Vi har 60 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Bli med til Thailand - februar 2014!

Written by
#60488840 #60488840 © milkovasa - Fotolia.com

Før avreise: Thailand kaller - og gjerne om vinteren...Nå er det kommet langt bedre forbindelser også mellom Norge og Thailand, særlig med Norwegian's nye ruter. Norwegian flyr jo også fra Stockholm.

Vi hadde sett frem til å invitere våre lesere inn på Dreamliner'en den 13.2.14 - dette er jo et fly som mange av dere vil prøve, så det er jo mange som har lyst å vite hvordan passasjerene opplever å fly med "fremtidens fly"...vel, her er første erfaring:

Det er at Dreamliner'en er på service, og derfor har vi fått et normalt Boeing-fly fra ett innleid selskap som heter Euro Atlantic. Norwegian tilbød full refusjon om man ikke ville reise med erstatningsflyet - og det gir grunn til å lure på om det innleide flyet er så galt.....  Siden denne situasjonen oppstår for mange, vil vi rapportere tilbake til dere så fort det går...men det spørs vel om det er Internett på det "nye" flyet, i motsetning til det gamle. I så fall får vi vente til vi er kommet vel frem til Thailand med å melde tilbake....

I mellomtiden kan du søkerpå Euro Atlantic på Google. Litt ned på siden ser du en You-tube-video. Klikk på den - fasinerende Banana Airline! På slutten tar pilotene frem p0oksygenutstyret - og siste innslag er "tommel opp" - "ja, vi landet faktisk"....

En av de reisende måtte i alle fall forandre siner planer. Tanken var å ta Båtførerprøven på Internett under turen....men det får heller bli på tilbaketuren!

13.2 kl 14.20

En liten rapport fra Stockholm,

Hvorfor Stockholm?

Norwegian flyr fra Norge og Sverige til Thailand.  Det svenske flyet lander utenfor rushtiden i Thailand og rush er  virkelig tungt der.  Så derfor bedre via Stockholm.  Det tar lenger tid enn fra Norge - men dagen er uansett avsatt...så derfor ble det slik.

Trangt på tog i Norge men med 90 kr ekstra på komfort får man plass.. Snø, nærmest snøstorm i Norge, god opptur til Thailand. 

Snøplog foran flyet å Gardermoen!  Dette flyet var forsinket - men det gjorde ikke noe, for det var flyet i Stockholm også.

Bananaairline , eller Euro Atlantic, har topp video på youtube. Ser altfor spennende ut? Men de er erstatning for Norwegian.  Hør senere hvordan det gikk.... Flyplassansatte fortalte at "Banana airlines" hadde vært i aktivitet i en uke - så lenge hadde Dreamlineren vært til vedlikehold.

13.2 kl 15.00 og utover;

Dette skulle jo vært skrevet direkte på flyet, men slik gikk det ikke. Det var nemlig ikke Internett ombord. Synd, men ikke det alvorligste, Det var mange andre ting som heller ikke var ombord...

Men noe var det jo der.  Det dryppet for eksempel fra taket et sted, men ting skjer...

Men nå tar vi et steg tilbake, og ser på det større bildet ved å reise over tidssoner. Det er seks timers forskjell om vinteren mellom Thailand og Norge. Dette er helt unaturlig for kroppen, derfor får man "jetlag". Det er mange måter å håndtere dette på, og man kan starte med å stå opp gradvis tidligere før man drar.

Siden situasjonen med tidssoner er kunstig - er det noen som sverger til kunstig svar også; sovepiller på flyet, selv om man ellers aldri benytter dette. En enklere versjon er jo to glass rødvin på flyet - så sovner man lettere når man ellers ikke ville gjort det.

Her kommer vi til poenget - det var smått med drikke underveis. Flypersonalet forsvarte seg med at Norwegian ikke hadde bestilt mere. Sikkert sant nok.

Så dagens rasjon var et halvt glass vin til maten, og det var vel det! Vann var det også smått med - men midt på natten kunne man hente i en "bar" personalet hadde opprettet, men denne var ikke annonsert.

Så det var ikke mulig å drikke to glass vin - og det var heller ikke vann til å innta sovepiller, for de som ville det.

Etter hvert ble man selvsagt ganske dehydrert. Siden vi var høyt oppe; nesten i himmelen, var det noen som skumlet om at Norwegians stjernebilde ikke var Karlsvognen, men Vannvognen.  Noen andre gjorde opprør. De hadde kjøpt en Jägermeister til Thailand, men siden det var tørt på flyet, tok de den frem - og delte like godt med naboene.  Dette ble oppdaget, og flasken ble inndratt. Naturligvis kan man skjønne dette, men på den andre siden var det noen som skumlet om at "når Kjos har satt oss på vannvognen, og ikke selger vin, da skal han ikke ha noe av at passasjerene ordner seg selv..."

