utenfra anbefaler at man nøyer seg med å beskue den mest spesielle leken;  man hopper gjennom et brennende bål. Kommer man seg velberget igjennom – betyr det hell og lykke frem til neste St Hans.  Overlat dette til lokalbefolkningen, som kan det!

Programmet finner du (på spansk) på http://www.hogueras.es/programacion-de-fiestas/   Du får sikkert hjelp av noen til å oversette...og når du først kommer dit, er det følelser; ikke språk, som dominerer; ild og vann, fyrverkeri og lokal mat. Nyt det!

Alicante by er altså en reise verdt, og særlig rundt St Hans. Det er mye annet å oppleve i byen (se egne artikler) og dessuten må du jo prøve  høyhastighetstoget- se egen artikkel om dette også.

 

Les også:

Alicante by - ingen grunn til å kjøre forbi!