Vi har 78 gjester og ingen medlemmer på besøk.

San Diego – byen med noe for enhver smak

Written by

Rundt to timers kjøretur fra metropolen Los Angeles og helt mot grensen til Mexico ligger havnebyen San Diego.

Det opprinnelige San Diego er old town med sine hvitkalkede, lave hus. Bydelen er hel-meksikansk og har ennå beholdt sitt særpreg. Den lille bydelen har et yrende folkeliv, det klinger i spansk overalt.

Totalt har bydelen hele 25 restauranter, 22 historiske bygninger og nærmere 50 butikker. Her ligger artige nisjebutikker, markeder, barer og restauranter på rekke og rad. Det er sen kveld, men det kryr av folk i gatene. Utenfor Kafé Coyote er det kø, og etter litt ventetid får jeg og mitt følge et bord. Dette er en typisk meksikansk restaurant, hvor tortillalefsene bakes på en stor takke mitt i lokalet. Det er stappfullt, men atmosfæren er trivelig og maten god og billig. Langs barene med uteservering sitter lokale og turister side om side og tar livet med ro. Med mitt mangeårige opphold i Spania føler jeg meg helt hjemme her, i denne eldste byen i California og som skulle bli opphavet til staten.

Under spansk herredømme

En septemberdag i 1542 ankommer Juan Rodrigues Cabrillo med tre skip og mannskap til det han beskriver som en lukket og god havn. Cabrillos logger og papirer er borte, men man vet at han var en anerkjent skipsbygger og en velstående landeier som også hadde underlagt seg Guatemala sammen med den spanske conquisadoren og guvernøren Pedro de Alvarado. Etter at Alvarado døde, overlot den mektige koloniherren Antonio Mendoza tre seilskuter til Cabrillo. Sponset av Mendoza la flåten ut på en ekspedisjon med det formål å finne ”the coast of New Spain”. Mendoza hadde fra før sikret seg kontroll over mesteparten av Sentral-Amerika og mente at det var mer land å underlegge seg. Det nye landområdet ble hetende San Miguel. I 1602 seilte Sebastián Vizcaíno inn med sitt skip ”San Diego” for å kartlegge området, og gav byen navnet San Diego. I 1821 ble Mexico fri fra spanjolene og San Diego ble en del av Mexico helt til 1848 da det ble overgitt til USA etter en to-årig krig.

Ved Piont Loma, hvor flåten kom i land, skuer statuen Cabrillo ruvende flere meter over bakken - over byen han grunnla – over Stillehavet!

En by for alle

I San Diego finner man noe for enhver smak og alder! Her det gallerier, museer, konserter, badeland, zoologisk hage, safaripark, meditasjonshager og ulike bydelsmarkeder. Og ikke å forglemme flere strender tilrettelagt for ulike aktiviteter. Kort sagt er dette en by full av opplevelser!

Et dusin strandområder rett ut mot Stillehavet byr på ulike aktiviteter, enten du vil slappe av under en palme eller surfe. Du kan fiske fra klippene eller svømme mellom tamme seler. Og har du hund, er det egne hundestrender også!

Havneby for den amerikanske marinen

San Diego er hjemmehavn for den amerikanske marinen. Ved havna ligger et hangarskipet USS Midway, er i dag åpent for publikum. Det er koselig å gå langs den brede havnepromenaden. Her ligger de flotteste seilskuter, skip og båter på rekke og rad. Langs promenaden sitter gatekunstnere. Her ligger det gallerier, restauranter og barer. Eller du kan slappe av på en av de mange benkene langs havnen. Området har et godt utvalg av sjømatrestauranter. Prisene er det ingenting å si på.

Balboa Park

Balboa Park har fått navn etter den maritime oppfinneren Vasco Nuñez de Balboa. Allerede i 1835 parken et offentlig fri- og rekreasjonsområde. Dette var den første i sitt slag i hele USA.

Her er det grønne lunger, hager og muligheter for spaserturer. Området består også av museer, gallerier og teatre. Det spanske markedet hvor kunsthåndverkere selger varene sine fra er verdt et besøk.

