Vi har 77 gjester og ingen medlemmer på besøk.

ROMA – en reise verdt!

Written by

“Alle veier fører til Rom” sier ordtaket. Det er i alle fall nok flyruter fra Norge til at du kan enkelt komme deg ned til “den evige stad.”

Roma_nytt_og_gammelt“Rom ble ikke bygget på en dag” er et annet ordtak. Sant nok, og det er så mange ruiner der at de ikke lot seg rive så raskt heller. For turister fremstår Roma som et eneste stort museum som flommer over av historie. Men midt oppe i museet lever romerne et moderne liv. På bildet ser du en moderne buss komme ut av en historisk bue. Dette er typisk Roma!

FLY-ALTERNATIVER

De store flyselskapene flyr alle til Roma, og typisk nok flyr Ryanair til en annen flyplass enn de andre. Likevel, også fra denne er det grei og billig bussforbindelse inn til sentrum. Tar du buss ser du mye mer av byen enn når de stresser av gårde i en taxi!

GÅ I SENTRUM TIL HOTELLET

Kjernen i det historiske sentrum av Roma er ikke store enn at du godt kan gå. Velger du et sentrumshotell – som du bør! – kan du etter å ha skaffet deg et kart i Turistinformasjonen på flyplassen – spasere til hotellet. Har du tunge kofferter er det selvsagt noe annet…men det er noe eget ved å se byen fra gateplan.
Roma_fontenes_byGår du merker du deg også viktige steder. I vårt tilfelle faktisk McDonalds. Ikke alle sentrumshoteller har Internett, men på McDonalds har de det.

Sett Utenfra opplevde forøvrig at det var nordmenn på nabobordet under frokosten på hotellet. Ikke dårlig når man tenker på at hele verden kommer til Roma, så sjansen for å treffe norske er like over null!!

COLLOSEUM OG ANDRE ATTRAKSJONER

Er du i Roma må du selvsagt få med deg historien! En sight-seeing-buss er sterkt å anbefale for førstegangsreisende. Da blir du tatt hand om og slipper greit inn på det som teller.

mektige_colosseumHar du vært i Roma før kan det være like greit å gå. Du behøver ikke å følge kartet slavisk, for det er så mye å se på at du alltids treffer noe interessant uansett.

Roma var jo i et tusenår et av verdens største maktsentra, så det er ikke bare europeere som er interessert, når man er på Forum Romanum legger man merke til alle de asiatiske turistene som er kommet til. Noen steder kan det selvsagt bli noe i overkant folksomt, men det får man bare ta med seg.

Gjennom Paven er jo Roma et åndelig sentrum og du kan ikke ha vært i Roma uten å ha besøkt Vatikanet! Stikkord er St Peterskirken, men det Sixtinske Kapell med alle sine mesterstykker anbefales på det varmeste!

st_petersplassen_romaMAT OG DRIKKE I ROMA

Akkurat i Italia må man jo smake på pizza – den smaker absolutt bedre og annerledes i sitt opprinnelige miljø. Dette er jo også en grei lunch når man er ute på oppdagelsesferd i Romas gater! Der får du pizza+en øl for 10€ - og pizzaen koster mindre enn halvparten. Øl er altså dyrt – nesten halv norsk pris! – ikke kjøp øl i vinland!!

På kvelden er tiden kommet for større smaksopplevelser. Som alltid – se etter restauranter med masse mennesker – det er der romerne selv går. Prøv alltid noe lokalt, da får du best valuta og opplevelse for pengene. Så ta deg en kveldstur i gatene og velg ut den restauranten som ser mest spennende ut!

roma_antikken_fra_togvinduetTOG UT AV ROMA

Til hovedflyplassen i Roma går det tog – tog i Italia er jevnt over veldig bra. Det er en merkelig opplevelse å kjøre igjennom så mange ruiner og historiske byggverk.

Du kan naturligvis velge å returnere til Norge direkte fra Roma. Sett Utenfra valgte istedenfor å ta flyet over til Sardinia – en fin opplevelse i kombinasjon med Roma!

ITALIA ER IKKE SÅ GALT!

Italia er noe skandalisert i Norge pga statsminister Berlusconis playboy-opptreden. For nordmenn er forum_romanum_romadet jo festlig å se på noen av Berlusconis TV-kanaler, selv om man ikke forstår hva de sier så skjønner man jo hvorfor det er med så mange lettkledte damer overalt

Italienerne tar dette som show. Men Italia er mer enn show. De er over 60 millioner mennesker, og derfor bare litt færre enn i Frankrike. Om Berlusconi shower, så kan det også sies at Italia er bedre styrt enn mange andre land.
Og mafia’en da? Jo da, den er der, men ikke så altomfattende, farlig og ødeleggende som nordmenn får inntrykk av på avstand.

Legg merke til kvitteringene du får på restaurantene, de skrives ut fra kassesystemet. Dette innebærer også at inntektene registreres for beskatning. Italia er blitt mye, mye mer seriøst enn det en gang var.

Så da er det bare å følge veien til Roma!! God reise.