Vi har 40 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Med vidvinkel på Beograd

Written by

En spennende by i et land som er i ferd med å reise seg. Bare 2 timer og 20 minutter i reisetid med fly fra Rygge, for ”nordmenn fra Norge”.

Taxitur til hotellet

Det er med spenning Sett Utenfra ankommer flyplassen. Rent og pent og ordentlig og velorganisert – bedre enn mye annet vi har opplevd. Bagasjen kommer som den skal. Neste utfordring er transport til hotellet. Vi tar sjansen på en taxi. Vi har jo hørt at dette skal være et relativt rimelig land og det kan vel ikke koste all verden. Men det var første tabbe – 3000 Dinarer skulle han ha og i tillegg var han svært så pågående i forhold til å tigge tips. For våre vestlige lommebøker er det jo ikke all verden, men det skulle ha kostet 400. Man blir liksom litt gjerrig når en tusenlapp tilvarer en norsk hundrelapp.

Hotellet – sier mye om landet!

Vel fremme på hotellet blir vi møtt av en relativt serviceminded betjening. Resepsjonen på Hotell Prag er et kapittel for seg. Her har tiden stått stille siden 50 tallet, med enkelte småjusteringer fra 70 tallet. Gammeldagse nøkler og en bitteliten og innrøkt plyschsalong. I Beograd røykes det overalt, slik det var i Norge for 30-40 år siden. Prisene på tobakk er jo også utrolig lave sett med vestlige øyne. Fra kr. 6, og oppover for en 20 pakning. Til stor glede for noen og ergrelse for andre selvsagt.Dette bekreftes også senere i et intervju med vise-helseministeren.

Heisen er et kapittel for seg. Vi tar den opp med bagasjen, men er skjønt enige om at her blir det mye ”gratis trim” de neste dagene. Den er sikkert fra 50 tallet en gang med ekstra dører og stopper litt midt mellom etasjene. Rommet er heldigvis røykfritt. Relativt rent, men litt småsnuskete i krokene og litt rustne speil. Ikke noe luksus akkurat, men enkelt og greit. Det er varmt vann i dusjen og rent sengetøy og sengene er ok. Romservice skal også vise seg å være i orden. En liten tv på rommet. Ingen minibar eller tilgang på annen drikke enn kloret vann i springen trekker ned. Ei heller lar vinduene seg lukke helt. Aircondition er også fraværende og det er nokså varmt både ute og inne.

Senere hører vi i et departement at slik er det ofte med hoteller i sentrum – serberne har ikke rukket å pusse dem opp ennå, så standarden er så som så, selv om de koster 75€ natten. Frokosten er en positiv overraskelse, masse deilig middelhavsmat, alt man trenger for en god start på dagen og det meste var ferskt og godt.

Gatebildet

Vi er ikke av dem som reiser på organiserte sightseeing turer nå vi er ute og reiser –vi pleier å ta apostlenes hester fatt, da får man inn både menneskene og stemningene på en helt annen måte. Og ikke minst mye gratis mosjon. Sentrum ligger på en høyde og byen er ganske bratt. Det viser seg at man klarer seg veldig bra med engelsk som språk. En del snakker også tysk her. Folk er i det hele tatt veldig vennlige og serviceminded.

Gatebilde-BeogradEn ting som slår oss er at folk er veldig høye og slanke generelt sett. Det er langt mellom overvektige fremtoninger slik man ser mye av ellers. Men som tidligere nevnt så røykes det mye. Gammelt og utbombet – og mye nytt!I Beograd møtes det nye og det gamle slik det ofte er i et land som prøver å reise seg sakte men sikkert. En del utbombete bygninger gir uhyggelige påminnelser om hva som skjedde for ikke så mange år siden. Det er store kontraster mellom butikker, restauranter og hoteller av ulike slag. Tiden har mange steder stått stille, mens man finner også topp moderne butikker med de samme merkevarene som i Vest-Europa. Prisen er nok noe lavere. Folk er vennlige mot utlendinger og man klarer seg fint med engelsk. Enkelte steder er ikke menyene oversatt, men man får hjelp hvis man ber om det.

marked_beogradMarkeder og restauranter

Man får veldig store porsjoner på restaurantene og masse gode grønnsaker går igjen overalt. Det er relativt rimelig å spise ute. Man rekker jo ikke alt på 2-3 dager, men vi får testet både spesialiteter og internasjonal mat. Vin er heller ikke så veldig dyrt. Grønnsaksmarkedet er fantastisk flott – her bugner det av alt hjertet kan begjære og prisene er absolutt behagelige. I forhold til mange andre byer ser man ikke mange tiggere. Et par gamle ”koner” og en mor med barn er alt vi støter på. Vi besøker også et utendørs marked med svært lave priser. Her skal man lete litt for å finne godbiter, mye er av typen ”made in China” og kvalitet og pris deretter. Et par sandaler kjøpt for 50 kroner holdt i alle fall i flere uker etterpå.

trolsk_utsiktSe deg rundt!

Mange flotte bygninger er godt bevart og en kveldstur gir et flott inntrykk av disse da de blir godt synlige når de er flombelyste. Serberne er fantasifulle med lys, med ulike farger og effekter. Ellers er det mye som er under restaurering. Fortet er absolutt verdt et besøk – en fantastisk utsikt over elven og flotte parker omkring.

Livet på elven!

Vi anbefaler en liten kveldsrunde med taxi til (utbombemde) Hotell Jugoslavia hvor man spaserer langs elven. Her ligger det en rekke elvebåter med servering. Skjønt man kan vel ikke kalle alle for båter – mye er vel mer konstruerte restauranter som ligger på elven. Turistsesongen er nok over nå, det er ikke så mye folk ute på en fredagskveld. Sett Utenfra valgte først en båt med en luksuriøs utendørssalogn, og deretter velger vi et litt trendy sted på en elvebåt, hvor det er mye folk. Her er klientellet stort sett ungt, men med plass til alle, og både maten og ølet smaker fortreffelig. Her er det ventetid for å få bord og åpenbart stedet man går for å se og bli sett.

Nå var vi også litt uheldige med været – troperegn får vel ikke alle til å gå ut og spise heller.

Hårklipp!

Neste dag bestemmer vi oss for en hårklipp. Dameklipp får man med en gang, men herreklipp måtte bestilles. En time med vask, klipp og en voldsom styling kostet NOK 150. Og undertegnede var veldig fornøyd med resultatet. Vår frisører var også litt spesielle, de sang mens de jobbet, en hyggelig opplevelse. Vi fikk ikke testet kollektivtransport, men taxi kan anbefales, men da må man sjekke at det er en med taxameter så man ikke blir lurt. Det er nok en del som er på desperat Eurojakt – så det er lett å bli lurt.

solnedgangPrøv Beograd!

Konklusjonene etter et par dager er at Beograd egner seg absolutt for storbyweekend og kan absolutt måle seg med andre storbyer både hva gleder shopping-muligheter og matkultur og ulike severdigheter. Fra Norge er det positivt at det bare er 2 timer og 20 minutters flytur. Men er man av den kresne sorten, bør man kanskje finne et hotell som er et par hakk bedre. Vårt var et 3 stjerners, men nokså fjernt fra andre trestjerners vi har besøkt i andre storbyer.

 

Ellers om Serbia:

"Vi har tid til å vente på en god løsning i Kosovo", sier serbisk statssekretær

Slik kunne Kosovo vært løst!

Serbia har skapt en velferdsstat med kun en femtedel av Norges BNP!

Helse: Serbia ligger foran Norge på noen områder, Spania på andre