Vi har 28 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Verbal luftkamp Norwegian – Ryanair er en del av et større bilde

Written by Redaksjonen

Norwegian trenger piloter, og har ansatt minst 140 fra Ryanair.…og over 70 fra Vueling (i samme gruppe som British Airways). Ryanairs energiske leder Michael O’Leary hevdet så at Norwegian var på vei til konkurs; og Norwegian svarte at han kanskje sa det for å beholde sine piloter.

Vueling tok det litt penere; de hevder at dette er normalt jobbskifte i bransjen. Men så veldig normalt er det ikke når Norwegian starter opp stort i Barcelona.

Norwegian tilbyr bedre betingelser enn de andre, og i tillegg kan pilotene få fly store Dreamlinere til andre verdensdeler; noe som er faglig interessant.  Ryanair og Vueling har ikke denne muligheten; de satser innenfor Europa og Amerika, men ikke mellom verdensdelene. 

Fra Spania får Norwegian konkurranse over Atlanteren

IAG – moderselskap for Vueling, spanske Iberia og Airways – svarte med å lansere sitt eget lavprisselskap (Level) over Atlanterhavet, som også flyr fra Barcelona, men de er bemannet med Iberia-ansatte, så der får ikke Vueling-ansatte være med, og selskapet har dermed mindre å tilby sine ansatte enn Norwegian.

Level har mindre plass til bena om bord enn Norwegian, noe som er viktig på en så lang tur!

Ryanair med snubletråd for Norwegian i Argentina?

Vi legger merke til at Ryanair’s angrep på Norwegian kom rett før Norwegian skulle på offentlig høring vedrørende sine store planer i Argentina. Kanskje det ikke var tilfeldig?

Nå liker «rappkjeftede» O’Leary å lage støy – det ser han på som gratis markedsføring.  Kjos i Norwegian er jo en gammel jagerflyver, så han vet også å slåss. Så når to slike braker sammen, må man regne med litt bråk. Godt de holder seg til en verbal luftkamp!

Norwegian med fremstøt i Dublin; «løvens hule»

Norwegians EU-selskap er plassert i Dublin, og der ansetter Norwegian nå 40 piloter…så O’Leary vil nok se mange Norwegian-fly på sin daglige helikoptertur til og fra arbeid (ja, det er faktisk sant; men så er vel de fleste enig at trafikkø er et ork, så hvorfor ikke fly til jobb? Så ikke mye lavpris over hans jobbreise!)

Erfarne piloter er forøvrig blitt ettertraktet, og selv Ryanair har satt opp lønningene på noen av sine baser. Samtidig er 500 uerfarne piloter arbeidsledige i Storbritania. Vi får håpe de erfarne etterhvert blir så dyre at det lønner seg for selskapene å slippe ungdommen til som andrepiloter!!

Dublin er jo kjent som et vått (og grønt!) sted - så vi velger et bilde av et Ryanair-fly i regnet:

fly i regnet

Norwegian: avtaler i orden

Norwegian har nylig fått avtale på plass med fagforening i Italia, så nå har de ansatte både i Spania og Italia alt i orden med lokale avtaler.

Norwegian har dessuten fått en ny avtale på plass på et annet felt; lavprisgiganten EasyJet skal samarbeide i London og Paris, slik at selskapene forer passasjerer inn i hverandres rutenett. Er man fra f eks Nord-England, kan man på en sammenhengende billett hjemmefra til New York, første del til London med EasyJet, og resten med Norwegian.  Norwegian har diskutert tilsvarende med Ryanair – utsettelse var p g a «dataproblemer» - men nå er dataproblemene blitt permanente, slik at selskapene ikke snakker sammen lenger.  Ryanairs datasystemer synes mye åpnere mot andre interkontinentale flyselskaper, ser det ut til…..

Kanskje fornuftig å understeke styrkeforholdet mellom selskapene? Joda, Norwegian er i voldsom vekst, med stadig nye fly – men Ryanair er faktisk nesten fire ganger større.  I tillegg har Ryanair søsterselskap i Amerika som ikke er med i dette tallet. Men det er klart, Ryanair merker nok at bittelille Norwegian blir større og større, og dessuten har tatt sjansen på interkontinentale flyvninger; noe Ryanair foreløpig ikke har gjort.

Det skjer i alle fall mye på flyfronten; underholdende er det også. Det blir jo også bare bedre og bedre for oss som skal fylle flysetene….

Mer om dramaet rundt Norwegian i Argentina finner du her.