Vi har 38 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Tradisjoner, festivaler og fritid i Spania

Opplevelser (87)

Hva med en annerledes ferie? Du trenger ikke være topptrent for å gå langt. Vanligvis er det vår og høst som er sesongen, men sommer er også OK. Gjør som May-Britt og Pia, nyt livet som pilegrim i Spania.

Over høye broer, inn gjennom trange fjellpass, over det åpne og vakre slettelandet, gjennom olivenlunder, vinmarker og langs Middelhavets bredder, går det. Det er bare å kaste seg på sykkelen, for mer enn 1.700 km med flotte sykkelveier ligger klare til deg som ønsker å oppleve et annerledes Spania, ikke bare sol, strand og sjø.

Hvilke hemmeligheter skjuler din kjære? Og hva skjer når hemmelighetene avdekkes? Mennesker du treffer på hver dag, kan godt ha mer å fortelle enn du kan ane. Her får du et eksempel på dette.

Først et forfriskende glass med cava, så mat i Michelin-klassen, deretter ekskursjoner, bodega-besøk og nærkontakt med utrolige historiske minnesmerker. Bli med på luksusturen skinnelangs på Camino de Santiago, fra Zaragoza i øst til La Coruña i vest!

Vil du oppleve en ekte sydspansk fest med alle sine farger, musikk, dans, mat og drikke, må du pakke kofferten og sette kursen mot Sør-Spania og Sevilla.

 Etter påskefeiringer med sine dystre prosesjoner og mye lidelse, slår innbyggerne i Sevilla (i Andaluzia, Sør-Spania)  kontra. Nå er det tid for skikkelig fest. Bare to uker etter at påsken er over, gjør byen seg klar til årlige, fargesprakende feria. I 2016 skjer det mellom 12. og 17. april.

Flammene står 30 meter til værs, det smeller og knatrer mens kruttrøken driver tungt gjennom gatene, alt mens fyrverkeriet farver himmelen rosa. Velkommen til en av Spanias villeste fester, Las Fallas i Valencia!

Alcala del Jucar er en vakker landsby i provinsen Albacete, som ligger på toppen av en kalkklippe, under et imponerende 14. århundre slott. Virkelig og uventet vakker, skjult i en dyp kløft som er skapt av elven Júcar i et ellers kjedelig flatt landskap rundt Albacete. Alcala del Jucar er offisielt anerkjent som tilhørende gruppen av de vakreste landsbyene i Spania og er likevel er praktisk talt ukjent for alle de tusenvis av mennesker som bor langs Costa Blanca, og det er synd.

Kveldsmørket senker seg langsomt over den sørspanske byen Málaga. Gjennom gatene veksler drønnene fra trommene med dystre trompettoner. Prosesjonen med hundrevis av mennesker i fotside drakter, merkelige hatter, store stearinlys og kjempemessige flåter med Kristus- og Maria-figurer vagger seg sakte gjennom gatene som er tettpakket med tilskuere. Det lukter intenst av røkelse, og stemningen er magisk. Påskeprosesjonene i Spania glemmer du aldri!

"Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet". 

Nordmenns feriefavoritt – Spania – er full av feriaer og fiestas, året rundt. Ingrediensene er musikk og dans, god mat og masser av drikke, prosesjoner, okseløp, tyrefekting og vikinger. Blant annet. Her er årets oversikt:

Spanjolene spiser ikke ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk på julaften, og mange spanske barn må vente i nesten to uker på julepresangene! Men Spania har sine egne og viktige tradisjoner knyttet til jule- og nyttårsfeiringene. Av Arne Bjørndal

Verdens største sjokoladejulekrybbe

Rundt en halv million mennesker besøker hvert år julekrybben i den lille byen Rute i Córdoba-regionen i Andalucía, helt sør i Spania. Men så er den da også laget av ett og et halvt tonn med sjokolade! Det er nok av ting å feste øynene på; Forseggjorte sjokoladefigurer, Jesus-barnet, Maria, Josef og en mengde

Skal du feire jul i Spania, eren av de sikreste måtene å komme i julestemningen på å oppsøke nærmeste kirke, rådhus, kloster eller shoppingsenter. For fra rundt 10. desember er hele Spania full av julekrybber.                 

