Vi har 40 gjester og ingen medlemmer på besøk.

70 år (og 17) og 700 kilometers pilegrimsvandring om sommeren!

Written by Redaksjonen

Hva med en annerledes ferie? Du trenger ikke være topptrent for å gå langt. Vanligvis er det vår og høst som er sesongen, men sommer er også OK. Gjør som May-Britt og Pia, nyt livet som pilegrim i Spania.

«Det er ikke nødvendig å gjøre det så dyrt», sier en hyggelig stemme på telefonen, og refererer til en av våre andre artikler om pilegrimsvandring til Santiago de Compostela i Nord-Spania.

Klosteret i Samos«Man trenger ikke kjøpe pakkereise, du kan også ordne deg helt på egen hånd.»

Kvinnen bak stemmen er May-Britt Harnes, 70 år, som sammen med sitt 17 år gamle barnebarn Pia Johanne Skeide tilbragte en måned på pilegrimsveien sommeren 2016. De gikk 700 km – i luftlinje. I terrenget blir det enda lenger!

utsikt til landskap

Hvor startet du?

Vi fløy til Pamplona og så på okseslippet der. Så gikk vi, helt enkelt. Ingen bestillinger på forhånd.

Er det bare å gå?

Du må kjøpe et pilegrimspass. Det koster 3€ og ble kjøpt i en kirke.

Hvor langt gikk dere hver dag?

2,5 til 3 mil.

100 km er minste distanse for å få diplomHvordan klarte du det i en måned? Var du supertrent?

Nei, ikke noe spesielt. Men jeg er jo glad i å gå på tur.

Ble det ikke varmt midt på sommeren?

Joda, vi måtte opp fem eller halv seks hver morgen for å gå før det ble for varmt. Så vandret vi gjerne frem til siestaen.  Noen ganger på kvelden også. Men ikke i den varmeste tiden.

Var det ikke tungt å bære sekk med klær for en hel måned?

Neida. På herbergene kunne du bestille sekketransport til neste herberge. Det var konvolutter der hvor du skrev hvor sekken skulle. Så la du penger i konvolutten, og når du kom frem på ettermiddagen, var sekken der.

Var den transporten dyr?

I begynnelsen 7€, men nærmere målet var konkurransen større, og prisen gikk ned i 3€.  Det var ulike transportører, en av dem var Jacotrans.

En måned på herberge – det må vel koste mye?

Overnatting kostet vanligvis 3€- 12€ på sovesaler/køysenger på herberger – eller alberques som de heter. Dobbeltrom der koster 30€-50€. Man kan også sove på donativ – sovesaler – som kirkene har; det er gratis. Mat kostet 9€ i herbergene for tre retters inklusive vin. I kirkene var det gratis, men der bør man jo gi et offer, så egentlig blir det det samme.

Hvordan tok 17-åringen det?

Hun traff mange vandrere fra mange ulike land – og var svært fornøyd.

Hvordan gikk det med bena med så mye gåing?

Helt fint for 17-åringen. Jeg fikk en vannblemme – men da hadde jeg med meg en silikonsokk som jeg tok på; så det betydde ingen forsinkelse.

GamlebyenHvem er det som vandrer i juli?

Jeg traff ingen nordmenn, men noen svensker og dansker. Det var mange fra Amerika og Østen. En del spanjoler var det, men mest mot slutten av vår vandring. Blant dem var mange lærere; det er jo de som har fri i juli!

Går alle like langt som dere?

Nei, mange deler opp i flere biter, og tar en bit hvert år. Så er det de som bare går siste strekning inn mot Santiago de Compostela.

En snutt av veienSå hva sier du til de som vil begi seg av gårde?

Bare gå, du trenger ikke å planlegge for mye. Om du skal nå et fly eller annet, blir jo turen stress! Men uansett er det en opplevelse jeg ikke ville ha vært foruten.

 

Sier den spreke 70-åringen, og 17-åringen fikk sikkert noe å berette da hun kom tilbake på skolen.

Vi iler til og påpeker at det finnes mange hoteller i ulike prisklasser langs pilegrimsleden; så du kan f eks variere med noen enkle overnattinger – og kanskje noen luksuriøse.
Mange liker nok å forberede seg litt bedre, og vi har forstått at Nordens beste kontakt på dette området er Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, som du finner på www.pilegrim.no  

Det finnes for øvrig greie måter å unngå vannblemmer. Spør på apoteket! Dette er ingen grunn til å endre ferieplaner!

Katedralen i SantiagoHøsten og våren er jo super tid for pilegrimsvandringer, men sommeren kan altså også fungere – og vi inspirerer gjerne til å legge i vei!