Det skal tilføyes at det var almen enighet om at maten - som het "nice and tasty" - smakte pyton - skjønt pytonslanger neppe hadde satt pris på denne smørjen de heller....dessuten var serveringen så liten at også de slanke anbefales å ta med reservemat, for det var intet mere å få kjøpt.

De hadde førøvrig ikke headset for film - og mange av skjermene fungerte ikke.

Når dette er sagt - så var selve flyet stort sett greit; inklusive toalettene. Dette flyet kom fra Singapore Airlines, og de kan det jo. Så får det heller være at armlenene så nedslitte ut.

Nå kan kanskje noen si at dette var storm i et vannglass, men det er galt; det var ikke så mye vann ombord at man kunne få til storm i et vannglass....

Etter en natt på Kjos' vannvogn landet vi i Bangkok - hvor det var buddhistisk helligdag - så hellig at f eks alt salg og servering av alkohol var forbudt den dagen...og slikt skal man ha respekt for. Alle kulturer har sin måte å feire viktige hendelser.

Været var derimot fortreffelig - mellom 25 og 32 grader, og lettere overskyet, slik at man ikke ble brent... tidligere på året hadde man i Bangkok hatt "kuldebølge" - med det kaldeste været på 100 år, ble det sagt. Temperaturen var helt nede i 15 grader, og det er virkelig pyton - der er også pytonslanger helt enige...uutholdelig kaldt, med nedsatt bevegelighet... men 14.2 - Valentinsdagen - var alt vel, men i Thailand er det altså ikke bare Valentinsdag, men først og fremst en buddhistisk høytidsdag.

Vi kommer tilbake med flere uhøytidelige reiserapporter etterhvert.  Og på hjemturen håper vi å teste Dreamlineren - der har vi hørt at servicen er fortreffelig.

16.02

Thailand har en stor bosetning fra Norge, dog ikke helt i klasse med Spania. Men det er flere tusen som bor her fast, og titusener som bor her som «trekkfugler» - herav mange med langtidsvisum i Thailand.

Disse betjenes bl a av et stort lokalt «norsk» næringsliv her. Jo, det finnes andre nordiske nasjoner her, men det ser ut til at det norske er overveldende stort. Mange av de «norske» bedriftene – særlig restauranter – drives av kjærester av nordmenn – nordmannen skaffer nok penger til investeringen, mens hun står for driften. Noen av disse- særlig barene – har svært godt økonomisk resultat, forstår vi i miljøet. Det kommer nok av at det er hyggelig å stikke innom å se på norsk TV, særlig under OL, som når vi er her.
Så har man selvsagt en Sjømannskirke, som er samlingssted og tilknytningspunkt, som i Spania har kirken langt flere funksjoner enn i Norge.

17.2

HELSE – det er et enda større poeng her enn i Spania. Alt ved innreise kan du velge mellom å være turist og helseturist – det viser kanskje hvor stort dette er blitt.

Det mest daglige innen kategorien «helse» er Thai-massasje, med utallige behandlingssteder. Det er utdannelse for å drive med slikt; det ligner jo svært på det vi kaller fysioterapi; dog kan man bestille en litt rolig utgave. Men de løser opp kroppen; og det inkluderer at de går på ryggen din, så det er heftige saker- man er «et nytt menneske» - de som ikke har prøvet det – anbefales å gjøre det.

Thai-massasje er forskjellen mellom Thailand og andre destinasjoner, ser mange av dem som bor her. Prisen for en times oppmykning er under 50 kroner- og mange gjør det faktisk annenhver dag! 

På den annen side: I Spania er jo vin nesten billigere enn øl - mens i Thailand er vin ofte like dyrt som på norsk Vinmonopol, mens øl er veldig billig. Detter er jo ikke ernæringsmessig en god ide.

18.2

Neste nivå på helseturismen er sykehusene. Folk kommer hit fra hele verden; men særlig fra USA, araberland og Russland. Pluss noen europeere, selvsagt.

Hvordan står det til med deg? Her får du en full sjekk- fra skjermbilde til krefttester, til «stresstest» hvor du løper på bånd med masse elektroder som måler alt mulig….du kan få dette i Norge også, men vår norske "legekilde" sier det tar 11 måneder, og ikke hvem som helst får det. Her får du en grundig gjennomgang i løpet av fem timer – med full rapport i etterkant. Går du flere ganger, følger de utviklingen siden sist og foreslår tiltak. Prisen sies å være mindre enn egenandelene i Norge.  Legene har forresten ikke lav lønn; de tjener faktisk bedre enn i Norge - men når noe ekspederes på fem timer og ikke 11 måneder – da blir produktiviteten høyere og prisen altså mye lavere……noe å tenke på for politikere hjemme – hvordan kan dette kopieres? Og noe å tenke på også for nordmenn flest, særlig de over 40….vi kommer tilbake med navn på hospital senere. Men dette er store og veldrevne enheter – moderne og imøtekommende.

