Vi har 46 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Frankfurt – vel verdt en lang-weekend!

Written by

Frankfurt – lett tilgjengelig fra alle kanter – har både markeder hvor vinbønder serverer egen produksjon, Europas sentralbank….og rett utenfor kan du oppleve “livet i skogen” som “Hans og Grete.” Perfekt for en langweekend!

HVORDAN KOMMER DU TIL FRANKFURT?

Frankfurt har en av Europas største flyplasser, og dit kan du fly fra “hvorsomhelst”.

Fra Norge kan du fly direkte f eks med SAS eller Lufthansa, eller du kan fly direkte fra Torp til Frankfurt-Hahn, en annen flyplass utenfor byen, som betjenes av Ryanair.

Du kan også fly via en annen by – hvorfor ikke Air Berlin fra Oslo, via Berlin? Billig og bra selskap, du kan faktisk velge i en meny av syv gode, varme, middagsretter (50-80 kr) og bygge deg opp til nesten full Business Class service til en svært rimelig penge.

Den_Europeisike_SentralbankenMASSE Å SE OG GJØRE I FRANKFURT

Frankfurt er en historisk by med mange tradisjoner – mye mat og kultur - men hva med å begynne med noe av det nyeste (og seriøse!) – nemlig Den Europeiske Sentralbanken – først?

Dette er sentralbanken – som trykker penger og gir lån – for 320 millioner mennesker, det største valutaområdet i verden - når det gjelder verdi av produksjonen (BNP). USA er mindre enn “Euro-sonen” – både i antall innbyggere, og i BNP.

Sentralbanken tar imot besøkende, og er man færre enn 20 i gruppen, kan man bli bedt om å bli med en annen gruppe rundt. Du får masse bredt anlagt informasjon, du kan til og med velge mellom to faglige nivåer. En annerledes start på utenlandsturen?

 SENTRALBANKENS PUB I PARKEN!

Om du ikke skal på omvisning i Sentralbanken, kan du likevel gå inn i informasjonssenteret deres. Sett Utenfra kjøpte en festlig musematte som souvenir for mindre enn 40 kr. Deretter kan du gå ut i parken foran bygningen, og ned i bygningens nederste etasje. Der er en restaurant/pub – hvor bankansatte svermer rundt. Sannsynligvis er det den dyreste halvliteren du kan kjøpe i EU – 48 kroner! De “trykker penger” i puben, ikke bare lenger oppe i etasjene!

Bonde_foran_tappekranerFRANKFURT: UTELIV, SHOPPING OG VINSMAKING!

Deretter er du klar for å vandre rundt i byen, og rett bortenfor finner du et stort shoppingområde i en fortgjengersone. Her kan du kjøpe alt mellom himmel og jord, nesten! Ta sikte mot Römerberg, midt i det historiske sentrum.
På veien finner du Konstablerwache. Her er det marked torsdag og lørdag, når bøndene fra området rundt byen kommer inn og selger rett til forbrukerne. Særlig vin, og eplevin! Rundt omkring er det rigget til med små uterestauranter hvor det nyinnkjøpte kan inntas. Her er prisene ikke slik som borte i Sentralbanken – 10 kr for en lokal eplevin (5-7%) pr store glass.Vi skjønner at det tar ca 3 måneder å lage en god eplevin på en gård. Flott – hvorfor kan man ikke gjøre det samme i Norge?

De har masse andre gårdsproduserte viner også - nydelige! - Sett Utenfra foreslår at du ber om en liten prøve av noen av dem - du har neppe kapasitet til å ta et glass av alt det gode likevel! Så kan du heller betale litt drikkepenger for det vintypen du ender med. De har også alkoholfri vin og eplesaft. Og det er selvsagt god (men enkel) mat tå få også..

Du får god forklaring på produktene, og hører også mye av folk som sitter ved bordene. Det er I det hele veldig lett å komme i kontakt med folk, om man vil. Det er ikke mange turister her, men mange lokale som nyter topp kvalitet, og som dessuten kjøper vin med seg hjem. Alt er selvsagt rent og pent – med tysk grundighet. Bøndene kjører inn med lastebiler med tanker i stål og tappekraner langs sidene. Et fornøyelig syn!

