Vi har 60 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Erke-britiske Gibraltar

Written by

Utposter har det med å bli «mere katolsk enn paven» - dvs holde på opprinnelseslandets skikker og språk i større grad enn «moderlandet.»  Slik er Gibraltar, men de er jo ikke alene; vi har Island (mot Norge), Taiwan (mot Kina) samt Quebec (mot Frankrike).

En del av befolkningen på Gibraltar er britisk, men de fleste kommer fra land rundt Middelhavet, og er katolske. De snakker selvsagt et meget godt engelsk, men i tillegg har de sin egen festlige blanding av spansk, engelsk og italiensk som de kommuniserer seg i mellom med til daglig.
Det ironiske er at på den spanske siden av grensen, DER bor det hundretusener av engelskmenn. Og mange av dem liker ikke Gibraltar – rett og slett fordi det er så superengelsk.

 

GIBRALTAR - EN LITEN "ALT-I-ETT" TURISTDESTINASJON

For norske turister er selvsagt saken en annen. På ett døgn kan du oppleve det superengelske i Gibraltar, Sør-Spania/Anadualcia over grensen – og ta hurtigbåt over til Afrika og oppleve en HELT annen kultur der.

Gibraltar er dyrt – på alt annet enn ”taxfree,” i forhold til Spania. Samtidig er Gibraltar så lite at du kan sove billig og godt på den spanske siden av grensen, og så spasere rett inn i Gibraltar. Gibraltars status som "tax-free" blir forøvrig en diskusjon under Brexit-forhandlingene mellom London og Brussel.

 

DU SPASERER OVER RULLEBANEN PÅ VEI INN I GIBRALTAR!

grensegibraltarSelve grensepasseringen er en surrealistisk opplevelse. Gatene i Gibraltar er trange, og det anbefales å la bilen stå i Spania, og spasere over grensen! Dette er også Schengen-grense, så man må frem med passet – men viser du det, går resten raskt og greit for gående. Rett over grensen må du spasere på tvers av rullebanen(!!) til Gibraltars flyplass (de stenger når flyene lander/letter). Og så kommer du til første bensinstasjon – bensin er nemlig en av billigvarene, så der er det ofte fullt. På vei inn finner du også taxier, og vi anbefaler å ta en ”standard rundtur.” Da får du sett det meste av Gibraltar innen noen timer, hvoretter du kan sette deg vel tirette å nyte typisk engelsk fish&chips, alternativt middelhavsmat.

Det er to spesielle forhold ved geografien på Gibraltar. For det første er jo den korte avstanden til Afrika, man kan se over. Det andre er at Gibraltar er en klippe, et høyt fjell, og som sådan noe for seg selv i området. Det ser ut som en stor stein drev i land en gang – og geologisk er historien nettopp slik.
Rundt klippen er det en ”brem” hvor byen ligger, i tillegg til at deler av fjellsiden er tatt i bruk, og dessuten er det mye å se INNE i klippen også. Her er voldsomt store dryppsteinshuler, som selvsagt har vært i bruk til ulike formål gjennom historien, nå er det en vakker konsertsal!
Andre deler av klippen har vært i bruk til krigerske formål, med tuneller for å gå i dekning, men også for å kunne skyte på fienden ovenfra i de ulike krigene Gibraltar har vært igjennom.

 

TREFF EKTE APEKATTER!

Og på toppen av klippen treffer du apekattene – meget tamme, men de blir sure om du ikke forer dem litt. Om du vil, ordner guiden slik at en hopper opp på skulderen din, og dette blir jo det ultimate turistbilde!

Sagnet sier at Gibraltar forblir britisk så lenge apekattene overlever - derfor lever apene under kongelige forhold!

Apekatt_p_Gibraltar-klippen


Du kan også nyte synet av de utallige skipene som ligger for anker utenfor Gibraltar (som du kan se bak apekatten på bildet).

Noen skip venter på reparasjon på verftet – andre ligger å venter på oppdrag. Det er en enorm skipstrafikk i stredet mellom Gibraltar og Afrika.


Du skal være glad for at det er guiden som er sjåfør, for det er både bratt og trangt nedover klippen. Det er selvsagt ”obligatorisk” å se hvor James Bond kjørte, den gang han raste nedover disse veiene. Har man sett filmen, er det selvsagt gøy å se et av innspillingsstedene også!

 

BYSENTRUM - SHOPPING OG FINANS

Vel nede, og ferdig med omvisningen, blir du satt av slik at du kan vandre nedover Main Street. Denne ender selvsagt i et Main Square, innenfor bymurene. På veien nedover bør du se etter både mat, taxfree – men også banker, for Gibraltar er også et finanssentrum. Det finnes masse penger gjemt unna her, via ulike selskaper. Men virksomheten er gradvis blitt mer gjennomsiktig, i alle fall i forhold til skattemyndigheter i EU-land. Men Norge er ikke med i EU, så vi forstår at det ikke går data om konti i Gibraltar til Norge.)

Men skal du opprette konto på Gibraltar, må du sannsynliggjøre at du har tjent dem på lovlig vis. Man skal ha seg frabedt narkopenger! Det finnes også en grense for hvor mange tusen Euro du kan putte i en koffert å ta med deg over grensen – men du kan godt gå flere ganger. Og så tar Gibraltar-bankene imot! Litt av et opplegg – om man kan se det humoristiske i det!
I dette finanssenteret er den nest største banken faktisk dansk, så nordmenn kan snakke sitt eget språk. Ikke dårlig når man er så langt hjemmefra!

Etter evt å ha opprettet konto i en bank – så anbefaler vi en øl langs Main Street.

Man kan også ta en kikk utover havnen - det er fylt ut masse land, så Gibraltar er blitt noe større.

Større er ikke Gibraltar – så etter en dag eller to, har du sett det meste, og da går du over grensen til Spania, der du har hotell og bil!

Da er tiden kommet for nye opplevelser, i Sør-Spania, i Andalucia, med Costa del Sol og Grandada med palasset Alhambra!

Ellers om Spania;

Det gode liv i Spania - et godt utgangspunkt for en god helse

Reiseopplevelse: Biltur Norge-Spania

Spania har mer skog enn Norge!

BO I SPANIA?