Vi har 52 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Spanias grønne sykkelspor venter på deg!

Written by

Over høye broer, inn gjennom trange fjellpass, over det åpne og vakre slettelandet, gjennom olivenlunder, vinmarker og langs Middelhavets bredder, går det. Det er bare å kaste seg på sykkelen, for mer enn 1.700 km med flotte sykkelveier ligger klare til deg som ønsker å oppleve et annerledes Spania, ikke bare sol, strand og sjø.

- Claro! Vi elsker de grønne sykkelveiene, smiler Ana og vennen Jordi. Utenfor den lille byen Cabra, høyt oppe på de andalusiske slettene, er kjæresteparet på søndagstur. Den foregår på sykkelveien der det gamle damplokomotivet tidligere fraktet olivenoljen ned til lavlandet og til den spanske Middelhavskysten.

 

Over hele landet

I dag er denne Vía Verde – grønt spor - blitt et populært utfartssted, både for lokalbefolkningen, turister og sykkelentusiaster fra fjern og nær.

Ved å fjerne skinnegangene på de smalsporede og nedlagte togstrekningene rundt om i Spania, erstatte dem med grus og asfalt og å åpne for syklistene, kan Spania i dag tilby mer enn 1.700 km sykkelveier. 

 

Vias Verdes 

Går det som stiftelsen for spanske jernbaner, Fundación de los Ferrocariles Españoles – FFE – håper, skal enda flere syklister fra inn- og utland få øynene opp for det fenomenale sykkeltilbudet som de mange nedlagte jernbanesporene rundt om i hele Spania har å tilby.

For du finner dem over alt i Spania, fra Baskerland i nord, via Madrid-området midt i Spania til Katalonia i nordøst, fra Andalucía i sør og opp til La Rioja.

 

Stadig flere ruter

Allerede i 1993 begynte istandsettingen av de gamle togtraseene, og på 15 år er mer enn 60 godt skiltede ruter rundt om i hele Spania satt i stand. De korteste er på bare rundt 6 km, på de lengste sykkelrutene kan du sykle over 100 km. Dekket er stort sett grus eller asfalt.

Vías Verdes har høstet stor internasjonal anerkjennelse. Og selv om altså 1.700 km allerede er satt i stand for syklister, turgåere og til og med rullestolbrukere, jobbes det iherdig for å utvide tilbudet. Det er nok av jernbanetraseer å gå løs på. Spania har nesten 7.500 km med nedlagte jernbanespor.

 

50 km om dagen

Sykkelrutene er ikke sammenhengende, men består av etapper av ulik lengde. Lett trente syklister har ingen problemer med å tilbakelegge mer enn 50 km på sykkel per dag.

Fordi traseene opprinnelig ble brukt av det smalsporede toget, gjaldt store begrensninger når det gjelder stigning, bakker, svinger, og lignende. For deg som syklist betyr det lite krevende terreng, jevne og slakke svinger, få bakker og lite krevende stigninger.

 

Bli ikke forundret om du møter på en saueflokk på din sykkeltur i det spanske innlandet. Foto: Vías Verdes.

Et annet Spania

Vías Verdes slynger seg gjennom den delen av spansk natur der den moderne turismen er lite utbredt. Dette får du ikke oppleve om du kjører bil. Du bestemmer selv hva du vil oppleve, enten det er kystområder, innlandsnatur, storbyer eller landsbyer. Når du har syklet deg gjennom den ene ruten, er det som oftest enkelt og greit og bare sette seg på et lokaltog eller buss og dra dit neste etappe begynner.

 

Grønn turisme

Dette er miljøvennlig turisme på sitt beste. På Vías Verdes er det nemlig forbudt med motorisert ferdsel. Ikke en gang mopeder får bruke dette rutenettet. Dermed er det pedalkraft som gjelder der du trygt og med respekt for miljøet, beveger deg gjennom landskapet og opplever spansk kulturarv på sitt aller beste.

For de fleste sykkelrutene er godt merket. Mange steder er det satt opp skilt som hele tiden holder deg oppdatert om landskapet og spesielle forhold som knytter seg til spansk historie.

 

Flere populære ruter

I tillegg til Vías Verdes finnes det andre spanske sykkelruter som er lagt mer opp som temaruter. Her er noen av de mest populære:

Pilegrimsruten: En av Europas mest kjente pilegrimsruter som går fra den franske grensen i Nord-Spania og helt vest på den iberiske halvøy, til Santiago de Compostela. Denne ruten er populær å gå, men hele eller deler av den kan også med stor fordel tilbakelegges på sykkel. Etappene bestemmer du selv.

Les mer: www.caminosantiago.com 

El Cid-ruten: Her beveger du deg i fotsporene til Spanias nasjonalhelt El Cid Campeador, gjennom områder som Burgos og Sigûenza. Mye variert landskap, med naturparker og historiske byggverk som kloster og festninger.

Sølvruten: Denne ruten krysser hele landet på tvers, fra Sevilla i sør til Gijón i nord. En tusen kilometer lang tur med fokus på det romanske Spania.

Don Quijote-ruten: Denne 400 km lange ruten tar deg med til Don Quijotes ridder Sancho Panza fantasifulle oppdagelsestur i Castilla-La Manchas flate landskap. Her sykler du forbi vindmøller og koselige landsbyer. Les mer: www.elquijote.org 

 

Fakta om Vía Verdes

  • Etablert av Stiftelsen for spanske jernbaner, Fundación de los Ferrocariles Españoles – FFE – i 1993
  • I dag finnes 60 etablerte sykkelruter over hele Spania
  • Vías Verdes er stengt for all motorisert trafikk, bare tillatt for syklister, gående og rullestolbrukere
  • Nye sykkelveier bygges ut kontinuerlig. Det finnes 7.500 km med nedlagte jernbanetraseer

 

Nyttige tips

  •   Vil ut oppleve Spania fra sykkelsetet, bør du dra i vår- og høstmånedene (mars - juni og september – november). I sommersesongen er det oftest for varmt.
  •   Husk å ta med lett sportstøy, komfortable sko, lys til sykkelen (det finnes flere tunneler uten innlagt lys), lett ryggsekk og vann.
  •   Har du ikke med egen sykkel, kan du flere steder leie en på info-sentra som gjerne ligger i nedlagte stasjonsbygninger. Her tilbys også ofte overnatting og mat.

Vía Verdes på nett

Sjekk den offisielle hjemmesiden: www.viasverdes.es (engelsk og spansk). Her finnes rutekart og mer informasjon om de ulike rutene.

Vías Verdes venter på deg. Her er det syklister og gående som gjelder. All motorisert ferdsel er forbudt. Foto: Arne Bjørndal

Streik mot Norwegian i Argentina - og om billigbilletter til Argentina - reis fra november 2017

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?           

Frisk mage, spist mye og tungt?

Når du ser rødt

Biltur mellom Spania og Norden