Vi har 32 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Luksustoget Al-Andalus: Møte med verdensarv og spansk historie

Written by

Først et forfriskende glass med cava, så mat i Michelin-klassen, deretter ekskursjoner, bodega-besøk og nærkontakt med utrolige historiske minnesmerker. Bli med på luksusturen skinnelangs på Camino de Santiago, fra Zaragoza i øst til La Coruña i vest!

Luksustoget sett utenfra har beholdt sine farger og design fra da de fleste av vognene ble bygget, dvs. sent på 1920-tallet.

 

Nei, vi lar oss ikke be to ganger når kelneren på Al-Andalus-toget frister med duggfrisk cava, rett etter innsjekkingen på togstasjonen Zaragoza-Delicias.

Det spanske jernbaneselskapet Renfe har pusset støvet av sine gamle paradevogner, oppgradert dem og skapt sitt nyeste og mest luksuriøse togtilbud.

Det første som møter deg etter innsjekking på luksus-toget Al-Andalus er en smilende som tilbyr deg et glass duggfrisk sjampanje i sommervarmen.

Med kongelige aner

Det er som å forflytte seg mange tiår tilbake i tiden. De originale og romslige suitene – togkupeene – rommer både dobbeltseng, salong med store vinduer og eget bad med dusj og toalett. Tunge tøygardiner og veggpanel i mørkt tre med vakre, innskårne detaljer som minner om gode, gamle dager.

Avslapning: Utslått blir den store dobbeltsengen et deilig sted å nyte en sjampanje og bare ta inn over seg inntrykkene fra det fantastiske spanske landskapet som suser forbi.


Etter maten er det kanskje på tide å runde av med kaffe og avec i dype lenestoler i barvognen ”Giralda” eller kanskje du vil se tv, lese eller surfe på internett i lounge-vognen ”Medina Azahara”? Overalt står servitørene til rådighet for å yte deg best mulig service.

Middag Det lekre interiøret i det 80 år gamle vognene skaper en elegant ramme rundt middagsmåltidet.

 

Alle disse fire vognene sammen med fem av de syv sovevognene med sine luksussuiter, holder på stilen fra dengang de ble bygget, sent på 1920-tallet.

Sovevognene ble opprinnelig bygget i Frankrike for å frakte det engelske kongehuset fra Calais til Costa Azul når monarkene og deres hoff skulle på sine årlige sommerferier til Middelhavet.

Guide: Ved alle severdigheter og utflukter tilbys du guide som snakker engelsk og spansk. Her forteller Manuel om den historien bak La Coruñas flotte torg som er oppkalt etter María Pita, byens store heltinne.

 

Renfes nyoppussede luksustog byr på 20 Superior-Suiter med plass til 40 personer og 12 Standard-suiter med plass til 24 personer.

 

Flere togruter

Luksustog på spansk skinnegang er ingen ny idé. I flere år hadde det tidligere private jernbaneselskaper FEVE sine tilbud om Transcantábrico-tog og La Robla Express-linje.

I 1985 ble det etablert en togrute i det sørlige Spania for å vise interesserte turister hvilke enorme kulturelle og historiske skatter som Andalucía med Sevilla, Córdoba, Granada, Ronda, Cádiz og Jerez har å by på.

En tilsvarende togrute går i år mellom Sevilla, Mérida, Cáceres, Toledo og Madrid, mens ”pilegrimsruten” går fra Madrid via León, Astorga, Ourense, Pontevdera til Santiago de Compostela og tilslutt La Coruña helt opp i nordvest på Den iberiske halvøy.

Renfe har ikke latt sparekniven stå i veien for ønsket om å skape et autentisk luksushotell på skinner og tilbyr nå luksustog på flere strekninger i Spania.

Ifølge togselskapet har mange tusen turister reist med luksustoget Al-Andalus og de andre luksustog-tilbudene. Særlig er toget populært blant amerikanere, japanere, australiere og tyskere. Også det nordiske markedet er i sterk vekst, opplyser selskapet.

 

Kortreist mat og vin

Det tradisjonelle castillanske og galisiske kjøkkenet står høyt i kurs i Spania og baserer seg på lokal mat – såkalt kortreist mat – enten det dreier seg om jordbruksprodukter eller sjømat.

Her tilbys gode råvarer av kjøtt fra lam og gris, sjømat fra den galiciske kysten helt nordvest i Spania, frukt og grønnsaker og ikke minst viner; med ytterpunktene i Rioja-viner nordøst i Spania til de nydelige Albariños-hvitvinene i Galicia.

Kokkene om bord på Al-Andalus-toget synes å vite det meste om hvordan denne maten skal tilbredes!

 

Fornøyelse og kultur

Ideen med luksustogene er å tilby et svært høyt nivå på mat, drikke, service og forpleining. En egen moderne buss følger toget hele veien, og med den foregår utfluktene til de ulike severdighetene og opplevelsene langs ruten, enten det er til et av Unescos verdensarvsteder, til en konsert eller en vinbodega, til et slott eller en restaurant.

På dagtid kjører toget bare mindre etapper, og om natten står det parkert på en stasjon. Dermed bør nattesøvnen være sikret for passasjerene.

Mari Carmen: Alltid et smil på lur fra serviceinnstilt tog-personale på luksustoget Al-Andalus

 

Mer info:

  • Gå inn på Renfes hjemmesider; www.renfe.es og klikk på ”Trenes Turístiscos” (spansk og engelsk). Her finner du opplysninger om de ulike tilbudene, avgangstider og priser.
  • En ukestur med alt inkludert (mat, drikke, overnatting, guiding, ekskursjoner, osv.) koster på Tren Al-Andalus ca. 3.000 euro. Men det finnes ofte spesielle tilbud på to til fire netter der prisene er langt rimeligere.

 

Noe å oppleve underveis:

Atapuerca-utgravingene: Isabel viser frem modellen av den 500.000 år gamle hodeskallen(t.h.) som ble funnet i en grotte her i Burgos-provinsen. Dette er levningene etter ”Homo heidelbergensis”, en direkte forløper for Neandertalerne og de første menneskene i Europa. En modell av menneskeskallen i Isabels venstre hånd. Men på dette stedet som også er utpekt som verdensarv av Unesco, finnes det trolig rester av dyr hele 1,5 mill. år tilbake.

 

 

Santiago: Her er målet for alle de tusener av pilegrimer som årlig tar seg frem til fots, på sykkel eller på hest til Santiago de Compostela. En mystisk og ruvende katedral i nattemørket.

 

 

Sjømat: Her ytterst ut mot Atlanterhavet, helt i nordvest i Spania, er det sjømat som gjelder. På sightseeing-båtene som tar deg med ut for å se nærmere på skjell-farmene serveres blåskjell rett fra grytene sammen med hvitvin.

 

 

Albariño: I Galicia bør du prøve den hvite Albariño-vinen sammen med sjømat. Du blir neppe skuffet.

 

 Les også:

Ønsker å reise enda lengre, sjekk hvordan og hvorfor været er som det er i tropene!