Vi har 52 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Nytt for norske forbrukere

Hvilket glass blir ølet best i, og hvordan nyte det best? Hva med å brygge øl selv?

Betydningen av renslighet har de fleste hørt om i forbindelse med øl- og vinlegging.

Nå har vi beskrevet det meste av prosessen uten å snakke om renslighet. Tvert imot, har vi beskrevet at selve kokingen av vørter er det som gjør ølet bakteriefritt og fjerner risikoen for å bli syk.  Når vørteren er nedkjølt etter koking, derimot, er vørteren svært mottagelig for infeksjon og villgjær.  En eneste flue som setter benet sitt i vørteren, kan bringe med seg villgjær som infiserer ølet og gjøre det surt.  

 

Gjæren har en viktig oppgave i ølproduksjonen: Den skal omdanne den sukkeret i vørteren til alkohol.

Når vi har fortalt at korn ble maltet i oldtiden, antar vi at den ganske kompliserte prosessen ble til ved et uhell, eller en tilfeldighet.Korn inneholder stivelse og proteiner. Proteinene danner skallet og cellevegger i stivelsen.

Under mitt årelange arbeid med den nylig utgitte dokumentarboken ”Sannheten i glasset” har jeg gjort mange oppdagelser når det gjelder våre vanligste drikkevarer. Med et gjennomsnittlig årlig forbruk på 20 liter, er vin etter hvert også blitt en vanlig drikk blant nordmenn. Da har man vel å merke ikke inkludert all den vinen nordmenn kjøper og konsumerer utenlands. Svensker og dansker drikker mere vin enn nordmenn, i alle fall innenlands.

En ufrivillig reise av Liz, verden rundt i tre år

Mange av oss elsker å reise,oppleve nye ting og se nye steder,men noen reiser og bor i mange land av helt andre grunner.

Ofte er det sånn at vi som bor her nede på sol-kysten vil integreres i en ny kultur, nytt språk og treffe nye venner fra alle verdenshjørner. Allikevel er det spesielt hyggelig å bli kjent med mennesker der oppe fra kjære nord. Liz og jeg fant tonen med det samme,ndet er noe særegent med den skandinaviske humoren, ironien vi gjerne bruker, som de ofte synes er litt rar og fremmed her sør.

Dessuten kan vi prate sammen på vårt eget språk. Hun dansk og jeg norsk, noe vi kan gjøre i timevis, og intet unntak denne dagen. Liz har fortalt meg om alle stedene hun har bodd og jobbet de siste tre årene, reist fra sted til sted, land til land, fra kontinent til kontinent, uten å se ut til å slå rot noe sted.

Øl har vært en del av menneskenes dagligliv, men også til fest, barnefødsel, bryllup og gravferd (gravøl), opp gjennom historien fra det gamle Mesopotamia. Der, er det funnet arkeologisk dokumentasjon på ølbrygging fra 8-9000 år siden.

Musserende vin kan defineres som all vin fylt med karbondioksid (bobler). Musserende vin må i tillegg ha friskhet i seg, ikke være for tung og heller ikke for alkoholsterk. Når du serverer musserende vin bør den ikke være for kald.

En gang var det duften av grønnsåpe med furunål eller salmiakk som virket som det eneste saliggjørende. I dag finnes det en spray for nær sagt alle rengjøringsformål. En til vinduer, en til bad, en til kjøkken osv.

PÅVIRKNING

Gjennom hele året utsettes vi for UV stråler fra solen. Avhengig av vær og årstid og hvor du befinner deg på kloden, varierer graden av påvirkning. Øyet er et svært så følsomt organ. Solen påvirker både bindehinnen, hornhinnen og selve linsen. Både på sjøen og hvis du oppholder deg på fjellet i snøvær (også i overskyet vær faktisk), reflekteres solen i tillegg ekstra mye. Du kan lett bli snøblind under slike forhold.

Lise Mangseth er utdannet Fiskerikandidat fra Norges Fiskerihøgskole og arbeider som Markedssjef i Norges Råfisklag. Hun er født i Narvik, oppvokst Lofoten, bosatt i Tromsø. Hun har stor kjærlighet for kysten, fisken i havet, fiskere, fiskeprodusenter, fiskeprodukter, sjømathandlere, sjømatkokker, sjømatens markeder og mennesker over hele verden som spiser norsk sjømat. Mangseth er medforfatter på kokebøkene «Bacalao, bacalhau, baccalá» og «Seikokeboka».

Av Randi Veines fra www.dagenerdin.com

Selskapsplanleggeren

Bryllup er noe man ikke arrangerer så ofte, men alle har noen gang ønske om og mulighet til å arrangere et stort selskap med mange gjester, det være seg bryllup, bursdag eller en annen festlig anledning. For at festen skal bli en suksess kan det være lurt å begynne planleggingen i god tid. Her finner du noen gode tips og råd om hvordan du kan forberede deg.

Naturligvis finnes det muligheter i Norge som ikke er i bruk! Her ser du bilde av vinranker som klatrer oppover et berg nær Drøbak.

Side 1 av 2