Vi har 179 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Gjør som to millioner andre; besøk Caravaca de la Cruz!

Written by Redaksjonen

Halvannen time fra kysten, på gode veier, finner du en av de mest hellige byer i katolisismen; et pilegrimsmål av første rang. Kjenner du egentlig Spania om du ikke har satt deg inn i landets tro og tradisjoner? Byens fiesta er først i mai; men du kan oppleve mye resten av året også. Vi tok turen, og anbefaler andre å gjøre det samme.

Caravacas' stolte tradisjoner

Historisk sett har Caravaca de la Cruz – med kortform Caravaca – ligget sentralt til i skjæringspunktet mellom kjempende kongeriker med ulik religion.

Caravaca var i en periode styrt av Tempelridderne; krigermunkene fra Jerusalem – derav mye av mytene og formverket. Så ble de overtatt av Satiagoordenen, som bandt dem sammen med Santiago de la Compostela; en av de andre hellige byene i katolsk tro. Så Caravaca har alltid hatt høy status.

I historiens mørke er det to viktige begivenheter som har formet dagens Caravaca; det ene er mirakelet da byen skiftet side fra å være muslimsk til å bli kristen; den andre var da byen kort tid etterpå overlevet beleiringen av en muslimsk hær.  Begge disse begivenheter blir markert kraftig og langvarig.

Caravaca de la Crux – fra muslimsk til kristen by

Rundt år 1250 var byen fortsatt muslimsk styrt, og i grenselinjen mot flere riker, både kristne og muslimske. De kristne presset sørover; blant annet sendte de misjonærer for å omvende muslimene. Når disse ble avslørt, ble de fengslet.

Den gang var nattverden en hemmelig rituale, som bare kristne kunne delta i.  Dette gjorde selvsagt at andre ble overinteressert i hva som foregikk – kanskje en versjon av dagens nysgjerrighet om hva som skjer hos frimurerne.  Nattverden gjenskaper jo Jesu siste måltid, hvor brødet symboliserer Jesu kropp, og vinen Jesu blod.   Den muslimske herskeren krevet så i 1251 eller 1252 at en av fangene skulle vise hvordan dette foregikk; og en prest aksepterte det; tross motforestillinger – det var jo mot regelverket. På den andre siden tenkte han nok også litt på hva som ville skje om herskeren fikk nei…

gamlebymedborgcaravaca

Presten; men jeg mangler et kors!

Alt ble så skaffet for å vise herskeren en nattverd; vin, brød, alter etc…  Presten startet seansen, men plutselig utbryter han; «men jeg kan ikke gjøre dette uten et kors, korset er en del av seremonien». «Så hva er det?», spurte herskeren, og pekte på et vindu hvor to engler kommer flyvende inn med et kors som de setter på alteret.  Herskeren blir overveldet, og bestemmer seg for at hans familie og klan skal endre religion. Det blir det siste muslimske han gjør; i islam bestemmer jo faren barnas religion; i kristendommen er tro noe hver enkelt avgjør. Men de kristne tok likevel vel imot de nye troende; og miraklet fikk sin første praktiske følge.

Den dag i dag kan de troende føle den kraften og direkte kontakten med himmelen når man står ved det alteret presten en gang står ved, og ser dit vinduet en gang var. Dette er en ekte opplevelse, katolikk eller ikke, som også din utsendte følte.

Viktig å respektere troen – den er jo en del av kulturen og samfunnet!

Om man har en annen tro, eller ingen tro – så må man ikke le av det katolikkene føler rundt dette. Joda, vi kan se for oss at mange lesere tenker at den herskeren – som nok var avholdsmenneske, og fulgte islam -  kanskje for første gang hadde fått en heller stor dose av vin; og kanskje så en annen himmel enn det man i dag feirer….men saken er at hvordan det nå enn var, så har mirakelet fått store følger i ettertid, og det betyr mye for mange mennesker.  Tilreisende kan også oppleve mye av kjernen i spansk tro, mystikk og historie; kort sagt den prosessen som til slutt skapte Spania; at Spania ikke er et land i Midt-Østen.

caravacaborg
Det sanne kors i Caravaca

Den ny-kristne kongen ble ikke sittende lenge.  Ansvaret for Caravaca gikk snart over til Tempelridderne. Dette var en orden som var opprettet for å forsvare Jerusalem; og disse krigermunkene tok gjerne et oppdrag til i kampen mot muslimene på en annen front. De bragte med seg elementer av østlig kristendom; korset i Caravaca ser ut på en annen måte enn det vanlige i Vest-Europa.  Mirakelbyen Caravaca fikk også en flik av Jesu kors – hentet av keiser Konstatins mor Helena; så lyder legenden. Fliken ble emballert inn i et uthulet kors som omsluttet det...og biskopen i Caravaca anvendte dette for å skaffe seg høyere status og makt enn omliggende bispeseter.  I middelalderen ble det sagt at man kunne mange hus av fliker fra Jesu kors; men akkurat den biten som kom til Caravaca, er anerkjent av den katolske kirke som relikvie; noe som igjen styrker byen som en av de fem helligste innen katolisismen.

Byen ble et sterkt religiøst senter, som sendte ut mange misjonærer til hele det spanske (dvs. kastiljanske) verdensrike – og Caravaca-kors finnes i dag i kirker om klostre over hele dette gamle imperiet.

Vinhestene – fra overlevelseskamp til stor fiesta!

