Vi har 40 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Nyheter og steder for tradisjonell spansk mat

Mat og drikke

Ofte omtaler vi spennende restauranter – men denne gangen vil vi påpeke at med topp råvarer kan du gjøre din egen bolig om til ditt eget «mat-Mekka».  Argentinsk biff er utgangspunktet.

"MESON REAL" passeres daglig af en masse mennesker, der vil ind til centrum, man kører lige forbi når man ind og parkerer i den underjordiske garage på Vista Alegra, men meget få udlændinge går tilbage for at prøve denne restaurant. Restauranten har eksisteret i mange år, ligeså længe har jeg besøgt denne hyggelige restaurant.

Restauranten "El Pescador", er den helt rigtige restaurant hvis man gerne spiser fisk. Restauranten blev oprettet i begyndelsen af 80erne og havde dengang det største restaurantslokale i Torrevieja med plads til over 500 personer, Lokalet blev solgt i 90erne og der blev købt et mindre lokale i C/Torrevejenses Ausentes 5 i Torrevieja centrum, en mindre gågade der går ind bag Policia Locals lille bygning på Paseo Vista Alegre ved Quuens Burger.

Ved strandpromenaden i Altea har Magasinet Sett Utenfra gjort et stopp ved noen hvitmalte tønner med barkrakker rundt. Etter sigende skal innehaver Angel Lois Munuera Garcìa ha spesialisert seg på delikatesse såvel som kvalitetsvin. 

SEKLUBBEN SETT UTENFRA har fått en ny partner; Trude. Hun har arrangert reiser fra kysten i mange år; og hun har ikke et dyrt hovedkontor – på kysten eller i Norge – å betale; så faste kostnader er lave, slik moderne selskaper skal ha det.

Restaurante Casa Vital i Altea er en restaurant, men også et sted for ulike former for kultur. Innehaveren Åge Folkestad selger egne viner på sin restaurant og også i Norge. Så han jobber med både vin, kultur og god mat …. Kort sagt mange gode ingredienser til et godt liv. Nå har Åge vært på inspirasjonsreise til Rioja, og rapporterer til Magasinet Sett Utenfras lesere hva som skjer. Her kan leserne oppleve hvordan det er å utvikle en god vin.

Tapas er små spanske retter der serveres fra barene i de forskellige restauranter, vi ser dem overalt og tager gerne en tapas til en kop kaffe eller anden drink. For spanierne er det en normalitet, men udlændingene er lidt forsigtige, nogle tør absolut ikke prøve dem, men når man fortæller

 

Bli med oss på en anbefalt restaurant i Torrevieja

SPANSK JULEMAD?

Spansk jul som vi fejre det den 24-25. december er egentlig en nyere opfindelse som spanierne tidligere ikke kendte noget til, her gik man til midnatsmesse og så spise man godt den 25. december og tog på arbejde den 26. - Juledekorationer, juletræer, nisser osv. det kendte man ikke til tidligere, måske en kryppe blev der stillet op, men ikke mere, man fejre så til gengæld den. 6 januar, hvor de hellige tre konger kommer med gaver. For omkring 25 år siden fik ejeren af varehuskæden "El Cortes Ingles" den ide, at her var der en mulighed for at øge omsætningen, så han var den første her i Spanien som begyndte at dekorerer sine forretninger og straks fulgte de andre efter, og idag har vi overalt flotte julepyntede byer og forretninger, som vi kender det, selvfølgelig er der begrænsninger i julesneen, i hvert fald på Costa Blanca.

Man bliver ofte spurgt om der findes huler her i Spanien, hvor folk lever i, det gør der faktisk, men mest i Andalusien, men også her i den sydlige del af Costa Blanca findes der huler. bl.a. i Rojales og også i San Miguel de Salinas, og her har vi fundet en restaurant der er bygget ind i en hule, Restaurante Las Cuevas, den er rimelig let at finde, fra Torrevieja kører vi på CV 95 gennem Los Balcones,

Efter en travl indkøbsdag på "La Zenia Boulevard" går de fleste gæster en etage op og stiller sig i køen ved en af de mange restauranter der findes der og udbuddet er stort, nogen steder bedre end andre og servicen er så som så.

Det forklarer vi her: Jamón Popi Ciudad de Estepona eller på norsk, Skinkefestivalen i Estepona.

