Vi har 84 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Bo i Thailand?

Written by
BO I THAILAND? BO I THAILAND?

Kunne du tenke deg ett eller flere år i smilets land? Har du inntekter fra Norge, kan du før avreise konsentrere deg om å planlegge bolig og fritid. Vi gir deg smakebiter.

Trenger du å tjene penger blir utfordringen adskillig større, men det er fullt mulig. Vi gir deg forslag.

BOLIGER I SMILETS SOLSKINNSLAND

Over 100 000 nordmenn ankommer Thailand hvert år, 1400 bor der fast (registrert) - og flere tusen bor der i praksis, inklusive "langpendling."

Vi tar her utgangspunkt i Pattaya, som er "befolknigssentrum" for norske, både når det gjelder turisme og for langtidsboende. Det finnes selvsagt også mange andre spennende muligheter i Thailand, som vi gjerne anbefaler.

Mellom Pattaya og Jomtien er det en åsrygg – og noe av dette kalles Nordic Hill, som er et fredelig og hyggelig område, også for barnefamilier.

Er man enslig, bor man gjerne nede i selve byen.

Man kan regne mellom 200 000 og 1 million NOK for å kjøpe en OK bolig i regionen, ifølge boligmegler Bobby Brooks på www.bobbybrooks.com Billig! Men du kan leie også, og da får du et helt OK hus for 4000 NOK pr måned, sier han. Han legger til at du lever godt for 200 NOK pr dag til andre kostnader enn bolig.

STEDET FOR ”JENTETUR” ??

thailand_patayaI Norge er jo bildet at dette slett ikke er noe område for en ”jentetur.” Sant nok, men det finnes noe for alle – masse seriøse ordentlige restauranter og barer, særlig i sidegatene, hvor også nordiske kvinner føler seg vel. Prisene på ordentlige steder er høyere, selvsagt, kanskje halvparten av norske priser. Hard Rock Cafe finnes jo ikke bare her, men etter hvert til og med i Oslo!
Dessuten finnes en ”International Ladies Club” med over 200 medlemmer, som gjør godt både for lokalsamfunnet og hverandre.

Kommer man fra utlandet på ferie, er imidlertid de thailandske øyene stedet for en ”jentetur” – ifølge anbefalingene.

thaimatSHOPPING I THAILAND

Shoppingmulighetene er ubegrensede i Thailand – alt finnes! Man kan få skikkelig kvalitet på skreddersydde klær – det er bare å nyte det. Men, også her, anbefales forsiktighet. Velg ikke skredder ut fra tilfeldigheter, velg en skredder du har fått anbefalt!

De totale levekostnadene i Thailand ligger kanskje på 30% av Norge - men internasjonale merkeprodukter er ikke spesielt mye billligere enn i Norge. Skal man ta med noe hjem, så er det kanskje produkter av Thai-silke?

SKOLE I PATTAYA, OG ALTERNATIVER

Pattaya har også en god internasjonal skole, så hvis dere skal ned hele familien, så kan dere gjøre det med god samvittighet. Det finnes også andre skoler. Har man mindre barn, og skal ta seg et friår, hvorfor ikke undervise dem selv? Det har man lov til, men man må selvsagt følge et dertil egnet pedagogisk opplegg for hjemmeskole. Så kan man komplementere med Nettskolen, som Norge driver overfor norske barn bosatt i utlandet. Spør på barnets norske skole!

KULTURELT SENTRUM – SJØMANNSKIRKE

deilig_vannDen norske Sjømannskirken i Thailand ligger i Pattaya, og dette er også sentrum for norske aktiviteter og en møteplass. Selv om de aller fleste fastboende er stødige og seriøse, så er det nok fortsatt noen som absolutt trenger kirken for ”syndenes forlatelse….” Men slik er det jo alle steder.

Selv om du er langt hjemmefra - så føler du deg ikke alene - du kan oppsøke det norske når det passer deg.