Dette er forumet for å høre om hvordan livet er i Frankfurt. Ved vårt bord fikk Sett Utenfra høre av en elleve-åring at skolen hennes var nyoppusset nå pga krisepenger. Foreldrene kunne fortelle om hvilke virkninger få barn nå får i Tyskland - barnløse voksne tviiholder på sine gamle foreldre som "barneerstatning." Heldigvis har nye ordninger med gigantiske fødselspenger gjort at barnetallet igjen går oppover. Å sitte ved et slikt bord er veldig givende i forhold til det normale opplegget med sightseeing i buss!

Selv om markedet er flott, må det også sies at bygningene rundt er i 70-talls-stil. Området ble bombet under krigen.

KLEINMARKTHALLE – “småmarkedshallen” – ALT PÅ ETT BRETT

Om du ønsker mer småhandel innen mat – gå inn i Kleinmarktshalle som er rett ved siden av. Her står også direktekontakt mellom produsenter og forbrukere i fokus, men vareutvalget er mye større. Her handler man, selv om det selvsagt er smårestauranter og barer innemellom.

RomerbergRÖMERBERG - SENTRUM I GAMLEBYEN

Römerberg er det historiske sentrum av byen, riktignok nedbombet under andre verdenskrig – men nå gjenoppbygget som en tro kopi. På en måte blir slike kopier enda mer originale – for de ser ikke nedslitt ut, men like nye som husene egentlig så ut i middelalderen.

Kulissene er strålende – og et slik sted trekker selvsagt til seg turister fra hele verden – Sett Utenfra traff på 3 hyggelige thailandske turister.

Det er jo ikke billig et slikt sted – men menyen er likevel billigere enn under Sentralbanken.

ELVEBREDDEN – MIDDAG

Frankfurt har selvsagt all type bevertning. Sett Utenfra valgte å holde seg i sentrum og spasere ned til elvebredden til en enkel restaurant som serverte mat som var lokal, men likevel ikke overfett. ”Schöne Ausicht” – ”vakker utsikt” – het stedet – og kan anbefales.

HOTELLER I FRANKFURT-OMRÅDET

Du kan selvsagt bo både billig og dyrt i Frankfurt – men det er ofte billigere enn i Oslo, i alle fall er dette vår erfaring. Det er fint å bo sentralt, men tar du taxi, så kan du jo velge hotell som f eks ligger nær flyplassen.

Kart_WesterwaldUT I SKOGEN – DETTE ER OGSÅ TYSKLAND

Etter et aktivt bybesøk, hva med et ”Hans og Grete” besøk ut i skogen? Sett Utenfra vil foreslå Westerwald – Vestskogen – som ligger can 100 km nord for Frankfurt på greie veier. Du leier deg en bil med GPS – ikke dyrt i Tyskland!

Fuchskaute koster det 520 kr for dobbeltrom. Fuchskaute er et flott anlegg midt ut i skogen, her er restauranter, barer, stier, utearealer og alt du ønsker deg. Anlegget ligger på 657 m o h – ca 500 m høyere enn Frankfurt by.

Vestskogen er selvforsynt med strøm – 12 vindmøller rett i nærheten leverer strøm til 12000 mennesker. Det er spennende å kjøre rundt, du kommer til små landsbyer – og det er masse skog og grønt i mellom, men også enger. Du trodde kanskje Tyskland bare var byer. (I såfall bør du lese om skoger i Europa!)

Midt inne i skogen ligger det en avansert industribedrift – hvor de lager ca 1 vindmølle om dagen (store saker!)…og eksporterer verden over. Så de flotte små landsbyene til tross – Vestskogen lever i dette århundret!

MERKEDE STIER MED NØDNUMMER

FrankfurtstiVestskogen har flotte stier som passer utmerket f eks søndag morgen! Først tett skog, så lysninger langt inne i skogen, og høyt gress. Men tyskernes grundighet fornekter seg ikke – ved inngangen til skogen står det skilt med nødnummer, samt beskjed om at redningsbiler kjører inn i skogen fra dette punkt….

LITT AV ALT – EN FLOTT OPPLEVELSE I FRANKFURT

Sett Utenfra tror at nettopp denne blandingen av seriøs bank og industri og “løs og ledig” – mellom by og land – gjør Tyskland og tyskerne hyggelige – og da får besøkende det også fint.


Lykke til – god tur! (Linker til reisebyråer er på sidene av artikkelen.)

 

LES ELLERS:

Tysk gassleverandør annonserer i Tysklands største avis; "VI HAR NORSK GASS"

Beograd - et annet alternativ for lang-weekend; "Med vivinkel på Beograd"

More in this category: Erke-britiske Gibraltar »