Vi har 39 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Kommentarar: Trump, krig og EØS - ikke stem nei til EØS; ikke stem ut venner

Written by Redaksjonen

Mens Triump har fingeren på avtrekkeren i Korea og tenker på om han skal gå til krig, anbefaler vi ikke velgere å droppe venner; ikke stem på partier som dropper EØS; som SP, SV og Rødt. Norge trenger alle venner vi kan få i en utrygg verden. Se vår oppdaterte begrunnelse.

Akkurat nå sitter Trump med fingeren på avtrekkeren og vurderer om USA skal gå til krig mot Nord-Korea. Situasjonen ligner på 1950, og den gang gikk USA å til krig. USAs forsvar kan ikke stå i helspenn stort lenger; Trump må avgjøre saken. Blir det krig, er det ikke fordi USA bryr seg om Korea, men fordi trusler må gjennomføres for å ha troverdighet.  Slik var det i 1950 også. Blir det ikke krig, er USAs garantier mindre verdt; og andre makter vil fort prøve seg – slik som Russland gjorde i Syria og Ukraina etter at USA ikke gjorde som de hadde sagt i Syria.

Det norske folk føler med rette utrygghet rundt USAs NATO-garanti. I en slik situasjon trenger vi å holde på alle de venner vi har, og ikke bryte noen som helst vennskap. Det er ikke tiden for å gå ut av EØS og dermed av EUs forsvarssamarbeid. Det er disse landene som skal hjelpe oss ved behov enten det skjer gjennom EU eller NATO. London må vi selvsagt fortsatt være venner med.

Putin er flink til å utnytte de muligheter han har, og mye tyder på at han var svært nær ved å snappe svenske Gotland; men Sverige sendte det lille de har av forsvar dit på kort varsel; så invasjonen kunne ikke gjennomføres som et kupp (med «oljearbeidere»). Vi vil aldri få vite om dette var en russisk øvelse eller et reelt forsøk på å ta Gotland; men bare spørsmålet viser hvor usikre våre nærområder er blitt. Det gjelder altså oss også, ikke bare Korea.

USA har viklet seg inn i krig mot radikal islam, og norske styrker sendes som kanonføde til Midt-Østen og Afghanistan.  USA kan aldri vinne den krigen, men setter naturligvis pris på at andre tar deler av støyten. Vi må være ekstra medgjørlige pga vår situasjon. Tyskerne stiller færre i Irak enn lille Norge, sies det – tyskerne trenger ikke å ligge flate for USA.  Likevel vil SP, SV og Rødt gå ut av EØS!!  Det vil gjøre Norge enda svakere, og vi vil måtte sende enda flere soldater til fjerne strøk.

Vi trenger jo ikke akkurat være dum som en sau og vifte det norske oljefondet rett foran nesen på den russiske bjørn; det er å friste bjørnen over evne (et bilde SP bør forstå!)

Vi noterer at noen vil at vi inngår en avtale med Russland for å komme oss ut av situasjonen. Vi ønsker også et godt forhold til Russland, men et godt forhold til Russland forutsetter styrke, som vi ikke har nå. Men det er sikkert greiere å forhandle om oljefondet uten å ha blitt angrepet! Det beste er imidlertid å beskytte Norge, inkl oljefondet, ved å ha et godt forsvar, og det får vi bare sammen med andre, for fem millioner innbyggere kan uansett ikke forsvare seg mot øst; SP og SVs forslag til mer forsvar kan i verste fall være bortkastede penger, når de vil isolere oss fra våre europeiske venner.

Derfor denne oppfordring: Ikke stem på partier som vil svekke Norges forhold til Europa. Vi trenger alt det vennskap vi kan få; tidene er virkelig utrygge – og Trump har fingeren på avtrekkeren.

Redaksjonell kommentar 05.09.2017