Vi har 22 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Jeg Velger Meg Madrid

Written by

Madrid er Spanias stolte hovedstad og kongenes by med over tre millioner innbyggere i selve bykjernen og fem og en halv million innbyggere i hele storbyen. Årlig besøkes Madrid av nesten femti millioner mennesker.

Det er en populær by å arrangere ulike messer innen mange ulike bransjer fra hele verden. Det samme gjelder store internasjonale kongresser. Allikevel fremstår ikke byen som overbefolket. Det er et velsmurt maskineri som tar imot turister gjennom hele året. Det er et meget godt utbygd metronettverk og bussnettverk. Enten du velger å utforske byen på egenhånd eller får med deg en guide vil du sitte igjen med utallige gode opplevelser. Hovedattraksjonene for et besøk i denne byen er den unike historiske bakgrunnen, byen har bevart særpreget fra fordums tid og kombinert dette med en vakkert tilskudd av utramoderne arkitektur. Unike kunstskatter i de mange museene, spennende kultur, godt bevarte bygninger, parker for opplevelser og rekreasjon, fantastiske gourmetopplevelser, shopping hos kjente motehus, kjente og ukjente kjeder. Hva med håndsydde sko – det er intet annet enn overveldende! På noen få dager rekker man selvsagt ikke alt, men du får med deg såpass mye at du sikkert får lyst til å ta turen igjen. Uansett, en tur til Madrid krever en viss planlegging på forhånd om du skal utforske byen på egenhånd og vi vil absolutt anbefale en guidet tur etter å ha prøvd begge deler.

MUSEENE

De viktigste museene er de som ligger i det såkalte gylne triangel. Museo de Prado som har vært museum helt siden 1818 holder til i en bygning fra 1785, en bygning som opprinnelig var ment å skulle bli et naturvitenskapelig museum. Her finner du de gamle mestere Goya, Velaquez og Morillo blant mange andre. Det er fantastisk å se hvor godt de gamle verkene er bevart fargemessig, det er så mye vakkert å se at man nærmest får frysninger på ryggen. Museo Nacional Centro de arte Reina Sofia som faktisk holder til i et gammelt hospital og interiørmessig er verdt et besøk i seg selv. Her finner du en stor samling nåtidskunst, men også mange gjesteutstillinger. Museo Thyssen-Bornemisza (hele tre etasjer med bildende kunst og en storstilt utveksling med gjestemuseer over hele verden). Hit kan du selvsagt gå på egenhånd, men det er enorme mengder kunstverk, både samtid og tilbake til 1500- 1600 tallet. Så du får et helt annet utbytte av det dersom du får med en guide som kjenner historien bak kunsten. Metroen stopper ved disse museene på metrostasjonen Banco de Espana hvis du skal besøke Prado og Thyssen museene og på Atocha hvis du vil besøke Reina Sofia museet. Det er ofte lange køer for å komme inn på museene, dette unngår du hvis du er med på en guidet tur. Det er heller ikke dyrt å ta taxi i Spania som et alternativ til metro eller buss.

PARKER OG REKREASJON

El Retiro Park, på Plaza de la Independecia ble bygget på 1700 tallet som hage til palasset, El Buen Retiro (kalles også krystallpalasset). Dette sies å være en av de vakreste parker i verden i tillegg til å være historisk viktig. Innsjøen som ligger der foran palasset og den vakre fontenen er et yndet sted for brudepar å bli fotografert. I tillegg kan man ta seg en liten tur på innsjøen med små båter eller bare spasere rundt og nyte det hele. Det er benker rundt omkring i parken hvor man kan ta seg en velfortjent hvil og bare nyte det vakre synet.

Sabatini hagene som du finner utenfor det kongelige palass er også absolutt severdige, med sine trimmede hekker og morsomme formasjoner og labyrinter. Det var Fransisco Sabatini som stod for utformingen av denne hagen.

Campo de Moro som du finner på vestsiden av det kongelige palasset ble bygget av Isabella den 2. rundt 1844. Her finner du også en spennende utformet hage med vakre bueformede stier. Hagen inneholder også to vakre fontener som bærer navnene Tritons og Seashells.

