Vi har 33 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Artikler om spansk historie

Halvannen time fra kysten, på gode veier, finner du en av de mest hellige byer i katolisismen; et pilegrimsmål av første rang. Kjenner du egentlig Spania om du ikke har satt deg inn i landets tro og tradisjoner? Byens fiesta er først i mai; men du kan oppleve mye resten av året også. Vi tok turen, og anbefaler andre å gjøre det samme.

Tekst av Gunnar Hokstad Bilder: Gunnar Hokstad/Bente Berg

En gang i blant føles det godt å ta et steg tilbake i tiden. Det er en grunn tll at en klassiker kalles en klassiker, om det så måtte være en vakker gammel bygning, en bil,et kunst- eller musikkstykke, og hvorfor ikke tre over terskelen til en kyndig barberer,lene seg tilbake og nyte den gode gamle klassiske barberingen.

Eivind Luthen er en ildsjel som bidrar til kontakt med vår fjerne fortid, både når det gjelder vikinger og pilegrimer. Man skulle tro det er en motsetning mellom disse to, men det er det ikke for ham; han bruker 50% av sin tid på begge. I begge sammenhenger har han stor kontakt med Spania. Det er selvsagt mange som har bidratt til at vikinger og pilegrimer er aktuelle; men man uten hans innsats ville nok mye vært annerledes. En mann som har satt spor etter seg, med andre ord – en mann med en sterk evne til å få gjennomført gode tanker. Noe å bli inspirert av for andre? Vi møter opp på hans kontor i Oslo.

Få utlendinger har noen gang har vært så nært identifisert med Spania og Ronda som Ernest Hemingway. En Nobel- og Pulitzer-prisbelønt romanforfatter, essayist og korrespondent, Hemingway var i stand til å fange opp mangfoldet i Spania på en måte som fortryllet verden.

Det mest spanske ved sørkysten av Spania er solskinn, men det er overalt. For å oppleve noe annerledes og mer autentisk, hvorfor ikke utforske litt innover i fjellene. En perlerad av små hvite landsbyer vil gi deg fantastisk urørt natur og genuin spansk kultur.

Over hele Spania finner man gamle klostre som man kan overnatte i. Men det er slett ikke snakk om noen spartansk opplevelse. Tvert i mot er oppholdene luksuriøse selv om det opprinnelige særpreget er bevart. På spansk kalles et slikt hotell for parador. Et av disse ligger på en fjelltopp i Cuenca og med broforbindelse til gamlebyen med sine kjente, hengende hus.

Vikingene dukket først opp i Spania 1.august 844 – altså nesten 30 år før Norge ble samlet. Vikingene har satt tydelige og varige spor selv så langt vekk. Blodsbånd, selvsagt, særlig på nordkysten. Riktignok var det mest menn som invaderte, men avkom ble det likevel…. I tillegg tvang vikingene statene i Nord-Spania å organisere seg bedre; og da ble de bedre forberedt på den store gjenerobringen sørover, som endte med at Granada falt i 1492.

Den tyske fotografen Traudel Baumann er i ferd med å henge opp en fotoustilling ved Casa Vital da Magasinet Sett Utenfra treffer på henne. Bildene er for det meste i sort hvitt, noen av dem tatt så langt tilbake i tid at de utgjør et stykke spansk historie. Noen er også tatt i pressesammenheng. For Traudel har også skrevet avishistorie! Hun var nemlig med på å starte den store, tyske avisen Costa Blanca Nachrichten med sine avdelinger både på Costa Blanca, Costa Calida og Costa del Sol!

Merete Ihlen fra Oslo kom til Alfaz del Pi rett fra artium og i en tid hvor Franco regjerte. Hun har fulgt utviklingen fra diktatur til demokrati. Det manglet heller ikke på advarsler da hun skulle dra. Året var 1968 og i nabolandet Frankrike var revolusjonen i gang. Meretes venner sa at hun kunne forvente å finne lik i gatene. Men unge Merete trodde ikke på dette og la det døve øret til. Hun skulle studere språk. I Alfaz likte hun seg så godt at hun like godt ble værende.

Hvorfor diskuterer spanjolene så intensivt hvordan staten skal bygges opp? Skal Catalonia ut, skal landet være føderalt, eller skal man ha fast og god styring fra Madrid? Og hvorfor har spanjolene så sterke følelser overfor sin region – og ikke bare mot landet/Madrid?

Som man kan se av bildet av kirkeveggen i Pilar de la Horadada – er det kun en plakett – altså det som virkelig er viktig for samfunnet. I Norge (og sikkert i Danmark) pleier det der å være listet opp de borgere som har gitt sitt liv i kampen for friheten. I Pilar de la Horadada er det litt mindre alvorlig; men som vi skal se – betydelig nok.

Alhambra – selv navnet høres eventyrlig ut.
Her satt Spanias siste muslimske herskere – som først ble utvist i 1492. Alhambra ligger godt beskyttet bak Sierra Nevada i Granada. Granada var i sin tid nesten 100% muslimsk, og herskerne førte sin kultur stil stadig til nye høyder, både teknologisk og økonomisk.

Side 1 av 2