Vi har 115 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Jobbe for deg selv i Thailand?

Written by

Mange av nordmennene i Thailand er pensjonister, andre er ansatt i internasjonale bedrifter, herunder mange norske storbedrifter – men du kan også jobbe for deg selv.

Vi forklarer deg mer, om marked og muligheter.

NORSKE SMÅBEDRIFTER I THAILAND

Det er et rikt norsk lokalt næringsliv i Thailand,med småbedrifter innen

  • turisme (hoteller, opplevelsesreiser, restauranter/barer, reisebyrå)
  • norske aviser/tidsskrifter
  • eiendom (kjøp/salg/utleie)
  • rekefarm
  • strutsefarm
  • ”7-11” butikker

forteller Arve Lisland til Sett Utenfra. Lisland er med 20 år som småbedriftseier ”fadder” og mentor for mange norske oppstartsbedrifter. Selv driver han blant annet ”Sailor Inn”, og El Paso.

Lisland forteller at i man synes å ha kommet over finanskrisen og at volumet er oppe igjen, men ”det var veldig stille i noen måneder.”

MAN GÅR IKKE KONKURS I THAILAND!

mai forside magasinLisland forteller at det er svært ordentlige forhold for bedriftene, og strenge straffer forhinder juks og lureri. Thailand fungerer på kontant oppgjør – og uten kreditt er det nesten umulig å gå konkurs. Derimot kan man tape sitt innskudd, selvsagt.


Hvem er det så som taper? Det er to kategorier

  • De som rett og slett lar seg rive med av billig alkohol i for stor grad. Man må være klar i hodet for å lykkes!
  • De som kommer ned med store beløp og investerer, gjerne i eiendom, men som ikke hører på råd og investerer nesten uten forundersøkelser.

Jobber man seriøst, er sjansene gode, sier Lisland.

NYE KUNDER OG MULIGHETER

Når det gjelder kundene, så legger Lisland merke til langt flere eldre enn tidligere, og langt færre enslige menn. Thailand er blitt et alternativ til Spania, og Lisland tror det rett og slett har med prisnivået å gjøre.

HVORDAN SETTER DU I GANG?

”Selvstendig næringsdrivende” slik vi kjenner det fra Norge er ikke aktuelt i Thailand, forteller Jon Hærum i blant annet Bo Thai (eiendom) og The Viking (nettsted). Man oppretter et aksjeselskap med 400 000 NOK i ansvar, hvor utlendingen kan ha 49%. Utlendingen skal ha minst 10 000 NOK i lønn, og så må man ansette minst fire thaier i selskapet. I tillegg må man skaffe seg arbeidstillatelse innen aksjeselskapet.

Skremt? Lisland forklarer at i motsetning til i Norge så trenger man ikke å betale inn aksjekapitalen. Resultatet er altså at ansvaret blir mindre enn det ubegrensede ansvaret man har i Norge. Og uten kreditt så ”kan det ikke gå galt.” Når det gjelder de 51% som eies av thaier, pleier man å få ansatte hos egen advokat til å stille opp. Lisland har i sine 20 år ikke hørt om noen som har blitt lurt av sin advokat (som jo teoretisk kontrollerer 51%).

bobby_brooksHVA KOSTER DET PR MÅNED OG HVA FÅR MAN IGJEN?

Du synes kanskje dette høres dyrt ut? Ikke i Thailand. Eiendomsmegler Bobby Brooks forteller at et slikt selskap – med 4 lokalt ansatte og en utlending – betaler under 5000 NOK i skatt og sosiale avgifter for alle sammen – til sammen.

Og da har alle ansatte fri lege og tannlege – forteller Lisland. Thai-tannlegene er flinke – det er jo hit norske tannleger sender oppdragene! Men Lisland selv foretrekker ofte å betale noen få kroner for å slippe offentlig kø i helsesystemet – ”men thaiene selv har ikke noe mot å vente..” Men det er jo venting i Norge også, påpeker han.

Sett Utenfra minner for øvrig om at tannlegetjenester IKKE er offentlig finansiert i Norge, så her ligger Thailand foran!

Lønningene er lave men tariffbaserte ( f eks tjener en servitør ca 1200 kr i måneden), og ansatte er godt beskyttet, nærmest som i Norge.

Man trenger regnskapsbyrå i Thailand også – for nordmenn ser det løssluppent ut, men i realiteten er det skikkelig organisert forteller Lisland.

SIKKERHET MED EIENDOMSMEGLERE

Thailand har løst utfordringen med trygghet rundt eiendomsformidling på en annen måte enn Europa, forteller Lisland. I Thailand drives eiendomsmegling i aksjeselskaper (slik beskrevet over) og de må alle ha ansatt en thailandsk advokat. Også på dette felt er det rene forhold, mener Lisland.

flythaiSå – kjære lesere som vil starte opp i Thailand – det er bare å sette i gang!

Forskjellen mellom Spania og Thailand når det gjelder lokalt norsk næringsliv er at i Thailand har ikke nordmennene gått inn i byggevirksomhet, installasjon av aircondition, tv-formidlings-firmaer (NRK!!) etc. Dette overlates til thaiene! Forklaringen er delvis at det fortsatt er færre nordmenn i Thailand, men dessuten at lave thai-lønninger gjør at en god del sektorer er uaktuelle.

 

LES MERE:
Generell bakgrunn om å bo i Thailand

Smilet stivner i Thailand? Om styresett samt generelt om økonomi

Finn ektefelle i utlandet? Blant annet om Thailand

Norwegian starter lavkostflyvninger til Thailand ut i 2013