Vi har 49 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Sevillas fantastiske festuke

Written by

Vil du oppleve en ekte sydspansk fest med alle sine farger, musikk, dans, mat og drikke, må du pakke kofferten og sette kursen mot Sør-Spania og Sevilla.

 Etter påskefeiringer med sine dystre prosesjoner og mye lidelse, slår innbyggerne i Sevilla (i Andaluzia, Sør-Spania)  kontra. Nå er det tid for skikkelig fest. Bare to uker etter at påsken er over, gjør byen seg klar til årlige, fargesprakende feria. I 2016 skjer det mellom 12. og 17. april.

 

Klassisk spansk

 Fra de mer enn tusen casetas´ene (små skjenkesteder) på det store festivalområdet, strømmer lyden av flamencomusikk og spanske folkesanger. Stikker du hodet innenfor vil du oppdage feststemte mennesker som slår hælene i gulvet og danser sin dramatiske sevillana-dans. Langs veggene og ved baren står og sitter folk og nyter tapas og drikker sherry eller søt manzanilla-vin, øl og sterkere saker.

 I gatene utenfor paraderer rytterne på sine vakre og elegante hester, gjerne med en kvinne bakpå. Han i den tradisjonelle spanske rytterdrakten, hun i sin spesielle og tettsittende og sørspanske kvinnedrakt. Glem ikke fotoapparatet! Det er Feria de Abril – aprilfest – i Andalucías vakre hovedstad, Sevilla!

 Las casetas

Sevilla by har satt av et kjempestort område for sin årvisse festuke, nærmere en million kvadratmeter, og det øker år for år! Området består av gater på kryss og tvers som alle har navn etter kjente, spanske tyrefektere.

 Byfesten i Sevilla sliter på ingen måte med sviktende oppslutning, for hvert år øker tallet på casetas – den skal nå være oppe i nærmere 1.100 – samtidig som tallet på festdeltakere på det meste kommer opp i en million mennesker.

 

Tre løsninger

 Hele festivalområdet er åpent for alle. Derimot tilhører de fleste casetas´ene foreninger, bedrifter eller ulike frivillige organisasjoner. Og om du ikke er invitert, kan du oppleve å måtte snu i døren.

 Det finnes tre løsninger på problemet: Kjenner du noen som kjenner noen, og så videre, er det oftest lett å komme inn på flere av casetas´ene. Klarer du å overbevise spanjolene om at du kan danse sevillana, er dette en sikker døråpner. Siste variant er å slukke tørst og hunger i en av casetas´ene som er åpen for alle. Det finnes flere av dem.

 

Dag for dag 

 Programmet under den store feria´en er det samme hvert år. Det begynner med den tradisjonelle middagen ”cena de pescaíto”(fritert småfisk) første kveld. Så tennes lysene på den fantastiske hovedporten – den består av mer enn 20.000 lys. Dermed er det hele i gang med sine daglige parader med hester og hesteekvipasjer, tyrefekting, dans, mat og drikke.

 For hver eneste dag i festuken strekker festen seg litt lenger. Natt til søndag slukkes lysene først klokken seks om morgenen. Til slutt setter Sevilla verdig punktum med et voldsomt fyrverkeri.

Markedsplass

Tradisjonen med aprilfest begynte for mer enn 150 år siden, i 1847. I starten handlet det mest om et tradisjonelt marked for kjøp og salg av kuer, hester og andre typer husdyr. Men raskt endret feria´en karakter og utviklet seg etter hvert til Sevillas årlige aprilfest, der festen ble det viktigste.