San Diego Zoo, som er det største i verden, ligger også i Balboa Park.

Safaripark og jungelturer

Dette er den største turistattraksjonen i hele Sør-California og en opplevelse for hele familien! Parken har vært i drift siden 1972. Her kan du bli med til et fremmed landskap hvor ville jungeldyr lever i et miljø likt opphavslandene. Man ser dyrene på nært hold gjennom tykke vindusruter. Safariparken har flere trikker til disposisjon som tar besøkende med på ulike ruter. Du kan også ta en ballongtur og oppleve parken fra 400 fots høyde. Safariparken har også 140 fugler av ulike arter, et tropisk veksthus med planter, insekter og fugler.

I Nairobi village er det et godt utvalg av butikker og restauranter.

Både parken og zoo er drevet av The Zoological Society of San Diego park.

Water Parks

I Chula Vista ligger Knott´s Soak City, et fullt utstyrt badeland i et område på flere mål og med ulike muligheter for vannsport. Dette kan være et fint alternativ dersom du ikke liker overfylte strender. Nord for downtown ligger også Legoland med eget badeland.

Farmers market

Hver uke er det hele seksten ulike bydelsmarkeder hvor lokale bønder selger frukt, grønnsaker og blomster. Her er det levende musikk, lokale håndverkere og det selges lokal mat.

Meditasjonshage

I en imponerende anlagt hage og rett ut mot Stillehavet ligger The Hermitage, en meditasjonshage. Det dufter av urter, det er vanndammer med fisker i. Hagen har små lunger hvor folk sitter og mediterer. Selve området var en gave til meditasjonsguruen og forfatteren Paramahansa Yogananda fra en elev. Yogananda grunnla Selfrealization Fellowship International Headquarters i Los Angeles i 1925 og skrev også Selfrealization Lessons. Yogananda var den som først brakte Indias gamle kunnskaper innen meditasjon til Vesten, og hans lære er i dag kjent over hele verden. Greta Garbo var en av mange kjente personer som oppsøkte The Hermitage for åndelig visdom. Til The Hermitage kan folk komme for å trekke seg tilbake for å meditere eller få meditasjonsundervisning. Medlemmer av organisasjonen Self-Realization Order kan også leie seg inn her. Området inneholder ”The Lotus temple”. Stedet har åpent hele uken. I tillegg arrangeres det helgekurs her. Langs stiene står det skilt med advarsel om giftige slanger. Men jeg er allerede blitt advart. Min vertsfamilie bor landlig til, og jeg ble advart mot å gå i hagen uten sko fra første dag. Og om natten hørte jeg coyotene hyle utenfor soverommet mitt. Akkurat den biten fant jeg selv mindre eksotisk, selv om det luksuriøse huset lå vakkert til og eiendommen var megastor med sine mange appelsin-og sitronlunder, oliventrær, urter og duftede roser.

Forskning på klima

De som ennå er skeptiske til klimaforandringer, bør ta en tur til Birchs akvarium i Scripps Institution of Oceanography i San Diego. Dette er et forskningsog undervisningssenter innen havforskning. Det er en opplevelse å gå rundt i akvariet både for voksne og barn. Her svømmer solgule, himmelblå og sebrastripete fisker rundt sammen med andre i ulike kulører, farger og fasonger. Her kan man oppleve et dusin sjøhester, sebrastripete fisker med flyndrefasong som lever i subtropiske forhold. Scripps har også et sjukehus for fisker!

For å bevise klimaforandringene henger det bilder av snøsmelting fra fjellområder i ulike deler av verden. Her er det også en reaktor hvor man kjenner varmen fra CO2 utslipp! Akvariet er på sin side en påminnelse om hva vi er i ferd å ødelegge.

Er man i Sør-California bør man absolutt få med seg San Diego og noen av aktivitetene der. Og kanskje er du av dem som ikke bare nøyer deg med å se over til Mexico, men vil ta turen over. Da er du ved grensen.