Den kongelige botaniske hage

Botanikeren Jose Quer samlet 2000 ulike planter frem til 1744. Ferdinand den VI iverksatte byggingen av den kongelige botaniske hage i 1755 hvor disse plantene ble satt ut. Senere ble hagen flyttet til Paseo del Prado hvor den stod klar i 1781. Designeren Juan de Villanueva designet terraserte haver hvor du i dag kan se planter fra mange ulike verdensdeler. Er du i tvil om Spania har årstider bør du ta en titt her. Er du glad i blomster og planter viser denne hagen tydelig skifte mellom de ulike årstider.

Det finnes mange andre parker som er severdige, f. eks Casa de Campo, Oeste Park, Fuente del Berro Park og La quinta de los Molinos, men man rekker jo ikke overalt.

ET ØKOLOGISK PARADIS

Madrid har store områder med naturarealer og et verdenskjent landbruk. Det er utviklet mange ulike varemerker fra disse områdene. Byen regnes som den grønneste hovedstaden i Europa med alle de vakre parkene som vi har nevnt. Madrid har på mange måter vært forut for sin tid med å tenke miljø, økologi og har strenge restriksjoner når det kommer til utbygging, ikke minst når det gjelder å bygge veier. For å skape flere grønne lunger bygges det i dag hengende hager både inne i bysentrene og på mange hoteller og offentlige bygninger. Naturvern står høyt på agendaen hos både utbyggere og myndigheter. Madrid regnes i dag som den mest miljøvennlige byen i Europa. Både i selve byen og i regionen finnes det muligheter for fotturer, sykkelturer, rideturer og fjellturer. Bysykler er tilgjengelig flere steder. Langs elven Manzanares kan man vandre i flere timer og du bør få med deg de fantastiske broene alt fra hypermoderne arkitektoniske broer til gamle vakre. Bøkeskogen i Montejo er et praktfullt skue om høsten med alle de vakre fargene.

GOURMETBY

Madrid er byen som aldri hviler – det foregår noe døgnet rundt. Madrid og hele regionen rundt har vært kjent for sin gode mat gjennom flere århundrer. Det er aldri vanskelig å finne et spisested på sin vandring. Det finnes en rekke tradisjonelle retter og ikke minst kan det være en god ide å besøke tapasbarene hvor man får småretter. Bare husk at de beste tapasbarene ikke har reklameskilt hvor det står en meny utenfor med tapas. De aller beste er små barer som kan se svært så uanseelige ut, men kan ha koselige lokaler og gi deg unike smaksopplevelser både av mat og drikke. Madrinelosene skryter for øvrig av at de spiser den beste fisken og de beste skalldyrene i landet og ikke minst det mest utsøkte kjøttet. Stadig flere utenlandske kjøkken har kommet til de senere årene, så i Madrid vil du finne noe for enhver smak.  Madrid er også kjent for sitt bakverk, noe er tradisjonelle spanske kaker og noe er spesielt for Madrid.

SHOPPING

I Madrid har mange av de tradisjonelle butikkene overlevd århundrer. Du kan kjøpe håndsydde sko, hatter, seildukssko, religiøse gjenstander i en atmosfære av en svunnen tid. Du må nok lete litt, men det finnes flere av disse i området rundt Plaza Major. I tillegg finner du alle de kjente europeiske kjedene i store handlesentre i Salamancha, på plassen Puerta del Sol, i gaten Goya eller boulevarden Paseo de la Castellana. Er du ute etter det eksklusive finner du det i området las Salesas og Chueca. I Barquillo i Salamancha området finner du kunst og antikviteter og tar du turen til Centro Reina Sofia finner du mange kunstgallerier. Søndag formiddag bør du unne deg en tur til markedet Rastro hvor all handel skjer i friluft. Det er fullt mulig å kjøpe en såkalt guidet shoppingtur for å få med seg essensen. Men i Madrid finner du noe for enhver lommebok! Og har du svart belte i shopping er dette et paradis!

TA TUREN

Man kan skrive så mye om denne byen, Magasinet Sett Utenfra har flere artikler på www.settutenfra.net hvor du kan lese enda mer om opplevelser i Madrid. Det beste er jo å ta turen selv og oppleve alt dette som garantert gir deg minner for livet!

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.