Noe av poenget med å bo ute, enten det er for et friår eller for å arbeide, er jo å oppleve den lokale kulturen, og vi oppfordrer sterkt til å ikke tilbringe alt for mye tid med nordmenn eller andre vesteuropeere. Det finnes mange som lever i en "expat-world" - i en "glassbolle" - som har vært mange år ute uten egentlig å ha vært ute i det hele tatt. Alle må jo velge selv, men en slik holdning er ikke berikende! Likevel er det jo fint å kunne oppsøke det norske av og til, og det kan man i Pattaya-området..

Rolf Kristensen i Sjømannskirken forteller at de har en barnegruppe med norsk-thailandske barn hvor barna lærer norsk språk og kultur, slik som "bro-bro-brille" og andre barneleker i tillegg til norskundervisning. 30 barn er med på dette. Han anslår at 2000 nordmenn hører til rundt kirken, som har over 100 vielser i året - men dette er mest nordmenn fra Norge på besøk (siden kirken ikke får vie thai-norske par). Han mener forøvrig at barnefamilier som vil ta seg et friår bør søke sørover i Thailand, for Pattaya er en storby, og "trafikken er IKKE barnevennlig." Pattaya er en voksenby, og det er stort sett voksne som kommer til byen for et friår eller to.

ARBEIDSMULIGHETER FAST JOBB

Jo da, det finnes muligheter for fast jobb. Det finnes det masse utenlandske konserner i Thailand. Thailand produserer det meste, og det er mange utenlandske spesialister (”expats”) der.

Mange norske selskaper er i Thailand, som Telenor, Hjellegjerde, Jotun m fl. Så det er helt lov å prøve seg!

For nordmenn er ellers oljebransjen og skip aktuelt, samt turisme, og alt dette finner du i Pataya/Jomtien område. Tror du at dette kun er et turistområde, tar du altså feil.

Thailand øyARBEIDSMULIGHETER SOM SELVSTENDIG

Om du ikke har pensjon, eller kan leve av renter, aksjeutbytter eller sparepenger – hva gjør du da, om du ikke får/vil være ansatt??

Generelt er det fem områder som peker seg ut, og alle har noe med utlandet/Norge å gjøre;

  • Eiendomssalg – i Thailand er det spesielle forhold rundt dette
  • Utleieadministrasjon – du administrerer kanskje 15 hus og organiserer utleie, vask, vedlikehold og betaling++
  • Reiseorganisering overfor turister
  • FISK – i alle former, særlig sjødyr/krabber etc – eksport til utlandet
  • Helsespesialister, særlig som betjener utlendinger; akupunktører, soneterapeuter, homeopater, tannleger, leger etc etc. Det finnes et eget norsk helsesenter i området, hvor opphold kan dekkes av folketrygden
  • Oppdrett av struts og reker (ikke sammen...)
  • Andre ideer som du har!

Det finnes begrensninger på forretningsområder utlendinger kan drive med, men generelt er service overfor turister samt import/eksport åpent, forteller kilder i det norske forretningsmiljøet. Det er muligheter nok!

thailand_pagodeOm du ikke alltid tjener like mye, så står jo kostnadene i forhold, de er meget lave. MEN husk å ha noe å gå på, ambassaden betaler IKKE turen hjem.

Som i alle land er det formaliteter du skal forholde deg til, så finn deg en lokal advokat. Deretter kan du nyte livet!

FORSIKRING MÅ VÆRE I ORDEN

Anne Lilleøren ved den norske ambassaden i Bangkok understreker overfor Sett Utenfra at alle som kommer må ha forsikringer i orden. Stikkord her er ulykke, tyveri og sykehus. Sett Utenfra legger til at man skal huske at man er utenfor EØS, så man tar få rettigheter med seg. Vi minner også om at det finnes forsikringsselskaper utenfor Norge også, så det er ikke gitt at et norsk tilbud er det beste.


Lykke til i smilets land!

LES MER OM THAILAND:

Arbeide for seg selv i Thailand? Vi forteller deg hvordan

Smilet stivner i Thailand? Om hvordan landet styres og om hovedtrekk i økonomien

Finn ektefelle i utlandet? Blant annet om Thailand

Norwegian starter lavkostflyvninger til Thailand ut i 2013

More in this category: Jobbe for deg selv i Thailand? »