Den årlige helgefesten El Porrat i Altea finner hvert år sted i begynnelsen av oktober. Da er rådhusgaten, Avinida Jaume I og calle Filarmónica forvandlet til en sanserik scene. Det er musikk, teater, parader , marked og underholdning for store og små! Dans, mat og underholdning står på programmet tre dager til ende.

Julen nærmer seg med stormskritt, og det er tid for å tenke på julegaver. Enten det er kunst, smykker, sko, klær, eller vesker, du er ute etter, finner du det meste på Europas største søndagsmarked, El Rastro i Madrid.

Madrid er Spanias stolte hovedstad og kongenes by med over tre millioner innbyggere i selve bykjernen og fem og en halv million innbyggere i hele storbyen. Årlig besøkes Madrid av nesten femti millioner mennesker.

Innehaver Josè Lavios Narganes tar i mot i baren sin, El Racò, på kirkeplassen i Altea. Huset er et av de eldste i byen og tilhørte engang besteforeldrene hans. Her levde de under kummerlige og fattigslike forhold i en tid da Altea var en ukjent liten landsby. Men barnebarnet så potensialet i bygning og uteplass. 36 år har gått siden dengang. I dag er El Racó blitt et kjent landemerke i gamlebyen.

Spania byr på mye mer enn sol og flotte strender. Noen ganger er det godt med en liten flukt fra hverdagen. Med alle de flotte motorveiene rekker man over mye i løpet av en langweekend. Er det for varmt er det bare å ta med badetøy, det er mange flotte strender langs kysten hvor du kan stoppe og kjøle deg ned med en raskt bad og andre forfriskninger.

Murcia-kysten byr på store opplevelser om sommeren – og denne gangen fokuserer vi på Mar Menor. Dette er jo et grunt innlandshav fra San Pedro del Pinatar og sørover, med en trang forbindelse ut til Middelhavet.

Costa Blancas 200 kilometer lange kystlinje strekker seg fra Denia i nord til Pilar de la Horadada i sør. Dette er et paradis for dem som elsker sjøliv. Her er det flotte båthavner og deilige strender hele veien.

Hvis du tar deg turen nedover Spanias kyst mot sør, passerer Malaga, fortsetter forbi masseturisme, engelske puber, høyhus med plass til halve Londons befolkning, forbi "happy hour" og solbrente skuldre, ned mot Marbella, Banus og byene med bling...

Sett Utenfra oppfordrer besøkende til å benytte seg av det Spania har å tilby; sol og bad er flott; strandbarer er også bra når man er på stranden – men du verden så mye annet du kan benytte deg av; selv nå i varmen.

Alicante er hovedstaden for beboerne i de omkringliggende landsbyer på Costa Blanca og den åttende største byen i Spania. Grekerne som grunnla byen i år 324 f.Kr, kalte byen Akra Leuke.

Turistbyen Benidorm er nok foruten sin lange sandstrand mest kjent for sine høyblokker. Det er ikke uten grunn at byen også kalles “Little Manhattan”. På 50-tallet var Benidorm en liten fiskelandsby. Men med turismen skulle dette endre seg radikalt. Hvert år besøker fem millioner mennesker byen og fra alle verdenshjørner. Benidorm er i dag Costa Blancas største turistby.

I den gamle bydelen i Altea har to entusiastiske ildsjeler satt sitt eget preg på et svært sjarmerende hotell. Og er her er det sjel i veggene! For det som i sin tid var ruinene etter et fordums bakeri på 1800-tallet, er møysommelig pusset opp, renovert og konservert. Hotellet består av seks rom. Ingen av dem er like, men har temaer fra ulike kontinenter. Å bevege seg fra rom til rom er som en liten reise i seg selv. Og reist er nettopp hva eierne har gjort. For deretter å bringe ulike kulturer inn i et gammelt hus i Altea.

Gå ikke glipp av disse festlighetene. Her får du noen tider og steder. Vi anbefaler at du også sjekker med ditt lokale turistkontor!

Calle de Santa Isabel 52, 28012 MADRID

Allerede i 1986 var Arte Reina Sofia et kunstsenter. I 1988 ble det gjort om til et museum ved en såkalt kongelig dekret.

Det lokale TRAM-toget som går mellom fra Alicante og Denia stopper på så og si alle stasjoner på sin vei. Ta deg bryet med å hoppe av underveis for å avlegge en av de små landsbyene et besøk!

Side 1 av 4