Vi kommer tilbake i morgen vedrørende «operasjonsindustrien» - her er prisene så lave at man kan betale selv for rask behandling – man er ikke avhengig av velferdsstatens køsystem. Det kommer vi tilbake til i morgen- nå skal vi på stranden…det er fortsatt en viktig fordel med Thailand, mens det fortsatt er vinter i det høye nord….

 19.2

Når det gjelder riktig adresse i Thailand for helsereiser- eller evt helse om du likevel skal til Thailand - kan vi nevne Bangkok Hospital Group. De har bl a et stort sykehus ved Pattaya - der mange er på ferie. Så får dere ha lykke tiL!

Det finnes et annen annen helsetjeneste mange benytter seg av; og det er fotbehandling - en time eller to - for å få friske og  unge føtter. Eller evt fotmasasje, om du alt har unge føtter.  Også dette er for en tilsvarende overkommelig pris.

 

Helse er viktig og alvorlig - emn Thailand er jo "smilets land" - så helse er bare en del av pakken. I Norge tror man ofte at Thailand er "mest for menn" - men når man går rundt i Pattaya, ser man klart at Pattaya og Thailand er for alle; her finnes det tilbud fra A til Å. For kvinner, menn og barn.

Thaiene har store problemer med å uttale bokstaven "r" - og det har de til felles med mange andre asiater. Så forbered deg på at "to the light" betyr "til høyre" - og på internasjonale butikker kan man kjøpe "gleek salad"..... mne dette er jo bare sjarmerende!

 

20.2

Det er fullt av turister i Thailand - selv nå når valget er omstridt. Turistene blir ikke skremt vekk av dette. Derimot har vi jo vinter-OL; så russiske menn holder seg hjemme - til tross for at de kunne sett det på TV her nede også - i de mange russiske barene. Men russiske kvinner og barn holder seg slett ikke hjemme - det blir sikkert lettere for husets husbond å se alle sendingene om resten av husholdningen er i Thailand i dekning!  I Thailand merker man godt "den nye økonomiske verdensorden". Joda, det er fortsatt mange europeere her - eksempelvis masse norske flagg utenpå ulike bedrifter. Men det samme er nå tilfelle med Russland; mange reisebyråer, barer, restauranter etc etc - og mange russiske skilt og menyer.  De bor overalt, men særlig i en egen bydel sør på Jomtien.

Men det stopper ikke der; koreanere og japanere på ferie er det masse av - de kjører sitt gjennomorganiserte gruppeopplegg her nede. "Alle i grupper, alle gjør det samme" - slik føles det i alle fall. Og så kineserne da....dem er det horder av. Forholdet er faktisk slik nå at Kina bruker opp en stor del av sitt handelsoverskudd på å sende turister ut i verden - turister med masse penger.

Thailand har som sagt før både vanlig turisme, og dessuten ulike varianter av helseturisme. En av dem er "operasjonsturismen". Det kommer hele flylaster med pasienter. En variant er kosmetiske inngrep - ofte bestilt av russere.  Den andre er tyngre operasjoner, ofte livsnødvendige.  Blant pasientgruppene her fremheves gjerne fattige amerikanere.  De er alt for fattige til å kjøpe helseforsikringer i USA; og amerikanske priser på tyngre operasjoner er helt uaktuelt... NB: En stor del av disse kostnadene er ikke sykehuset, men forsikring av operasjonen.  Men slekt og venner har penger nok til at det kan skrapes sammen til en operasjon på et førsteklasses sykehus her i Thailand.  Når det gjelder europeere, gjelder det selvsagt operasjoner man ikke har tid til å vente på. Eller som er på rasjonering - slik som kreftprøver - som her kan tas en gang i blant selv om man ikke har konkrete mistanker, mot moderat betaling.

I den andre ytterligheten av pleie ligger hårklipp - og den kan vi anbefale her. Topp oppmerksomhet og godt resultat, til en pris på kanskje 10% av Norge.

 

 

Senere kommer det mere om Thailand som golf-land og den voldsomme industrien som er her, samt om levestandarden.  Senere også mere om bademuligheter og om den norske kolonien her.  Vi vil også gi et innblikk inn i norske foretak som lykkes i Thailand.