Vi har 43 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Thailand - Nordens nest største bosetning for «trekkfugler»

Written by
Thailand - Nordens nest største bosetning for «trekkfugler» © anekoho - Fotolia.com

Sett Utenfra tok en liten prat med Tom Stenshavn, som driver virksomhet med utgangspunkt i reisebyrå, og sitter midt i det skandinaviske miljøet i Jomtien utenfor Pataya; det største norske miljøet i Thailand. Det er også mange andre nordiske statsborgere der.

© Rob Goggins - Fotolia.comHva innebærer det å være reisebyrå i Thailand?

Vårt reisebyrå, VIP-reiser Thailand, har selvsagt vanlig inngående trafikk – slik alle reisebyråer steller med. Det spesielle i Thailand er de mange besøksvisumene som søkes for å reise til Norge; populært kalt kjærestevisum. Dette er kompliserte saker. Vi håndterer 30-50 av dem i måneden, men det er mange andre byråer som gjør det samme som oss. Thai-miljøet i Norge er i ferd med å bli stort.

Og hvem reiser ned?

Det er mange som jobber skift i Norge, gjerne i oljen. Disse reiser frem og tilbake hele tiden. Mange bestiller direkte på internett, og tror de får bedre priser på den måten, men det gjør de ikke. De burde i alle fall prøve alternativet.

Hvordan holder de kontakten med Norge?

Det er jo sjømannskirke her, og man kan se norsk TV. Først nå er internett blitt så bra her nede at utenlands TV kan lastes ned.

© siraphol - Fotolia.comHvordan kom du selv til Thailand?

Jeg har nå vært 12 år i Thailand; jeg kom hit i 2001. De første 4-5 årene kjørte jeg motorsykkel rundt i landet og tilbrakte seks måneder på veien, så tilbake til Norge for å tjene penger. Sjefen i Norge aksepterte ikke dette, så jeg måtte skifte jobb.

Ensomt å kjøre rundt alene?

Nei, man treffer mange interessante mennesker. Etter hvert hadde jeg med meg mange fra Norge som ville være med, og til slutt endte jeg opp som turarrangør – jeg drev faktisk reisebyrå – jeg hadde skapt meg en jobb med det jeg aller helst ville her i verden.

Men nå sitter du på kontor, rett overfor Sjømannskirken?

Jeg sitter her slett ikke hele tiden. Jeg har seks ansatte, og jeg styrer 40 taxier. I dag eies virksomheten fra Norge; selv har jeg en andel jeg også.

Hva annet driver du med?

Reisebyrået skal fortsette, men veksten blir i andre virksomheter. Jeg ble nedrent av folk som ville ha hjelp med oversettelser samt å finne frem i lokalt regelverk. Derfor har jeg opprettet et Hjelpesenter med medlemskap; det koster 400 Baht i måneden (ca. 80 kroner). I vanskeligere saker, f.eks eiendom, jobber vi med et advokatfirma jeg har alliert meg med. Videre driver jeg en Pataya-blog; der har jeg 1100 medlemmer.

Hvor stor er den norske bosetningen i Thailand?

I vårt område er det et par tusen fastboende. Lenger sør; og på andre siden av bukten (Hua Hin) er det også noen. Det er også mange som har flyttet ut i landsbyene etter at de har giftet seg med thaier, men det er ofte et ensomt liv. 156 000 nordmenn besøkte Thailand i 2013 – det er mange, men dog i en helt annen klasse en Spania, selvsagt.

© juncanon20d - Fotolia.comKjærestevisum ja – hvor mange kjærestepar ender som ektefeller?

I 2013 ble det inngått 471 ekteskap – så veldig mange er det ikke. Ellers er det mange skandinaver her nede som drikker for mye – så de kommer kanskje ikke så langt som til ekteskap….

Hvor mange svensker er det her?

I Phuket er det flere svensker enn nordmenn, men her er det motsatt. Derimot er det merkelig lite svensk lokalt næringsliv.

Kommer nordmennene direkte fra Norge?

Noen har vært innom Spania først, og kommer hit etterpå. Noen har til og med tre hus; ett i Norge, ett i Spania, og et i Thailand; og så tilpasser de oppholdet etter årstidene.

Det blir en stor investering?

Sant nok, om man kjøper leilighet. Men det er lurt å leie først, og føle seg frem. Kjøp dernest for å dekke eget behov, ikke som investering. Det er i alle fall min mening og erfaring.

Og hva med det lokale norske næringslivet i Thailand?

Kåres Partybar er jo legendarisk, men den er nå overtatt av en annen nordmann. Dessuten finnes det ytterligere norske barer og også restauranter. Så finnes det et nordisk magasin, som eies av Norwegian Properties. Disse bygger også leiligheter, og administrer dem etterpå. Siam Ocean View gjør noe av det samme. Eiendom går veldig bra, hittil i alle fall, men…

Men?

Ja, man må unngå svindel når man kjøper. Gode utbyggere er trygge, men sjekk og spør i alle retninger først; og bruk hjelp når du kjøper; for det er mye snusk.

Er det noen som driver virksomhet både i Spania og Thailand?

Bortsett fra kirken? ScanSat er nok de eneste.