Vi har 26 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Det gode liv i Spania – et godt utgangspunkt for en god helse

Written by

Mange ønsker å leve det gode livet i Spania langs kystene. Mer sol, god mat og bedre helse. Ikke minst mildere vintertemperturer frister mange.

middelhavsmatNORSKE STØTTESPILLERE

Har du lyst, kan du faktisk nyte varmen samtidig som du lever som hjemme. Det finnes servicebedrifter innen de fleste bransjer for nordmenn, engelskmenn, tyskere osv. Reisebyråer, aviser,bakere, restauranter, leger, advokater, tannleger, bilutleie, husutleie, eiendomsformidling, skoler – kort sagt alt man trenger for å leve godt på sitt eget språk.

Mange som kommer nordfra er ”trekkfugler” – pensjonister som kommer ned om høsten og reiser hjem til 17.mai. De betjenes av et eget næringsliv bestående av mye yngre folk. Snittalderen på de som flytter fra Norge til Spania er faktisk i tredveårene.

KUNNSKAPER I SPANSK

En del eldre vil nyte sin pensjon og er i sin fulle rett ved ikke å lære seg spansk. De anvender jo pengene sine i Spania – og spanjolene stiller ikke noe krav til språkkunnskaper. Når det gjelder det norske næringslivet, trenger jo dette spansk for leveranser, skatt og alle andre ting annet enn kundene. Dessuten får de også spanske kunder. Problemet for disse er ofte at de klarer seg så alt for godt på norsk eller engelsk, så det går tregt på spansk. Etter hvert lærer de fleste i de yngre generasjonene seg det lokale språket.

HELSE OG ERNÆRING

salat_vgSpania har svært mye helsebringende å by på. Solen gir deg selvsagt mengder med D-vitaminer, som det viser seg at mange har mangel på i nordligere strøk. D- vitaminer er med på å stabilisere humøret og psyken og gjør deg rett og slett glad. Du finner mye av dette i fisk og skalldyr, som da fungerer som den aller beste form for helsekost. D-vitaminer er også en viktig faktor i forhold til å unngå benskjørhet. I disse dager er det mange diskusjoner om man ikke skal øke de anbefalte verdiene av nettopp D- vitaminer.

MIDDELHAVSKOSTHOLDET

Tenk om flere kunne tatt for seg noe av den flotte middelhavsdietten som Spania byr på. Helt topp ernæring! Solmodne tomater, mange spennende fiskearter, appelsiner rett fra treet og uten sprøytemidler og en masse andre gode grønnsaker og frukter som smaker himmelsk. Samt sunne typer olivenolje.

Middelhavsmat har vist seg å kunne forebygge en rekke livsstilssykdommer med unntak av alt det hvite brødet. Vin er også kjempesunt – men i riktige mengder! Spania har mye ”functional food”, det vil si mat som er tilsatt vitaminer. Dette er jo omdiskutert. Men du kan velge selv! Og i Norge inntar man jo vitaminer på flaske, det gjør ikke spanjolene.

ALKOHOLKULTUR

Alkoholkulturen er tradisjonelt svært forskjellig i nord og sør av Europa. I Norge inntok man før store mengder i helgen, og ellers ikke. Drakk man, var det meget sterke saker! I Spania inntok man noen glass vin til maten hver dag, når det ikke var Fiesta da!

Det dummeste man kan gjøre som norsk i Spania er å ta den mengden nordmenn drakk i helgen før, og drikke den på alle dager. Vin er ikke dyrt i Spania, men bør nytes for det den er verdt!! En del spanske ungdommer har lært av nord-europernes helgevaner, dessverre, så nå får politiet helgejobber i Spania også – og det har de aldri vært vant med.

kirke_spaniaSTØTTEAPPARAT

Det fine med det norske miljøet er at det finnes et støtteapparat om du av en eller annen grunn får problemer. Som ellers i utlandet er mye bygget opp rundt kirken, kirken får en helt annen funksjon ute enn Norge.

MASSE FYSISK Å GJØRE

Fysisk aktivitet er det også store muligheter for. De fleste strender har muligheter for lange spaserturer. Det finnes en rekke nasjonalparker som er unike og tilgjengelig hele året. Sykle kan man også gjøre – året rundt.

Det finnes mere skog i Spania enn i Norge, og dermed masse områder for friluftsliv. Store deler av Spania er fjellkjeder, med masse muligheter til ski, enten det er alpin eller langrenn. Det er snø der oppe, samtidig som det kan være 20 grader ved kysten!

Om vinteren finnes det innendørs badebassenger i massevis – i Spania er ikke disse tomme, for de drives ofte av solceller, så det koster ikke ekstra pr KWh!! Og året rundt er det tennis og golfbaner så det holder – det er bare å nyte det!

KULTURLIVET

Ikke minst er kulturlivet uendelig – og Spania er så stort at det dessuten er med på turneene til de fleste kunstnere innen alle områder, også pop/rock.

Kombinerer du middelhavsmat av ypperste klasse med litt daglig mosjon – vil du kunne ha en mye bedre livskvalitet.

Valget er ditt – du kan velge å leve som du alltid har gjort – eller ta for deg av det ukjente og gode. I begge tilfeller kan du leve det gode liv i Spania. LEV VEL!

Spania er den største bosettingen for nordmenn utenfor Norge – kanskje etter Sverige.

 

Les mere om helse;

Har Norge verdens eneste gode helsevesen? Les sammenligningen av Norge, Spania og.....Serbia!

Les mere om Spania:

Himmelsk matopplevelse på norsk restaurant i Spania

Reiseopplevelse: Biltur Norge-Spania

Opplev Andalucia med Granada – inklusive eventyrslottet Alhamra

Hvorfor klarer Spania det Norge ikke klarer?

Gjør som James Bond: Ta en avstikker til GIBRALTAR

BO I SPANIA?