Vi har 248 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Blomsterbyen Estepona

Written by

Hvis du tar deg turen nedover Spanias kyst mot sør, passerer Malaga, fortsetter forbi masseturisme, engelske puber, høyhus med plass til halve Londons befolkning, forbi "happy hour" og solbrente skuldre, ned mot Marbella, Banus og byene med bling...

Når du ser konturen av Gibraltar og skjønner du nesten kan svømme til Afrika, da nærmer du deg Estepona. Kommer du etter solnedgang, kan du kanskje skimte lysene fra Marokko også.

Estepona er mere enn en destinasjon for ferie og avslapning. Det er en fredelig liten by med sine 67,000 innbyggere, men samtidig livlig nok og har noe å by på for de fleste. Med trange kobbersteins-gater og typiske hvite hus med sjarm og karakter, har den søkt ly mellom Sierra Bermeja og det blå, blå Middelhavet.

Det gir et klima perfekt for en nordboer med over 325 soldager i året.

Men det beste av alt, det som gjør at flere og flere nordeuropeere slår seg ned her, er at det er en genuin by. Spanjoler og utlendinger som meg, bor gjerne vegg i vegg, for å få en følelse av det ekte Spania, den spanske hverdagen, og det spanske temperamentet.

Esteponere er kjent for å være blide, vennlige og imøtekommende, det er umulig å ta turen til butikken uten å få et smil og et hei fra så og si alle du passerer. Veldig hjelpsomme og ivrige etter å få en nordboer til å føle seg hjemme.

Hvis jeg sliter litt med spansken, den som ikke finnes i ordbøkene, men den som snakkes på gatehjørner og over grytene ved kjøkkenbenkene... da bare lytter jeg når kjæresteparet ved siden av krangler, slår opp "google oversetter" og lærer en masse nye gloser!

En ordentlig pulserende levende by! med en ordentlig gammel historie.

Estepona må ha vært et sted med betydning før araberne kom, og gjennom den tidligste delen av den mauriske epoken.

En gang i tiden het det Astabbuna her, fra tiden med maurisk okkupasjon, men fakta er at tidlige historieskrivere har valgt å overse stedets eksistens, noe som er litt av et mysterium for de fleste.

Estepona, som så mange av de de små landsbyene sør i Spania, var slagmark mellom maurerne og de kristne, helt til det ble erobret av Enrique IV av Castilla i 1457, som beordret en kirke på stedet der den gamle moskeen lå, en arv fra araberne.

Det var rundt denne kirken Estepona`s befolkning begynte å etablere seg. I dag ligger det en skole her, og alt som står igjen av kirken er klokketårnet. Tidlig på 1500-tallet bodde det bare 25 familier rundt kirken i gamlebyen, men da kolonistene fra nord i Spania fikk tildelt land i området, begynte byggingen av de mange små sjarmerende små-gatene rundt kirken, og de fleste gatene som ble til mellom 1507-1600, er de samme vi kan rusle på i dag.

Gamlebyen er juvelen i denne vakre lille byen. Med sine mange hjørnekafeer og tapas barer som serverer de lekreste små spanske delikatesser, har den beholdt sin andalusiske sjarm. De brostensbelagte, trange gatene er mer egnet for hester enn biler, og ettersom det ikke er så mange hester ute på tur kan de som vil, spasere i fred og ro. Små butikker og bodegaer dukker opp der du minst venter det, og en del av sjarmen er at folk bor her, ikke nødvendigvis over butikkene, men på gateplan.

Du spaserer tett på og midt i det spanske daglige liv. Min favoritt-tid på dagen å spasere rundt i siestaen. Da forbereder bakerne seg til kvelden, og lukten av nybakt brød blander seg med fuglekvitter, gamle glade syngende karer og tusenvis av blomster.

Det har ikke alltid vært like vakkert som nå. Bare for noen år tilbake var de fleste husene overlatt til råte og forfall, nå blir de pusset opp i gammel stil med dagens fasciliteter.

Brosten blir skiftet ut, og hver eneste gate har et eget tema av farger og blomsterpotter som blir valgt ut av de lokale som bor i gaten. Fargeglad mosaikk, skulpturer, fontener og gamle ruiner dukker opp mellom blomsterhavet, ikke rart at folk har blide smilende øyne her.

Om våren plantes 92.000 blomster rundt omkring i sentrum, geranium i de fleste potter i alle regnbuens farger på veggene, men også rundkjøringer, torg og strandpromenaden pyntes opp med petunia, roser, lavendel og forglem-meg-ei.

Og det er mer enn petunia og glade gartnere som blomstrer her. I vår åpnet det nye orkide-huset midt i byen. Jeg gikk i mange måneder og lurte på hva de rare glass-eggene de bygget skulle bli, skinnende skulpturer av glass som sakte men sikkert forvandlet seg til tre glass-domer hvor det største er over 30 meter høyt.

Om kveldene lyses de opp i blått mens de gir naturlig lys til planter og blomster om dagen. 8000 orkideer skal bo her, under og omkring et imponerende fossefall.

Europas største orkide-hus er en av Estepona`s blomstrende stoltheter, røde krukker med gule prikker og rosa geranium er señor Pablos store stolthet, det er lett å se på smilet når du vandrer forbi på jakt etter dagens første cortado.