 

En varm uke i august er Estepona verdens hovedstad for skinke. I år som i fjor ble en og en halv kilometer av strandpromenaden fylt opp med boder hvor de besøkende kan nyte retter av skinke, salami, chorizo og caña.

Mange udlændinge er lidt nervøse for at prøve det spanske køkken, man forbinder det med grillede lammehjerner og friterede hønsehoveder osv. men egentlig går det spanske køkken for at være et af de mest varierende køkkener i verden, og som vi danskere ved, så er der kamp mellem Spanien og Danmark om at have verdens bedste restaurant.

Innledning

I vinspalten denne gangen ønsker jeg å gå bak vinen, og gi et innblikk i hvordan den gjærede saften av innhøstede vindruer blir til. Vinstokkenes (drueplantenes) vekstmiljø og det arbeidet som vindyrkeren nedlegger på vinmarken og i produksjonslokalet er spesielt viktig for vinens kvalitet.

Liebhavere mener at verdens bedste oksekød kommer fra Kobe i Japan, hvor tidligere køerne blev håndmaseret i op til 5 timer om dagen for at gøre kødet så mørt som muligt, idag er man også blevet mekaniseret i Japan, så nu foregår massagen med maskiner, og for mange er det stadig nr. 1 på ranglisten, men her for et par år siden kommer pludselig en spanier ind på 1.pladsen jfr. det tyske blad, STERN, den engelske avis "The Observer" "Time Magazin" og mange andre, ligeledes har der været mange fjernsyns reportager i utallige lande om Sn. Jose Gordon Ferero fra den lille landsby Jimenez de Jamuz, der ligger ca. 300 km nord for Madrid.

En gang for ca 3334 år siden rykket romerne inn i Cartagena, og kastet ut kartagerne, som jo hadde hovedkvarter i Carthago i dagens Tunis – en arvefiende for romerne.

Enten du er fastboende, pendler eller bare på ferie Spania, ja da kan du glede deg over det store mangfoldet og utvalget i alle prisklasser av viner i Spania. Alle har en ulik oppfattning av hvordan en vin smaker og det er ikke alltid så lett å utrykke hvordan vinen oppleves når man prøver ulike typer vin. Kanskje dere vil lage en liten vinklubb eller ønsker å imponere litt i godt selskap. Her er noen vanlig uttrykk som brukes om viner som kanskje kan være en liten hjelp på veien.

Spania er det landet i verden med størst vinmarksareal. 1.16 millioner ha er plantet med vinstokker. Faktisk er hele 15 prosent av det totale vinmarksarealet i verden er spansk. Når det gjelder mengde vin som produseres ligger landet på tredje plass, etter Italia og Frankrike.

Tomat er opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Columbus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet.

«Ruta de vinos y tapas»

Tapas er ikke lenger noe fremmedord for skandinaver. Mange barer serverer dette som gratis tilbehør når du kjøper drikke. Imidlertid er det blitt mer vanlig å kjøpe tapasretter som et helt lite måltid, enten til lunch eller middag.

I en liten sidegate bak biblioteket i Altea startet Maite Coibos og Suzanna Seona for snart to år siden en jazzbar. Og de har oppnådd enhver barinnehavers drøm om å trekke fulle hus.

Påsken 2105 lanserer Åge Folkestad bak Casa Vital enda to nye viner, nemlig Millienium Casa Vital 2010 og Age Casa Vital 2011. Begge vinene er av typen crianza. Vinene presenteres første april i Bodega Antonio Alcaraz i Rioja. Begge vinene er kvalifisert for Vino de Autor, som innebærer at Folkestad selv står bak fremstillingen.

Restaurante El Torreòn de Paula ligger i Calle San Josè nær kirkeplassen i Altea. Restauranten åpnet i 2006, men i 2013 tok Luis Angel Parro Patin over som innehaver.

Vi nordmenn er nok vant med ganske søt cider hjemme i Norge. Et besøk hos Casa Alberta gav en ganske annen smaksopplevelse. Tradisjonen tro produseres cideren her i baren noe som er ganske så vanlig i Spania. Hjemmebryggerier og små bryggerier på barene gjør at det blir mange ulike smaker å forholde seg til.

Side 1 av 3