Tempelridderne fikk naturligvis ikke være i fred i Caravaca; omliggende muslimer likte selvsagt ikke den type mirakler! Senere på 1200-tallet ble byen angrepet, og innbyggerne reddet seg inn bak murene til den store borgen ridderne hadde bygget. Der ble det fort tomt for vann, og forsvarerne ble utarmet, og noen ble syke.

dekkenv3Som seg hør og bør på den tiden, snek speidere seg ut på nattestid for å hente vann; bare for å oppdage at vannet i byens brønner var forgiftet av muslimene.  I desperasjon ble speiderne igjen sendt ut – men denne gang til hest  - også klassisk i Middelalderen; da gjaldt det å komme overraskende på, og komme seg langt av gårde før omringerne kunne reagere.   Nå kunne speiderne nå lenger; men det de fant – var vin.  Så de tok med seg lærvesker med vin, og stormet inn i borgen igjen. 

Det var sikkert mye lettere å holde kamplysten oppe med litt vin innenfor portene!  I tillegg viste det seg at vinen mirakuløst helbredet de syke – og at når man blandet vin med det forgiftede vannet de hadde, ble blandingen drikkbart vann.  I bryllupet i Kanan gjorde jo Jesus vann til vin; her har man for så vidt det motsatte mirakelet….et mirakel som sikkert avholdsfolk liker mye bedre. Men, hvorom alt er – festningen overlevet, takket være vinen – og vinhestene ble heltene; det er de fortsatt!

detaljdekkenv3I tillegg til denne mytiske forklaringen; så hadde vinhestene en annen, mer praktisk side.   Etter at området ble kristent igjen, begynte man å dyrke vindruer og lage vin.  Når årets avling var klar, ble litt av grøden fraktet opp til borgen, for å velsignes.  Dette var et stort øyeblikk, og hestene fikk finere og finere dekken…

Dagens vinhest-fiesta – et helt års arbeid bak en dags fest!

Etter hvert utslettet plantesykdom vinrankene i området; i dag produseres andre varer. Så vinen er borte fra vinhest-festivalen, men resten er der.

Dronningantrekkv3Dekkene som hestene bærer, ble finere og finere, og det lages nye hvert år.  70 000€ koster hvert av dem nå – og det er 70 laug som er i gang, med ekte broderier med sølv og gull.  I tillegg skal hestene trenes; poenget er å løpe raskest mulig – fire menn sammen på siden av hesten – opp til borgens hovedport.  Det skaper samhold mellom dyr og mennesker. Og det er fart og stemning også; det ligner på Pamplona – men her er det ikke okser som løper – men menn og hester – gjennom folkehavet. Utrolig at det går bra. Og selvsagt er det først kronet en dronning for fiestaen  - slik det «alltid» skjer i spanske fiestaer.

«Hele byen» deltar året rundt i forberedelsene; og en del av dette er at barn løper med ponnier – akkurat som de voksne. Også de har fine drakter. Slik vokser neste generasjon inn i en tradisjon som nå er søkt om å bli regnet som verdensarv.

fratorgv3

Reis og opplev da vel!

Mange leser vår artikkel for å drømme seg bort – og det er lov; man kan jo ikke reise til alle de steder som er interessante. Men er man først i Spania, vil vi hevde at en tur til Caravaca de la Cruz burde være obligatorisk.  Det er enkelt å komme dit; kun halvannen time eller så fra kysten på fine veier, og så kommer du til en middelalderby med en spennende borg på toppen. Året rundt er det liv og røre, og det er masse museer å se; både det religiøse på borgen; men også vinhest-museet; vi kan anbefale begge – men det er mange andre museer også.  Inne i gamlebyen er det trange gater og et flott torv; og mange muligheter til å nyte et bedre måltid.  Det er såpass mye å oppleve at det kanskje er greit å ta en overnatting; da kan du kanskje gå litt på noen av pilegrimsledene som er oppgradert i det siste, en av disse er til Mar Menor på kysten.

pilegrimsstaverHovedfiestaen er i mai.

Parkering er ikke helt lett i den moderne delen av byen; vi fant en plass i en sidegate. Turistkontoret anbefaler en stor parkeringsplass ved Calle Pabellon -  kanskje lurt å legge dette inn på GPS’en?

Byen ligger høyt og flott – 625 meter over havet, det merker du når du kjører opp og ned.

Vi opplevet også å få personlig guiding på begge de museer vi besøkte, også før vi sa vi var presse. Caravaca ønsker seg flere besøkende fra kysten, og guiding og presentasjoner foreligger på engelsk; selv om hovedspråket selvsagt er spansk. Så kan du kanskje kjøpe deg en pielegrimsstav – selv om din reise var med bil? Prisen er 8€ i Caravaca, og utvalget er stort.

Ha en god tur!

 

Hva med å lese:

Dra på sykkeltur i Spania
Hvordan skal en kvinne se ut? Kvinnelige «sex-symboler» gjennom 100 år
Hvor mye skog er det i Europa, og hva betyr det?
Hvordan se på kunst?
San Pedro del Pinatar er min by

Les også:

Tilbake til naturen – naturvin og økologisk vin
Helse: Det gode liv i Spania
På leting etter inspirasjonen
Pensjonen fra fripoliser blir halvert på 30 år!

Nærkontakt med aper i Gibraltar

Reis med bil gjennom Europa; Norden-Spania

Frisk mage, spist mye og tungt?

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?